• A füstölt és sózott hús növeli a leukémia kockázatát

        Szerző:
        WEBBeteg

        Egy kutatási eremény szerint a füstöléssel és sózással tartósított húskészítmények növelik a gyermekek leukémiás megbetegedésének kockázatát. Jó hír azonban, hogy a zöldségfogyasztás segít a káros anyagok semlegesítésében.

        Azoknál a gyerekeknél, akik rendszeresen fogyasztanak füsttel és/vagy sóval tartósított húskészítményeket, jelentősen nő a leukémiás megbetegedés esélye – állítja egy tanulmány.

        Kutatók 515 gyereket vizsgáltak, leukémiásokat és egészségeseket egyaránt, s azt tapasztalták, hogy azoknál, akik legalább hetente egyszer fogyasztottak sózott-füstölt húst vagy halat, 74 százalékkal nagyobb volt a leukémia kialakulásának esélye.

        Azonban azoknál a gyerekeknél, akik főként zöldségeket és szójatermékeket (pl. tofu) kapnak, csak fele akkora volt a leukémia kockázata, mint a zöldségféléktől ódzkodó társaiknál.

        A kutatás eredménye egyértelmű összefüggést mutat a táplálkozási szokások és a rákos megbetegedés között, azonban nem bizonyítja az ok-okozati összefüggést.

        Hirdetések

        Veszélyes nitritek

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A kutatócsoport tagja, Dr. David C. Christiani, a Harvard School of Public Health munkatársa szerint még sok kutatásra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön milyen táplálkozási faktorok járulhatnak hozzá a leukémia kialakulásához. Mindenesetre korábbi és jelenlegi kutatási eredményükre támaszkodva azt ajánlja, hogy csökkentsük gyermekeink étrendjében a sóval és füstöléssel tartósított húsok mennyiségét.

        Az ilyen tartósítási eljárás során a húshoz sót, cukrot és nitriteket adnak, majd alaposan megfüstölik. A nitritek bizonyos anyagokkal reakcióba lépve rákkeltő nitrozaminok keletkezését idézik elő.

        Ezzel ellentétben a zöldségek és a szója antioxidánsokat tartalmaznak, melyek segítenek a fent említett anyagok semlegesítésében. Ezt támasztja alá, hogy a füstölt húst gyakran fogyasztó gyerekek, amennyiben megfelelő mennyiségű zöldséget vagy szóját is fogyasztottak, kisebb eséllyel betegedtek meg.

        (WEBBeteg - Cs. K., fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: ReutersHealth)

        Legutóbb frissült:
        Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
        • WEBBeteg.hu
      • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
      • Legfrissebb cikkek
      • Önök ajánlották
      • Nem mindegy, hogyan gyógyul a seb

        Mikor számíthatunk rá, hogy maradandóvá válik egy heg? Jó tanácsok a megelőzéshez. (x)

        Diabetes insipidus

        A betegség tünetei az olthatatlan szomjúságérzés és a nagy mennyiségű vizelet ürítése.

        Bárányhimlő

        A betegségen át nem esett felnőtteket, különösen a várandós anyukákat fokozottan veszélyezteti.

        A nagyothallás okai

        Mi állhat a nagyothallás hátterében? Hogy alakul ki? Hogy kezelhető? Mi a vezetéses, szenzoros és idegi halláscsökkenés?

      •  





        Hozzászólások (1)
        Írta: gadol
        Ha a sózott hús vagy bármely egyéb, sózott étel káros volna a szervezetre, mi magyarok már rég kihaltunk volna(!), tekintve hogy a húsfélék sózása ősidőkre nyúlik vissza és márpedig attól ugyan soha senki nem lett beteg! A sóval való tartósítás egészséges, hiszen a só, védőfaktor(!) és nem, káros az egészségre - ellentétben mindazzal amit a sóról állítanak, belénk illetve mindenáron igyekeznek a népekbe sulykolni.