• A füstölt és sózott hús növeli a leukémia kockázatát

        Szerző:
        WEBBeteg

        Egy kutatási eremény szerint a füstöléssel és sózással tartósított húskészítmények növelik a gyermekek leukémiás megbetegedésének kockázatát. Jó hír azonban, hogy a zöldségfogyasztás segít a káros anyagok semlegesítésében.

        Azoknál a gyerekeknél, akik rendszeresen fogyasztanak füsttel és/vagy sóval tartósított húskészítményeket, jelentősen nő a leukémiás megbetegedés esélye – állítja egy tanulmány.

        Kutatók 515 gyereket vizsgáltak, leukémiásokat és egészségeseket egyaránt, s azt tapasztalták, hogy azoknál, akik legalább hetente egyszer fogyasztottak sózott-füstölt húst vagy halat, 74 százalékkal nagyobb volt a leukémia kialakulásának esélye.

        Azonban azoknál a gyerekeknél, akik főként zöldségeket és szójatermékeket (pl. tofu) kapnak, csak fele akkora volt a leukémia kockázata, mint a zöldségféléktől ódzkodó társaiknál.

        A kutatás eredménye egyértelmű összefüggést mutat a táplálkozási szokások és a rákos megbetegedés között, azonban nem bizonyítja az ok-okozati összefüggést.

        Hirdetések

        Veszélyes nitritek

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A kutatócsoport tagja, Dr. David C. Christiani, a Harvard School of Public Health munkatársa szerint még sok kutatásra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön milyen táplálkozási faktorok járulhatnak hozzá a leukémia kialakulásához. Mindenesetre korábbi és jelenlegi kutatási eredményükre támaszkodva azt ajánlja, hogy csökkentsük gyermekeink étrendjében a sóval és füstöléssel tartósított húsok mennyiségét.

        Az ilyen tartósítási eljárás során a húshoz sót, cukrot és nitriteket adnak, majd alaposan megfüstölik. A nitritek bizonyos anyagokkal reakcióba lépve rákkeltő nitrozaminok keletkezését idézik elő.

        Ezzel ellentétben a zöldségek és a szója antioxidánsokat tartalmaznak, melyek segítenek a fent említett anyagok semlegesítésében. Ezt támasztja alá, hogy a füstölt húst gyakran fogyasztó gyerekek, amennyiben megfelelő mennyiségű zöldséget vagy szóját is fogyasztottak, kisebb eséllyel betegedtek meg.

        (WEBBeteg - Cs. K., fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: ReutersHealth)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        A csecsemőkori kólika

        WEBBeteg

        Ijesztőek lehetnek a tünetei, viszont kezelhető állapotról van szó! (x)

        A bőrápolás szerepe

        Vichy

        Ismerje meg a kifejezetten érett bőrre kifejlesztett kozmetikumok hatását! (x)

        A génterápia lehetőségei

        A genetikai betegségek kezelése csak tüneti terápiára szorítkozik, nincs lehetőség magának a kiváltó tényezőnek a kiiktatására. A...

        Leukémia - Kik a veszélyeztetettek?

        Mivel a leukémia a gyermekkorban előforduló leggyakoribb daganattípus, sokszor a gyermekkor betegségének tartják. A leukémiákban azonban...

        Steril szoba Nyíregyházán - Ne szenvedjen...

        A csontvelő-átültetésen átesett gyermekek gyógyulását segíti az egy hete nyitott steril szoba, amely Nyíregyházán, egy panelházban...

        Megnagyobbodott nyirokcsomó - Daganatos...

        A nyirokcsomó-megnagyobbodás sok betegség tünete lehet, ennek megfelelően gyakran előfordul. A fertőzéses megbetegedések következtében...

        Daganatos betegségek gyermekkorban -...

        Sétáljon sokat gyermekünk, sportoljon, táplálkozzék, éljen a lehető legegészségesebben! Persze ezzel nem biztos, hogy a daganatos...

        Haspuffadás - Amikor az elfogyasztott...

        A fokozott gázképződés sok esetben kellemetlen lehet, pedig teljesen természetes, mindennapi folyamat. Az emésztőrendszerben megjelenő...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.