• A füstölt és sózott hús növeli a leukémia kockázatát

        Szerző:
        WEBBeteg

        Egy kutatási eremény szerint a füstöléssel és sózással tartósított húskészítmények növelik a gyermekek leukémiás megbetegedésének kockázatát. Jó hír azonban, hogy a zöldségfogyasztás segít a káros anyagok semlegesítésében.

        Azoknál a gyerekeknél, akik rendszeresen fogyasztanak füsttel és/vagy sóval tartósított húskészítményeket, jelentősen nő a leukémiás megbetegedés esélye – állítja egy tanulmány.

        Kutatók 515 gyereket vizsgáltak, leukémiásokat és egészségeseket egyaránt, s azt tapasztalták, hogy azoknál, akik legalább hetente egyszer fogyasztottak sózott-füstölt húst vagy halat, 74 százalékkal nagyobb volt a leukémia kialakulásának esélye.

        Azonban azoknál a gyerekeknél, akik főként zöldségeket és szójatermékeket (pl. tofu) kapnak, csak fele akkora volt a leukémia kockázata, mint a zöldségféléktől ódzkodó társaiknál.

        A kutatás eredménye egyértelmű összefüggést mutat a táplálkozási szokások és a rákos megbetegedés között, azonban nem bizonyítja az ok-okozati összefüggést.

        Hirdetések

        Veszélyes nitritek

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A kutatócsoport tagja, Dr. David C. Christiani, a Harvard School of Public Health munkatársa szerint még sok kutatásra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön milyen táplálkozási faktorok járulhatnak hozzá a leukémia kialakulásához. Mindenesetre korábbi és jelenlegi kutatási eredményükre támaszkodva azt ajánlja, hogy csökkentsük gyermekeink étrendjében a sóval és füstöléssel tartósított húsok mennyiségét.

        Az ilyen tartósítási eljárás során a húshoz sót, cukrot és nitriteket adnak, majd alaposan megfüstölik. A nitritek bizonyos anyagokkal reakcióba lépve rákkeltő nitrozaminok keletkezését idézik elő.

        Ezzel ellentétben a zöldségek és a szója antioxidánsokat tartalmaznak, melyek segítenek a fent említett anyagok semlegesítésében. Ezt támasztja alá, hogy a füstölt húst gyakran fogyasztó gyerekek, amennyiben megfelelő mennyiségű zöldséget vagy szóját is fogyasztottak, kisebb eséllyel betegedtek meg.

        (WEBBeteg - Cs. K., fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: ReutersHealth)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Csecsemőkori kólika

        WEBBeteg

        Milyen tünetekkel jelentkezik a betegség? Tekintse meg infografikánkat!

        Teljes kiőrlésű gabona

        Dr. Reinhardt István

        Mikor tekinthetünk valamit teljes kiőrlésünket? Mi lehet az egészségre gyakorolt hatása?

        Abnormális vérsejtképzés: Myelodiszpláziás szindróma

        Ez a megnevezés egy hematológiai betegségcsoportot takar, melyek közös jellemzője, hogy a csontvelőben található, ún. haematopoetikus...

        Akut limfoid leukémia (ALL) tünetei és kezelése

        Az akut leukémia a csontvelői eredetű vérképző sejtek daganatos sejtburjánzása által alakul ki. Az alapján, hogy elsősorban a...

        Az akut mieloid leukémia (AML) jelei

        Évente Magyarországon kb. 230-250 beteget diagnosztizálnak AML-el. A felnőttkori akut leukémiák leggyakrabban jelentkező formája...

        Gyermekkori rosszindulatú daganatos betegségek

        A gyermekkori rosszindulatú daganatos betegségeket az érintett betegcsoport jellege (15 év alatti gyermekek) és az ellátás speciális igényei...

        A stroke és tünetei

        A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti...

        Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

        Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.