Szőlőmag-kivonat a rák ellen

WEBBeteg
megjelent:

Szőlőmagból nyert vegyület hatására a rákos sejtek elpusztítják önmagukat. A meglepő labortesztről amerikai kutatók számoltak be a közelmúltban.

A tanulmány során a szakemberek egy kereskedelmi forgalomban is kapható szőlőmag-kivonattal "kezeltek" leukémiás sejteket különböző dózisokban. Nagy adagban alkalmazva a kivonat apoptózist, azaz programozott pusztulást váltott ki az érintett sejtek nagyrészénél.

24 órával a kísérlet kezdete után a sejtek háromnegyedénél beindult az önpusztító mechanizmus, s végzett a kóros sejtekkel. A szőlőmag-készítmény aktiválta a sejtekben található úgynevezett JNK fehérjét, mely az önpusztítást vezényli. Az egészséges, normális sejteknél nem indult be az önmegsemmisítés, hogy miért, azt egyelőre nem tudni.

- Mindenki olyan hatóanyagot keres, olyan szert szeretne kifejleszteni, mely hatásos a rákos sejtek ellen, ám a normálisakra, épekre nézve semleges, úgy tűnik a szőlőmag ebbe a kategóriába tartozik. Noha az eredmények biztatóak, a klinikai alkalmazástól még messze vagyunk - mondta Xianglin Shi, a lexingtoni Kentucky Egyetem munkatársa, a tanulmány vezetője.

A szőlőmag-kivonat daganatos betegségekre gyakorolt hatását firtatva már korábban is végeztek kísérleteket: bőr-, emlő-, bél- és tüdőrákos esetekben is hasonló mechanizmus játszódott le, mint most a leukémia esetében.

(WEBBeteg - forrás: focus.de)

Cikkajánló

A leukémia (fehérvérűség, vérrák) a vérképző szervek (csontvelő és a nyirokrendszer) daganatos megbetegedése. Mivel a leukémia a gyermekkorban előforduló leggyakoribb daganattípus, sokszor a gyermekkor betegségének tartják, holott kilencszer több felnőtt betegszik meg, mint fiatalkorú.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Faar Ida, újságíró
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.