• Új lehetőség a leukémia kezelésében?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Myeloid Lymphoid Leukémia (MLL) a vérrák egy ritka fajtája, amelyben a leukémiás gyermekek 5-10 százaléka, a csecsemők háromnegyede szenved. Az MLL különbözik a leukémia általános eseteitől, és a kemoterápiára is rosszul reagál. Ám egy meglepő felfedezés talán új utat nyithat eme nehezen kezelhető betegség kezelésében.

    Egy laboratóriumi rutineljárás során a kaliforniai Stanford Egyetem kutatói azt tapasztalták, hogy a cukor-szabályozó enzim blokkolása segített az MLL betegségben szenvedő egerek életét jelentősen meghosszabbítani, a kezelésben nem részesülő egerekéhez képest. Az enzim, a glikogén synthase kinase 3 (GSK3), melyről kiderült, hogy egyéb daganatos betegségekben segít a sejtek növekedését megállítani.

    Hirdetések

    „Ez a felfedezés teljesen meglepett bennünket, mivel a GSK3 blokkolása még sosem segített a rákgyógyításban”- mondta Dr. Michael Cleary, az egyetem munkatársa.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A GSK3 elnyomásához az egerek lítiumot kaptak, melyet embereknél leginkább a bipoláris zavar kezelésénél alkalmaznak. „Tudjuk, hogy nem ez a legjobb GSK3 gátló, ám ennek volt a leghosszabb ideig tartó hatása. A jövőben olyan gátlót kell találnunk, mely hatásosabb, és ugyanilyen hosszú a hatóideje”- mondta Dr. Cleary. Ez más betegségekben is előrelendülést jelenthet, mivel már eddig is folytak kutatások GSK3 gátlóra a diabétesz és az Alzheimer-kór kezelése céljából. Most, hogy a Stanford csapata rájött, hogy a GSK3 gyógyszerként működhet, azt tanulmányozzák, hogyan hathat az MLL-re.

    Dr. Cleary szerint a felfedezésüknek azért is van óriási szerepe, mert az eddig használatos rákgyógyszerek a beteg és egészséges sejteket is egyaránt célba veszik, míg a GSK3 esetében nagy az esélye egy olyan gyógyszer kifejlesztésének, mely csak a beteg sejteket pusztítja, míg az egészségesek növekedését elősegíti. Mellékhatásként azonban, ha túl hosszú időn át adják a GSK3 gátlókat, más rákos megbetegedések kialakulásához járulhatnak, így még további kutatásokra van szükség a legjobb hatásmechanizmus kidolgozásához.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Healthnews)
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Túl az akut leukémián

    Az akut leukémiák esetén, mint a legtöbb rosszindulatú daganatos betegségnél, az öt évet tartjuk a kritikus határnak abból a szempontból, hogy a beteg megnyugodhat, mert nagy eséllyel meggyógyult. Természetesen akár öt éven túl is lehet visszaesés, de a mindennapokban és az orvosi ellenőrzések gyakoriságában kezd beállni egy rendszer, mely leginkább közelít az egészséges emberek életéhez.

    Milyen hatással van a szervezetre egy kemoterápiás kezelés?

    A hagyományos kemoterápiás szerek alapvetően sejttoxikusak, tehát nem csak egy bizonyos daganatsejtre, és nem csak a rosszindulatú sejtekre vannak hatással. A kemoterápiás szerek a gyorsan osztódó sejteket veszik célpontba, ebből ered számos, közismert mellékhatásuk is.

    Kiújult a leukémia - Mire számíthatok?

    Mindig rossz hír mind a betegnek, mind az orvosnak, ha kiújul a leukémia, leginkább azért, mert a kezelése még nehezebb, és gyakrabban fordul elő, hogy nem sikerül meggyógyítani a beteget. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kezdeti sikertelen kezelés, vagy kiújuló betegség mellett is lehet még gyógyítható a leukémia.

    Megnagyobbodott nyirokcsomó - Daganatos betegség jele is lehet

    A nyirokcsomó-megnagyobbodás sok betegség tünete lehet, ennek megfelelően gyakran előfordul. A fertőzéses megbetegedések következtében kialakuló nyirokcsomó-duzzanatok jóindulatúak, ugyanakkor az esetek egy kisebb részében gyakran daganatos betegségekre is felhívhatják a figyelmet.

    A vastagbélrák kezelése

    A vastagbélrák terápiájának megválasztása minden esetben a daganat helyi kiterjedtségének, valamint a nyirokcsomókban, vagy más szervekben lévő áttéteknek a meghatározása alapján történik: a gyógyszeres kezeléstől a sugárterápián át a különböző műtéti eljárásokig számos eljárás közül választhat orvosa.

    A hajas sejtes leukémia (HCL) tünetei és a betegek kilátásai

    A hajas sejtes leukémia (HCL) az úgynevezett B-sejtes non-Hodgkin limfómák közé tartozik, egy közepesen agresszív, de rosszindulatú nyirokszervi eredetű daganat. A betegség a nevét onnan kapta, hogy mikroszkóp alatt, a felszaporodott daganatos sejtek hajszerű rojtos nyúlványokkal rendelkeznek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA