Új lehetőség a leukémia kezelésében?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika megjelent:

A Myeloid Lymphoid Leukémia (MLL) a vérrák egy ritka fajtája, amelyben a leukémiás gyermekek 5-10 százaléka, a csecsemők háromnegyede szenved. Az MLL különbözik a leukémia általános eseteitől, és a kemoterápiára is rosszul reagál. Ám egy meglepő felfedezés talán új utat nyithat eme nehezen kezelhető betegség kezelésében.

Egy laboratóriumi rutineljárás során a kaliforniai Stanford Egyetem kutatói azt tapasztalták, hogy a cukor-szabályozó enzim blokkolása segített az MLL betegségben szenvedő egerek életét jelentősen meghosszabbítani, a kezelésben nem részesülő egerekéhez képest. Az enzim, a glikogén synthase kinase 3 (GSK3), melyről kiderült, hogy egyéb daganatos betegségekben segít a sejtek növekedését megállítani.

„Ez a felfedezés teljesen meglepett bennünket, mivel a GSK3 blokkolása még sosem segített a rákgyógyításban”- mondta Dr. Michael Cleary, az egyetem munkatársa.

A GSK3 elnyomásához az egerek lítiumot kaptak, melyet embereknél leginkább a bipoláris zavar kezelésénél alkalmaznak. „Tudjuk, hogy nem ez a legjobb GSK3 gátló, ám ennek volt a leghosszabb ideig tartó hatása. A jövőben olyan gátlót kell találnunk, mely hatásosabb, és ugyanilyen hosszú a hatóideje”- mondta Dr. Cleary. Ez más betegségekben is előrelendülést jelenthet, mivel már eddig is folytak kutatások GSK3 gátlóra a diabétesz és az Alzheimer-kór kezelése céljából. Most, hogy a Stanford csapata rájött, hogy a GSK3 gyógyszerként működhet, azt tanulmányozzák, hogyan hathat az MLL-re.

Dr. Cleary szerint a felfedezésüknek azért is van óriási szerepe, mert az eddig használatos rákgyógyszerek a beteg és egészséges sejteket is egyaránt célba veszik, míg a GSK3 esetében nagy az esélye egy olyan gyógyszer kifejlesztésének, mely csak a beteg sejteket pusztítja, míg az egészségesek növekedését elősegíti. Mellékhatásként azonban, ha túl hosszú időn át adják a GSK3 gátlókat, más rákos megbetegedések kialakulásához járulhatnak, így még további kutatásokra van szükség a legjobb hatásmechanizmus kidolgozásához.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító
Forrás: Healthnews
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

A leukémia (fehérvérűség, vérrák) a vérképző szervek (csontvelő és a nyirokrendszer) daganatos megbetegedése. Mivel a leukémia a gyermekkorban előforduló leggyakoribb daganattípus, sokszor a gyermekkor betegségének tartják, holott kilencszer több felnőtt betegszik meg, mint fiatalkorú.
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.