A limfóma terápia nem csak testi mellékhatásokat okoz, a lélekre is rányomja bélyegét

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia, hematológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - WEBBeteg összeállítás
megjelent:

Szembesülni egy rosszindulatú daganatos kórképpel mindig óriási sokkot jelent a betegek számára. Félelem és bizonytalanság: ez a két leggyakoribb érzés, ami áthatja a betegek megpróbáltatásokkal teli mindennapjait, főleg abban az időszakban, amikor már nem csupán a betegségtudat terhével kell megküzdeniük, hanem a terápia következtében kialakuló testi és lelki hatásokkal is.

Vajon megkönnyíthető ez az időszak? Fel lehet készülni a mellékhatásokra? Jó tanácsokat gyűjtöttünk össze a limfóma terápiában részesülő betegek számára, amelyek segítségével talán könnyebbé tehető a kezelés időszaka, és a terápia előtt álló betegek is fel tudnak készülni a rájuk váró esetleges nehézségekre.

Érdemes lassítani a tempón

A nyirokrendszer-eredetű daganat maga, és sajnos a terápiás eljárások is fáradtságot, lehangoltságot, gyengeséget okoznak. Már a kezelések megkezdése előtt érdemes felkészülni rá, hogy a napi rutinfeladatok a megszokottnál jobban kiveszik a kezelésben részesülő beteg energiáját. Ilyenkor bátran kérjen segítséget családtagjaitól, barátaitól. Jó megoldás lehet egy olyan, új napirendet kialakítani, amelyben feladatait kisebb egységekre bontja, apránként végzi el, és köztük rövidebb pihenőket tart, így jobban beoszthatja energiáját, és nem fog nagyon elfáradni. Mindenképpen úgy érdemes beosztani az idejét, hogy a kellő mennyiségű pihenésre és alvásra elegendő idő maradjon – ideális esetben ez naponta 7-8 órát jelent.

Csökken az ellenálló képesség, nő a fertőzésveszély

A kemoterápia során sejttoxikus anyagokat juttatnak a szervezetbe, amelyek a gyorsan osztódó sejteket támadják meg. Mivel nem csupán a tumorsejtek tartoznak a gyorsan osztódó sejtek közé, hanem jó néhány esszenciális jelentőségű sejt is ide sorolható (pl. a csontvelőt vagy az emésztőrendszer felszínét alkotó sejtek), a kemoterápia ezek roncsolásával a védekező képesség gyengülését idézi elő. Az immungyengeség általános következménye a fogékonyság a bakteriális- vagy vírusfertőzésekre, valamint a daganatos sejtek burjánzásának is nagyobb az esélye, mivel az immunrendszer nem tud megfelelően védekezni a szervezetet érő külső és belső támadások ellen.

Amit ebben az esetben betegként mindenképp megtehet, hogy gyakori kézmosással, és a nagyobb tömegek (pl. bevásárlóközpontok, tömegközlekedés) elkerülésével csökkenti a fertőzések esélyét. Figyeljen oda az elfogyasztott ételekre is (pl. iktassa ki az étrendjéből ebben az időszakban a földdel érintkező, nehezen tisztítható gyümölcsöket, zöldségeket, a nem megfelelően átsütött húsokat, halakat és tojást).

Ne ijedjen meg, ha nehezére esik a koncentrálás

Sok beteg számol be róla, hogy a kemoterápiás kezelés alatt feledékenyebbé, szétszórtabbá vált, amely eleinte igen ijesztő velejárója a terápiának. Ne aggódjon, nem Önnel van a probléma, ha hasonlót tapasztal, ennek a tünetnek is megvan az oka. A jelenségre utaló „kemoterápiás agy” kifejezés arra a szellemi hanyatlásra, és jellegzetes mentális homályra használt kifejezés, ami szintén a terápia mellékhatásaként jelentkezhet. A memória romlása, a koncentrációs problémák megelőzése érdekében érdemes rendszeresen próbálkozni memóriajátékokkal, puzzle-lel, keresztrejtvényfejtéssel, amelyek edzésben tartják az elméjét. Ha feledékenysége a mindennapi teendőiben is hátráltatja, használjon emlékeztető cédulákat vagy állítson be telefonos emlékeztetőt a legfontosabb teendőkhöz.

A megfelelő étrend csökkentheti a mellékhatások intenzitását

Ajánlott a limfóma kezelés idején is gondoskodni a tápláló és egészséges étrendről, amellyel a mellékhatások is enyhíthetők. Ugyan a limfóma terápiás módszerei közül a kemoterápia és a sugárkezelés mellékhatásaként is megváltozhatnak a kezelés alatt állók étkezési szokásai (pl. gyakori panasz az étvágytalanság, az ízérzékelési zavar vagy a nyelési, rágási nehézség), ha többször eszik kisebb adagokat, azzal az emésztőrendszerét is kevésbé terheli meg, és elkerülheti az alultápláltságot, amely egy potenciális veszélyként számon tartott hatása a daganatellenes kezeléseknek. Amikor nem jut elég tápanyag a szervezetébe, az immungyengeség tovább fokozódik, melynek hatására nemcsak az ellenálló képesség csökken, de a betegséggel is nehezebben veszi fel a harcot a szervezete.

A hányingernek, émelygésnek sem kell mindennaposnak lennie. Jó, ha tudja, hogy ezeken a panaszokon a zsíros vagy olajos ételek rendszerint rontanak, ugyanakkor a szénhidrátban gazdag élelmiszerek fogyasztásával csökkenthető a kellemetlen érzés. Ha rendszeresen kíséri a kezelést hányás vagy hasmenés, fokozott folyadékbevitel szükséges, amellyel elkerülhető a dehidratáltság. Fogyasszon minél több folyadékot, például friss zöldségből, gyümölcsből készült leveseket, vagy a manapság igen népszerű smoothie-kat, amik szintén friss és vitaminban és rostban dús alapanyagokból készülnek, és változatosan kombinálhatóak egymással, ráadásul könnyen fogyasztható fogásokat eredményeznek.

A kezelések mellékhatásaként több betegnél előfordulhat vérszegénység. Ebben az esetben fokozottan oda kell figyelni a táplálkozásra, hiszen bizonyos élelmiszerek fogyasztásával segíthetjük a vérképzést (ilyen például a gránátalma, a cékla, a csirkemáj, a hüvelyesek stb.).

Őrizze meg az intimitást, és gondolkodjon előre, ha gyermeket szeretne

A limfóma kezelés során a szexuális életében is tapasztalhat változásokat. A terápiák gyakori mellékhatása lehet a libidó csökkenése, a testképzavar, a különféle eredetű szexuális problémák és a hangulatingadozások. Habár ez egy nagyon intim téma, egy jól működő párkapcsolatban a nyílt beszélgetések és a türelem könnyen átlendíthetik Önöket ezen a nehéz időszakon.

Fiatal, gyermektervezés előtt álló betegeknél célszerű mérlegelni az ivarsejtek tárolásának (fagyasztásának) lehetőségét is a kemoterápia vagy sugárkezelés megkezdése előtt, hiszen ezek a terápiás módszerek hatást gyakorolhatnak a nemzőképességre is. A krioprezerváció a hímivarsejtek vagy a petesejtek fagyasztásos módszerrel történő tárolásának lehetőségét biztosítja, melynek köszönhetően egy későbbi időpontban sem lesz akadálya a családalapításnak.

Nem csak a testnek kell megküzdenie a betegséggel, a lélek számára is találnunk kell gyógyírt

A betegséggel való szembesülés az első, legnehezebb szakasz, ha lelki szempontból közelítjük meg a limfómával történő együttélést:

  • az első reakció a félelemmel vegyes kétségbeesés és a döbbenet;
  • ezután az elutasítás időszaka jön, amikor a beteg nem hiszi el a rossz hírt, tévedésre gyanakszik, újabb vizsgálatokat kér, újabb orvosokat keres fel, és hajlamos az optimistább álláspontba kapaszkodni, amivel gyakran értékes időt veszít;
  • a diagnózis beigazolódását követi a düh és harag jellemezte lelki szakasz: „miért pont én?”, „miért nem vették észre hamarabb?", „miért nem jártam szűrésre?", „miért nem tettem le a cigarettát?";
  • a kezelések alatt egy depresszióval vegyes reménykeresés következik. A korábban nem hívők is a vallás, spiritualitás felé fordulhatnak: „ha ebből kijövök, ígérem, megjavulok, új életet kezdek, leteszem a cigarettát, pénzt adok valami nemes célra!”.

A daganatos megbetegedések és a kezelésekkel járó kellemetlen tünetek természetes módon a legtöbb beteget pszichésen is megviselik. Ez alatt az időszak alatt a beteg önértékelése, önbizalma csökken, pozitív hozzáállása, jókedve az esetek java részében elveszni látszik. Fontos, hogy ilyenkor nagy hangsúlyt fektessünk a lélek ápolására is: meditáljunk, pihenjünk sokat, olvassunk, jógázzunk vagy hallgassunk zenét! A kiegyensúlyozott lelkiállapot és a pozitív szemlélet rendkívül jó hatással lehet a gyógyulási folyamatra!

Egyedül a világ ellen?

Az ilyenkor érzett harag és frusztráció természetes velejárói a betegségnek, próbáljuk azonban észben tartani a következőket:

  • Igyekezzünk a bennünk dolgozó haragot előnyünkre fordítani! Ha haragszunk is konkrétan valakire vagy valamire, inkább mutassuk meg, hogy nem hagyjuk magunkat legyőzni, és csak azért is visszajövünk! A felgyülemlett negatív energiát levezethetjük különböző kreatív tevékenységekkel (pl. írás, rajzolás, festés). Kutatások bizonyítják, hogy az elmélyülő depresszió, a kezeletlen szorongás rontja a szervezet védekező, "öngyógyító" mechanizmusait, ami érdemben rontja a kilátásokat.
  • Beszéljünk családtagjainkkal, barátainkkal az érzelmeinkről! Tudassuk velük, hogy mivel most életünk egy nehéz szakaszában járunk, előfordulhat, hogy türelmetlenek, bántóak vagyunk velük szemben. Ezt azonban nem az adott személy, hanem a bennünket ért nehézségek váltják ki belőlünk. A segítség, a tanácsok, az információ adta biztonságérzet fontos, de nem mindegy, honnan jön ez. Az innen-onnan hallott, a szomszéd ismerőse által mesélt történetek gyakran csak fokozzák a szorongást, erősítik a félelmeket és tévútra is vezethetnek! Hiteles információkat kell szerezni, és fontos, hogy végig bízzunk az orvosunkban! Tapasztalat, hogy jobb a gyógyulás esélye azon betegeknél, akik mernek kérdezni, merik jelezni a problémáikat.
  • Tanuljuk meg kezelni haragunkat! Ha azt érezzük, hogy a negatív gondolatok és a harag átveszi fölöttünk az irányítást, próbáljunk megszabadulni a frusztrációtól. Írjuk le gondolatainkat egy papírra, vezessünk blogot vagy keressünk fel olyan betegszervezeteket, önsegítő csoportokat, ahol egymás tapasztalataiból, példájából is lehet tanulni, erőt meríteni, vagy éppen valami praktikus részletkérdésre választ kapni.

Tudnunk kell, hogy számos betegklub is rendelkezésre áll, ahol betegtársainkkal is felvehetjük a kapcsolatot, illetve szakember, orvos és pszichológus is segíti a betegek vezetését a kezelések során.

A későbbi lelki folyamatokat már a terápia alakulása, eredményei befolyásolják. Kedvezőtlen esetben a depresszió fázisa a kezelés reményének kimerülésével lassan átmegy az elmúlás elfogadásába, és az arra való felkészülésbe. Ám ma már egyre több daganatos betegség egyre eredményesebben kezelhető, sőt gyógyítható. Sokan nem tudják, de ide sorolható a limfóma is, amely a leghatékonyabban gyógyítható daganattípusok egyike.

Merítsünk erőt a nehézségekből!

A kezelésekre informálódással, az ismeretlentől való félelem csökkentésével lehet készülni, de igazán felkészülni nehéz, mert minden út egyedi. A legfontosabb viszont, hogy sosem az elmúlásra kell várni, hanem a gyógyulásra! Legyen egy célunk a betegség utánra, lássuk önmagunkat meggyógyulva!

A betegséggel való harc kitörölhetetlen emlék marad, és a későbbi biztonsági kontrollokra járást is mindig visszatérő szorongás kíséri. Érdekes módon sok beteg a gyógyulttá nyilvánítást, és az addig rendszeres orvosi kapcsolat lezárását is nehezen éli meg, mert sokan érzik úgy, elereszti őket a korábban biztonságot nyújtó, gyógyító kéz.

A szakmai segítségen túl szerencsés esetben a beteg mellett áll a családja és a barátai. Az ő jelenlétük, támogatásuk, az érzés, hogy visszavárják és számítanak a betegre, nagy erőt adhat.

A betegség, a kezelés folyamata egy önismereti út is, ami a gyógyulás után komoly pozitív hozadékkal is járhat életünk következő szakaszára nézve. Segít megérteni a különbséget a fontos és a nem fontos között, segít tisztábban látni határainkat, erőnket, gyengeségeinket. Segít megtudni, ki az igazi barátunk. Egy ilyen betegségből kilábalva új értelmet kaphat az élet, segíthet megbecsülni az időt. Megjárva a purgatóriumot, megtisztulva, akár jobb emberként mehetünk tovább az úton!

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Szakértőink: Dr. Ujj Zsófia, hematológus, belgyógyász, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter

Cikkajánló

A limfómák főbb típusai, okai és tünetei

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Limfóma
A nyirokrendszer daganatos megbetegedéseit limfómáknak nevezzük, melyek a nyirokszövet sejtjeinek, a T- és B-limfocitáknak, valamint a histiocitáknak rosszindulatú daganatos burjánzásai.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.