• Vérképzőszervi daganatok (leukémia, limfóma)

   • Cikkek

    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
    2018-01-31 18:56
    A mielóma multiplex alapvetően az idősebb, de aktív korosztályt érinti, ám sokszor fiatal, munkaképes nők és férfiak is megbetegednek. A kórkép a mai tudásunk szerint nem gyógyítható, de az utóbbi években megjelent számos új gyógyszer hatására lényegesen javult a túlélés és a betegek várható életminősége is.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
    2018-01-31 14:55
    Az akut leukémia a csontvelői eredetű vérképző sejtek daganatos sejtburjánzása által alakul ki. Az alapján, hogy elsősorban a csontvelőből kiinduló mieloid eredetű fehérvérsejtek vagy a nyirokszervekben is megtalálható limfoid fehérvérsejtek betegségéről van-e szó, beszélünk akut mieloid (AML) vagy akut limfoid (ALL) leukémiáról.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
    2017-12-30 13:25
    A krónikus myeloid leukémia (CML) a fehérvérűség egyik lassú kialakulású, több éves lefolyással járó, krónikus fajtája, melynek során a csontvelőben és a vérben tumoros fehérvérsejtek alakulnak ki. A csontvelőt megtöltő daganatsejtek idővel a vérkeringésbe is bekerülnek, majd jellegzetesen a májban és a lépben halmozódnak fel. A betegség százezerből egy lakost érint évente.
    Panaszok
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2017-11-26 07:38
    Az éjszakai izzadás hátterében gyakran ártalmatlan okok állnak. Néha azonban komoly betegség egyik jele is lehet. Utóbbi esetben más tünetek is jelentkeznek.
    Betegségek megértése
    MOHA
    2017-11-24 14:06
    Az idei évtől már hazánkban is elérhető az a célzott terápia, amely jelentősen javítja a mielofibrózisos betegek életminőségét és túlélési előnyt biztosít a számukra – hangzott el többek között a Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány információs délelőttjén, amelyen ezúttal a ritka hematológiai betegségekről tudhattak meg többet az érdeklődők.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Fazekas Erzsébet
    2017-09-24 14:21
    Keveseket sújt a nyirokrendszer rosszindulatú daganata, ezért a nem közvetlenül érintetteken kívül, a lakosság körében nem sok szó esik a limfóma nevű vérképzőszervi kórról.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej- és nyaksebész
    2017-09-08 09:41
    Mivel a leukémia a gyermekkorban előforduló leggyakoribb daganattípus, sokszor a gyermekkor betegségének tartják. A leukémiákban azonban kilencszer több felnőtt betegszik meg, mint fiatalkorú.
    Betegségek megértése
    Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
    2017-08-25 20:09
    A félrevezető tünetek, a daganat rejtett elhelyezkedése a gyógyulás esélyét csökkentik.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
    2017-08-05 13:11
    A felnőttkori heveny leukémia a vérképző sejtek daganatos burjánzását jelenti a csontvelőben, vérben, esetleg a nyirokszervekben. Évente Magyarországon 300-400 ember betegszik meg heveny leukémiában. Mire számíthat egy beteg?
    Élet betegséggel
    WEBBeteg összeállítás - Dr. Ujj Zsófia, hematológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
    2017-07-31 17:25
    Szembesülni egy rosszindulatú daganatos kórképpel mindig óriási sokkot jelent a betegek számára. Félelem és bizonytalanság: ez a két leggyakoribb érzés, ami áthatja a betegek megpróbáltatásokkal teli mindennapjait, főleg abban az időszakban, amikor már nem csupán a betegségtudat terhével kell megküzdeniük, hanem a terápia következtében kialakuló testi és lelki hatásokkal is.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!