• Köhögés - Miért vegye komolyan az enyhe tünetet is?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az őszi-téli időszakban gyakran elhúzódó köhögés keserítheti mindennapjainkat. A legtöbben nem vagy csak súlyos panaszok esetén fordulunk orvoshoz, a tünetek enyhítésében a recept nélkül kapható gyógyszerek, gyógyteák segítségére hagyatkozunk. A krónikus köhögés azonban komoly betegségeket is jelezhet, melyek megfelelő kezelés hiányában súlyos szövődményeket okozhatnak.

    Száraz köhögéstől a tüdőgyulladásig

    Az alsó légúti eredetű köhögések okai közül, a leggyakoribb a banális „megfázás”, légcső- hörghurut, ami gyakran felső légúti fertőzéshez társul. Kezdetben kínzó, száraz, a légcső lefutásának megfelelő helyen fájdalmat okozó, mély köhögéssel jár, majd a köhögés hurutossá válik. Tüneti, vagy szükség esetén célzott kezeléssel gyorsan gyógyítható.

    A tüdőgyulladás rizikófaktorai

    A tüdőgyulladást nem mindig könnyű idejében felismerni. Gyakran megfázásra vagy influenzára hasonlít, ami szintén levertséggel, köhögéssel és lázzal indul, ezért nem biztos, hogy felmerül Önben, hogy ezeknél súlyosabb betegsége van.
    A betegség rizikófaktorai

    Tüdőgyulladásra utal, ha a köhögés többnapos lázzal, levertséggel, oldalra lokalizálódó, légzésre fokozódó fájdalommal, esetleg nehézlégzéssel jár. Ilyen esetben a fizikális vizsgálaton kívül, mindenképpen szükséges mellkasröntgen vizsgálat is - magyarázza dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász. A tüdőgyulladás antibiotikum kezelést, ágynyugalmat igénylő betegség. Idősebbeknél vagy egyéb társbetegségekkel rendelkezőknél kórházi kezelés is gyakran indokolt. 

    Allergiás és nem allergiás asztma

    Visszatérő, rohamszerűen jelentkező ingerköhögés az egyik fő tünete az asztmának is. Az asztma gyakorisága évről évre nő hazánkban. Megkülönböztetünk allergiás és nem allergiás eredetű asztmát, bár a tünetek és a kezelés lényegében azonosak.

    Hirdetések
    Az asztma tünetei

    A legtöbb asztmás roham előtt bevezető, figyelmeztető tünetek alakulnak ki. Ezeknek a felismerése és a tünetek korai kezelése megelőzheti a roham teljes kifejlődését, illetve a további állapotromlást megakadályozhatja.
    Az asztma jelei

    A légúti allergiás betegségek (szénanátha) előfordulása hazánkban, a népességben kb. 25 százalékos, és ezen betegek  kb. 30 százaléka asztmás is, vagy élete során azzá válik.

    Allergiás asztmára utal, ha a köhögés szénanáthához társulóan, vagy anélkül, mindig az év azonos szakában jelentkezik, nehézlégzéssel társul, ami főleg éjszaka, hajnalban vagy fizikai terhelésre lép fel. Nem (csak) pollen allergiásoknál ez évszaktól függetlenül, vagy folyamatosan is fennállhat. Enyhe stádiumban nem feltétlenül éli meg a beteg a légzési nehezítettséget, de célzott fizikális és légzésfunkciós vizsgálattal, már ilyenkor is kimutatható a betegség kezdeti jele, a kislégutak szűkülete. A betegség mindenképpen kezelést igényel. Inhalatív, vagyis belégzett hörgőtágítóval, gyulladáscsökkentővel a beteg tünetmentessé tehető, és főleg megakadályozható a betegség súlyosbodása.

    Dohányzás és COPD

    COPD teszt

    Gyorstesztünk segíthet, hogy megállapítsa, Ön mennyire veszélyeztetett COPD betegségben. COPD teszt

    A másik, még az előzőnél is nagyobb populációt érintő, köhögést okozó betegségcsoport a COPD. Az elmúlt évek megfigyelései alapján, a betegség előfordulásának gyakorisága folyamatosan nő, és az elváltozás miatt bekövetkező halálozások száma is rohamosan emelkedik.

    A krónikus obstruktív tüdőbetegség gyűjtőfogalom, ami magában foglalja a krónikus hörghurutot, tüdőtágulást, asztmatikus hörghurutot és ezek kombinációit. Az előrejelzések szerint 1-2 évtizeden belül, a nyugati típusú civilizációkban a vezető halálokká válik.

    A COPD tünetei

    A betegség által okozott korai panaszok a köhögés, köpetürítés (krónikus obstruktív bronchitiszes kezdet) illetve a bizonyos ingerekre (por, virágpor, hideg levegő, pszichés stressz, fizikai munka) hirtelen kialakuló és lassan oldódó nehézlégzés, a befulladás (asztmás kezdet), amelyek hullámzó intenzitásúak, de teljesen általában ritkán szűnnek meg. A COPD tünetei

    Leggyakoribb kiváltója a dohányzás. Szerepet játszanak még genetikai tényezők, környezeti (munkahely, nagyvárosi-ipari környezet) tényezők is. Fő tünete az évről évre erősödő, sokszor produktív (váladékkal járó) köhögés, fokozódó terhelési nehézlégzés, légúti fertőzésekre való fokozódó hajlam. Ha belegondolunk, ezeket a dohányosok egy része a dohányzás természetes velejárójának tartja, ezért nem fordul orvoshoz. Pedig kezelendő és időben megkezdve kezelhető betegség, ami későn felfedezve már visszafordíthatatlan eltérésekkel jár, krónikus légzési elégtelenséghez és halálhoz vezetve. A diagnózis alapja itt is a légzésfunkciós vizsgálat. A leghatékonyabb kezelési mód a dohányzás elhagyása, ami kezdeti stádiumban önmagában is elég lehet. Később gyógyszeres - főleg inhalatív – kezelés is szükséges, ami életfogytig tart.

    Hazánkban rengeteg kampányszerű szűrővizsgálatot szerveznek a COPD felismerésére. A dohányosoknak mindenképpen ajánlatos elmenni, de a panaszos nemdohányzóknak is, mert ugyan kisebb gyakorisággal, de őket is érinti a betegség.

    Szűréssel idejében felismerhető!

    Hazánkban a daganatos halálozást a tüdőrák vezeti, ezzel sajnos világelsők is vagyunk. A legfőbb hajlamosító tényező itt is a dohányzás, ennek köszönhető, hogy a nők lassan „utolérik” a férfiakat megbetegedési arány tekintetében.

    A tüdőrák kezelési lehetőségei

    Sajnos a tüdőrák igen makacs betegség, gyakran nagyon nehéz időben felfedezni és teljes egészében eltávolítani.
    Mennyi az esély a túlélésre?

    A betegség lappangva, tünetszegényen alakul ki, attól is függően, hogy a kiindulása nagyobb hörgőn belül, vagy kívül - perifériás területen -  található. Hamarabb okoz köhögést, nehézlégzést, időnként vérköpést a nagyobb hörgőből kiinduló daganat, ami előbb juttatja tüdőgyógyász szakorvoshoz a beteget. A tünetszegényen, sokszor hónapokig csak köhögéssel járó esetek, sajnos gyakran már előrehaladott stádiumban kerülnek felfedezésre, ami a gyógyíthatóság esélyeit nagyon rontja. Magyarországon, talán egyedülállóan még létezik a tüdőgondozói, tüdőszűrői hálózat. A tünetmentes, még gyógyítható tüdőrák kiszűrése érdekében, a szűrésen való részvétel mindenki számára javasolt!

    (Budai Allergiaközpont)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Miért lesz az allergiából asztma?

    A légúti allergiás betegek gyakran számolnak be idővel megjelenő asztmás tünetekről is. Mit tehetünk, hogy a betegség lefolyását megváltoztassuk, hogy elkerüljük az asztma kialakulását?

    Nem csak a dohányzás okozhat COPD-t

    A dohányzás az elsődleges, de nem egyedüli kiváltó ok. Örökletes enzimhiány, foglalkozási ártalom vagy elhanyagolt asztma következtében is kialakulhat az egyik leggyakoribb krónikus tüdőbetegség, a COPD.

    Állandóan köhögök és kapar a torkom, mi bajom? - Az orvos válaszol

    Állandóan köszörülnöm kell a torkomat. Szünet nélkül olyan érzésem van, mintha valami folyna le a légcsövemen - válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdései közül.

    Hasznos tanácsok COPD, asztma és alvási apnoe ellen

    A légzőszervi betegségek kialakulásában egyrészt a környezeti tényezőknek, másrészt a szervezet érzékenységének, a családi hajlamnak van kiemelkedő szerepe. Mit tegyünk egészségünk megőrzése és a betegségek leküzdésének érdekében?

    Köhögés és köpetürítés - Milyen betegségekre utalhat?

    Egészséges embernél a köhögés nem jár köpet ürítésével. Dohányzás, kórokozó, por vagy allergia miatt azonban a légzőrendszerben váladék képződik. Nem szívesen foglalkozunk ezzel, pedig fontos információkat árul el a légutak állapotáról és súlyosabb betegségekre is felhívhatja a figyelmet.

    Hogyan hatnak a köptetők?

    A köhögés olyan reflexes folyamat, melynek célja, hogy a légutakba jutó idegen anyagokat, és a feleslegben termelt váladékot eltávolítsa onnan. Bizonyos gyulladásos betegségek esetén, mikor túl sok vagy túl sűrű váladék termelődik, szükség van gyógyszerek alkalmazására, melyek megkönnyítik a váladék eltávozását.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.