• Kötelezően kellene kezelni a tbc-seket

    Szerző:
    WEBBeteg

    Pénteken adják át az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben a Nemzeti Tbc-Referencia Laboratóriumot, amely egyesíti a jelenleg elérhető valamennyi korszerű dianosztikai módszert.

    Bár a tbc tekintetében Magyarországon megnyugtató a helyzet, veszélyt jelenthetnek azok az új, gyógyerekkel szemben ellenálló baktérum törzsek, amelyek világszerte megjelentek - mondta el a Független Hírügynökségnek az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet tüdőgyógyász főorvosa. Kovács Gábor szerint meg lehetne előzni a bajt azzal, ha a nehezen együttműködő fertőző betegeknél, elsősorban a hajléktalanoknál, el lehetne rendelni a kötelező orvosi gyógykezelést. A tüdőgyógyászok azt is javasolják, hogy állítsák vissza a kötelező tbc-szűrést a hazánkba települő külföldiek esetében.

    Hirdetések

    Magyarországon folyamatosan javul a helyzet, évente 10 százalékkal csökken a tuberkulózisos betegek száma, tavaly már csak 1700 új fertőzöttet fedeztek fel - mondta Kovács Gábor. Ez azt jelenti, hogy hazánk felzárkózótt a fejlettebb nyugat-európai országokhoz - tette hozzá.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tüdőgyógyász elmondta: az új betegek között nagyon nagy a hajléktalanok aránya. Ők azok, akik életvitelük miatt nem tartják be a rendelt terápiát, általában alacsony a betegségtudatuk, rossz az ellenállóképességük, tehát sokkal nagyobb náluk a fertőzés veszélye. Hozzátette: a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy orvosok meggyógyítsák azokat a tbc-s hajléktalanokat, akik ezt nem akarják. Tehát kisétálhatnak a kórházból és bárkit továbbfertőzhetnek. Ezért javasolják a tüdőgyógyászok, hogy döntéshozók változtassák meg a jogszabályokat, tegyék lehetővé a kötelező orvosi kezelést.

    Világviszonylatban és Európában is veszélyt jelentenek, a jelenlegi gyógyszerekkel szemben fokozottan ellenálló tbc-törzsek, amelyek közelünkben Ukrajnában, Romániában, Oroszországban és távolabb, a volt Szovjetunió utódállamaiban, valamimt Dél-Kelet Ázsiában fordulnak elő.

    Magyarországra is veszélyt jelenthetnek azok a bevándorlók, akik ezekből az államokból települnek be. Ezért a tüdőgyógyász szakma szerint ismét kötelezővé kellene tenni azoknak a tbc-szűrését, akik tartósan hazánkban tartózkodnak.

     Kapcsolódó cikkek
      - A tüdőtuberkulózis (TBC)
      - A tbc-sekhez is szólt a pápa
      - Egyre több a tuberkulózisos beteg

    Kovács Gábor elmondta: ezek a szűrések korábban is kötelezőek voltak, de 2 éve személyiségi jogi okok miatt eltörölték. Bár a szakma többször is kezdeményezte a visszaállítást, az emberi jogok országgyűlési biztosa eddig nem támogatta ezt a törekvést.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Tbc-t mutattak ki egy pécsi egyetemistánál

    Fertőző tüdőtuberkulózist mutattak ki Pécsett egy egyetemi hallgatónál, akit a pozitív vizsgálati eredményt követően azonnal elkülönítettek, és megkezdték gyógyítását.

    Ritkán, de még fertőz a TBC

    Hazánkban évek óta csökken a tuberkulózisos megbetegedések száma, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikáján is egyre kevesebb TBC-s beteget kezelnek. A rég legyőzöttnek hitt fertőző kór azonban napjainkban is komoly veszélyt jelent.

    A tüdődaganatok szövettani típusai

    A világszerte legtöbb áldozatot követelő daganattípus a tüdődaganat. A tüdőt érintő rákos megbetegedés tüneteket már csak előrehaladott stádiumban okoz, ezért kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Milyen típusai lehetnek a tüdődaganatnak?

    A tüdőtuberkulózis (tbc) diagnosztizálása, kezelése és megelőzése

    Évente közel 10 millió ember betegszik meg világszerte tuberkulózisban, pedig a kór ma már többnyire jól gyógyítható. A felépülés egy hosszú, többhónapos folyamat, és a panaszok javulásához is sok türelemre van szükség. A tbc megelőzésére hazánkban egy jól szervezett, többlépcsős folyamat működik.

    Tüdőrák és tbc - Mennyire hatékony a tüdőszűrés?

    A tbc (tüdőgümőkór) és a tüdőrák kezdeti stádiumában tünetmentes, ezért különösen fontos, hogy akkor is rendszeresen részt vegyünk a szűrővizsgálatokon, ha semmiféle panaszunk nincs.

    Tüdőszűrés - Mikor kötelező, mikor ajánlott?

    A korai, tünetmentes szakban kiemelt nagyszámú, köztük több mint félezer fertőző beteg időben elkezdett kezelése miatt még mindig jelentős népegészségügyi tényező a tüdőszűrő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.