Felesleges a tbc ellenőrzését szolgáló szabályozás - Tanulmány

MTI
megjelent:

A tanulmány szerint kicsi a kockázata, hogy repülőgépen, útitársától fertőződik meg valaki, és az utasok egészségi állapotának további nyomon követése olyan kiadást jelent a szegényebb országok számára, amelyet hasznosabb lenne a tbc megfékezésére fordítani.

A WHO 2006 és 2008 között kiadott ajánlásai szerint, minden olyan utast szűrni kellene - és egészségi állapotát nyomon követni -, aki nyolc óránál hosszabb időt töltött el olyan gép fedélzetén, amelyen egy tbc-fertőzött is tartózkodott. Javasolják továbbá a tbc-s egyének kereskedelmi járatokon való utazásának megtiltását addig, amíg két egymást követő tesztjük nem igazolja, hogy már nem hordozzák a baktériumot.

A TBC tünetei és kezelése

A tbc fertőzésnek nincsenek specifikus tünetei, sőt, az esetek nagy részében sokáig tünetmentes. Felismerésében így kiemelkedő szerepe van a szűrővizsgálaton való rendszeres részvételnek. A tbc tüdőn kívüli formái napjainkban, a fejlett társadalmakban ritkák.
Tudnivalók a betegségről >>

Ibrahim Abubakar, a University of East Anglia tbc-specialistája, 13 vizsgálat adatait tekintette át, amelyekben 41 esetben merült fel, hogy repülőgép fedélzetén adhatták át a tuberkulózist.

Összesen 2761 ember - utasok és a személyzet - szűrését végezték el azután, hogy kapcsolatba kerülhettek tbc-s egyénnel. Közülük tíz embernél lett pozitív a tuberkulinpróba, ami a kórokozóval való látens fertőzést jelentette. Egyik ember sem lett azonban aktív fertőzött, azaz senkinél nem fejlődtek ki a betegség tünetei.

A tanulmány szerzői szerint, a legtöbb gépen olyan nagy hatékonyságú légszűrő rendszert működtetnek, amely a 0,3 nanométernél nagyobb kórokozókat kiszűri. Ez azt jelenti, hogy a tuberkulózist okozó Mycobacterium tuberculosis nem jut át a szűrőn.

Mint Abukabar hozzátette, óránként 15-ször forgatják át a gépeken a levegőt, ami gyakoribb, mint azoknak az elkülönítő szobáknak a légcseréje, amelyekben általában, a többféle gyógyszernek ellenálló tbc-baktériummal fertőzött embereket kezelik.

Az egyébként többnyire egészséges utasokat igen nagy költséggel, hosszú időn át, feleslegesen követik nyomon a szakértő szerint. Egy 1992-es esetben, például 600 órát, 25 ezer dollárnál nagyobb összeget fordítottak 152 utas vizsgálataira, amelyek végül nem igazoltak egyetlen fertőzést sem. Miközben a tanulmány hangsúlyozza, hogy nem kérdőjelezi meg egy tbc-járvány komolyságát, a WHO jelenlegi irányelveinek szükségességében "alappal kételkedik".

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.