• Állandóan köhögök és kapar a torkom, mi bajom? - Az orvos válaszol

    Szerző:
    WEBBeteg

    Állandóan köszörülnöm kell a torkomat. Szünet nélkül olyan érzésem van, mintha valami folyna le a légcsövemen - válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdései közül.

    Hirdetések

    Tisztelt Doktorúr!

    Sok-sok éve köhögök, 15 éve nagyon megfáztam, és erős hurutos köhögésem lett, nem kezeltem semmivel, és orvoshoz sem mentem. Azóta minden évben többször visszatér a hurutos köhögés, és a soha nem szűnő száraz krahácsoló, kaparó köhögés. Állandóan köszörülnöm kell a torkomat. Szünet nélkül olyan érzésem van, mintha valami folyna le a légcsövemen.

    A fül-orr-gégészeten nem találtak látható dolgot. Röntgenem tiszta, allergiám nincs. Nem tudom érdekes lehet-e, de ha váladékos hurutos köhögésem van, az eltart évente többször egy-három hónapig is.

    COPD TESZT

    Töltse ki COPD tesztünket

    Tisztelt Kérdező!

    Önnek idült hörghurutja van, aminek az a jellemzője, hogy 2 egymás után következő évben, legalább 3 hónapot köhög és váladékot ürít.

    A COPD főbb tünetei
    • Érdes, időnként „húzós” (spasztikus) légzés.

    • Gyakori köhögés, kezdetben főleg ébredés után, később egész nap.

    • Fokozott nyáktermelés, bő köpetürítés.

    • Légszomj, zihálás, különösen fizikai aktivitás, sportolás közben.

    • Gyakori légúti fertőzések.

    • Mellkasi szorító érzés (kevésbé erős és ijesztő, mint a szív rossz vérellátása során jelentkező mellkasi fájdalom).

     Olvasson tovább

    A fájdalmat a gyulladás és a nyálkahártya izgalom okozza. Nem tudom dohányzott-e, mert erről nem tesz említést, és arról sem, hogy történt-e légzésfunkciós vizsgálat?

    Amennyiben a feljövő váladék gennyes, vagy láz kíséri, akkor érdemes antibiotikumot szedni.

    Meg kéne nézetni a gyomrát, nincs-e reflux betegsége, ami fenntarthatja és súlyosbíthatja köhögését.

    Ismételten meg kéne nézetni a fül-orr-gégészeten az arcüregeit (arcüreg CT), nincs-e krónikus gyulladása, ami fenntarthatja a hörghurutot. Kerülni kell a szennyezett beltereket, poros, füstös környezetet.

    Ősszel influenza oltást, és 5 évente pneumococcus elleni oltást kell kérjen és kapjon.

    Ez egy krónikus betegség, ami nem feltétlenül romlik folyamatosan, de csak enyhíteni és lassítani lehet a romlását.

    Különben nem egy súlyos betegség, természetesen a dohányzást abba kell hagyni, ha dohányzik, és kerülni kell a dohányzó társaságot a passzív dohányzás elkerülése miatt.

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Nem csak a dohányzás okozhat COPD-t

    A dohányzás az elsődleges, de nem egyedüli kiváltó ok. Örökletes enzimhiány, foglalkozási ártalom vagy elhanyagolt asztma következtében is kialakulhat az egyik leggyakoribb krónikus tüdőbetegség, a COPD.

    Hasznos tanácsok COPD, asztma és alvási apnoe ellen

    A légzőszervi betegségek kialakulásában egyrészt a környezeti tényezőknek, másrészt a szervezet érzékenységének, a családi hajlamnak van kiemelkedő szerepe. Mit tegyünk egészségünk megőrzése és a betegségek leküzdésének érdekében?

    Hogyan hatnak a köptetők?

    A köhögés olyan reflexes folyamat, melynek célja, hogy a légutakba jutó idegen anyagokat, és a feleslegben termelt váladékot eltávolítsa onnan. Bizonyos gyulladásos betegségek esetén, mikor túl sok vagy túl sűrű váladék termelődik, szükség van gyógyszerek alkalmazására, melyek megkönnyítik a váladék eltávozását.

    A COPD kezelési lehetőségei

    A COPD nem gyógyítható, a tünetek viszont mérsékelhetők, csökkenthető a különböző szövődmények kockázata, illetve az életminőség is javítható.

    Reflux és torokfájás

    Sokan tapasztalnak alkalmanként refluxot, mikor a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami gyomorégést és torokfájást is okozhat. A savas reflux lehet krónikus is, mely kezeletlen esetben nemcsak fájdalmas, de súlyosan károsíthatja a nyelőcsövet és a torkot is.

    Torokfájás: Mikor van szükség antibiotikumra?

    A vírusos eredetű megfázás tüneteként sokszor jelentkezik torokfájás, gyakran ez a betegség első tünete. A torokfájás lehet bakteriális eredetű is, a gyógyuláshoz ilyenkor antibiotikumra is szükség van. Milyen tünetek alapján különböztethetjük meg a vírusos fertőzést a bakteriálistól, mikor forduljunk orvoshoz?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.