• Egyre több a fiatal tüdőbeteg

    Szerző:
    WEBBeteg

    Akár több ezer forintot is elkérhetnek a fiataloktól a tüdőszűrésért. Az Egészségügyi Minisztérium még tavaly módosította a szűrésekről szóló rendeletet, így már csak 40 éves kortól ingyenes a tüdőszűrés. Egyre kevesebb ugyanis a TBC-s, a tüdőrák pedig inkább idősebb korban jelentkezik - hangzott el hétfőn az RTL Híradóban.

    A tüdőszűrő hálózatot eredetileg a TBC-s betegek kiszűrésére hozták létre, de a segítségével évente több ezer tüdődaganatot is felismernek. Közöttük egyre több a fiatal beteg. Mivel a legtöbben még mindig 40 év felettiek, a szaktárca úgy döntött, csak nekik lesz ingyenes a tüdőszűrés, és csak ott, ahol sok a tbc-s.

    Hirdetések

    A tüdőgyógyászok szerint 30 éves kortól mindenkit szűrni kellene, mert több érrendszeri és nyirokbetegséget csak így tudnak felismerni. Major Katalin XI. kerületi tüdőgondozó főorvos az RTL Híradónak elmondta: a mellkasban rengeteg nyirokcsomó van és az ezek megnagyobbodásával járó vérképzőszervi betegséget már többször találtak fiataloknál is. Nekik azon múlt az életük, hogy mellkasröntgen készült róluk.

    Nem éri meg?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tisztiorvosi szolgálat szerint 40 éves kor alatt nincs annyi beteg, hogy megérné fenntartani egy országos szűrési rendszert. Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos szerint, nagyon kicsi a kockázat, ezért nem szabad a szűrési rendszerre annyi állami pénzt költeni. Úgy fogalmazott: ezeken a területeken extra finanszírozást végezni nem luxus, csak sokkal fontosabb helyre kellene a pénz. A helyettes tisztifőorvos szerint valahol meg kell húzni a határt, ezért kell a jogszabály szerint 40 év alatt fizetni a tüdőszűrésért. Ez jelenleg 900 forintot jelent, de van, ahol többet kérnek a vizsgálatért.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Tüdőrák és tbc - Mennyire hatékony a tüdőszűrés?

    A tbc (tüdőgümőkór) és a tüdőrák kezdeti stádiumában tünetmentes, ezért különösen fontos, hogy akkor is rendszeresen részt vegyünk a szűrővizsgálatokon, ha semmiféle panaszunk nincs.

    Tüdőszűrés - Mikor kötelező, mikor ajánlott?

    A korai, tünetmentes szakban kiemelt nagyszámú, köztük több mint félezer fertőző beteg időben elkezdett kezelése miatt még mindig jelentős népegészségügyi tényező a tüdőszűrő.

    Jövő májusig még lehetnek kötelező tüdőszűrések

    Jövőre várhatóan megszűnik a területi alapon elrendelt kötelező tüdőszűrés a tbc-s megbetegedések kimutatására, ettől függetlenül lesznek célzott vizsgálatok. Hazánkban a régiót tekintve viszonylag kevés az új tbc-s megbetegedés, ezért is várható változás a rendszerben, bár vannak olyan megyék, ahol több új beteget regisztráltak, mint a korábbi években.

    Tüdőszűrés: fellélegezhetünk, hogy nem lesz kötelező?

    A tervek szerint megszűnik jövőre a területi alapon elrendelt kötelező tüdőszűrés, amelynek elsődleges célja a tbc megtalálása és időben történő kezelése, másodsorban pedig a tüdőrák felfedezése - bár nem minden esetben volt hatékony a rendszer. A tüdőrák miatti halálozásokat 25 százalékkal csökkentené a célzott, mellkasi CT vizsgálat, amely még nem mindenhol alkalmazott módszer.

    Jövő áprilisban megszűnhet a tömeges tüdőszűrés rendszere

    A tervek szerint a területi alapon elrendelt kötelező tüdőszűrés megszűnik, 2014. március 31. után már sehol nem lehetne elrendelni ezt a fajta "tömeges" szűrést - mondta az egészségügyi államtitkárság főosztályvezetője szerdán Budapesten.

    Elrendelték a kötelező tüdőszűrést Hajdú-Biharban

    Mintegy 350 ezer embert érint Hajdú-Bihar megyében a kötelezően elrendelt tüdőszűrés - tájékoztatta Kohut Zsuzsa, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve járványügyi osztályának vezetője szerdán az MTI-t.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Az inkontinencia termékek széles választéka segít javítani a betegek életminőségét.
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások