• Hordozható minitüdő - csak évek kérdése?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Brit tudósok olyan hordozható miniatűr mesterséges tüdőn dolgoznak, amelynek a segítségével normális életet élhetnének a légzési problémákkal küzdő betegek. Erről a BBC brit közszolgálati hírportál számolt be hétfőn.

    A készülék a szervezeten kívül dúsítaná oxigénnel a vért, és kivonná belőle a széndioxidot. Mindössze akkora lenne, mint egy szemüvegtok. Egy ilyen berendezés sok páciens számára tenné feleslegessé a tüdőátültetést.

    Hirdetések

    Mintegy 40 olyan betegség van, amelyben a mesterséges tüdő nagyon hasznos lehetne a pácienseknek. Ilyenek a tüdőrák, a TBC, az asztma, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a cisztás fibrózis, az alvás közbeni légzésmegállás (apnoe), madárinfluenza, a hörgőcskék gyulladása.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A miniatűr mesterséges tüdő kifejlesztését a Swansea-i Egyetemen kezdték meg, Rhodri Williams professzor vezetésével, akinek a fia cisztás fibrózisban halt meg.

    Kutatások szerint Nagy-Britanniában minden hetedik ember érintett valamilyen tüdőbetegségben. Az elmúlt egy évben 287 ember várt tüdőátültetésre az országban.

    De a hordozható minitüdő kifejlesztése hosszú időbe telik, még a kísérleti modell létrehozásához is évekre van szükség, hívják fel a figyelmet a kutatók.

    (FH.)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Tüdőnk egészsége: a tbc már ritka, de van több olyan betegség, amit komolyan kell venni

    Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

    40 feletti és dohányos? Jelentkezett már COPD szűrésre?

    A WHO halálozási listáján jelenleg a negyedik helyen áll, mégis keveset tudunk róla. Alattomos kór, a tünetek sok esetben csak előrehaladott stádiumban jelentkeznek. Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász a rendszeres szűrések fontosságára hívja fel a figyelmet.

    Innováció a tüdővizsgálatokban

    A 2016. évi Ipari Innovációs Díjban részesült az Innomed Medical Zrt. alacsony röntgendózisú rétegfelvételi radiológiai képalkotó eszköz kifejlesztéséért és forgalmazásáért. Dévai Endre elnököt kérdeztük.

    Tíz európai városlakóból akár kilenc is erősen szennyezett levegőt szív

    Tíz európai városlakóból akár kilenc is erősen szennyezett levegőt szív, a légszennyezés a becslések szerint az Európai Unió (EU) 28 tagállamában mintegy 430 ezer ember korai halálát okozhatja - derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) éves jelentéséből.

    Vigyázz a Tüdődre!

    Megszívlelendő mottó a Kor Kontroll Társaság és az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet nyílt napjához, melynek fő témája az a furcsa nevű betegség volt, amiről keveset hallottunk, s amit inkább áruházláncnak vélnek az emberek, mint betegségnek.

    Hasznos paraziták

    Egyes parazita bélférgek hasznosak lehetnek a tüdőbetegségek, bizonyos autoimmun bélbetegségek és a sebek gyógyításában - állítják a Nature Medicine című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban amerikai kutatók.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.