Nem kaptam levegőt, csövet nyomtak a bordáim közé. Mi történt velem?

szerző: Dr. Brugós László, tüdőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A nyáron leállt a tüdőm bal oldala, nehezen kaptam levegőt, úgy éreztem hogy megfulladok. Kérem szépen, segítsen! Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Drága Webdoktor!

30 éves nő vagyok. Olaszországban élek már két éve. Egy kórházban dolgozom mint segédápoló. A nyáron leállt a tüdőm bal oldala, nehezen kaptam levegőt, úgy éreztem, hogy megfulladok. Ezért azonnal a sürgősségi osztályra mentem, ahol EKG-vizsgálat után lyukat vágtak a két bordám közt és egy műanyag csövet helyeztek a tüdőmbe, ami egy nagy "befőttes üveghez" volt vezetve. A csövön keresztül folyadék folyt ki az üvegbe. Így voltam egy hétig. Az a kérdésem, mi történt velem? Mert nekem csak azt mondták, hogy a tüdőmön kis golyócskák vannak, valamint hogy kilyukadt. Mitől? Korábban rendszeresen dohányoztam, ma már csak alkalomszerűen. Hogy mondják szaknyelven, ami velem történt? Kérem szépen, segítsen. Előre is köszönöm: Zsuzsanna

A tüdőgyógyász válaszol

Tisztelt Zsuzsanna!

Önnek több mint valószinű, hogy spontán pneumothoraxa (magyarul: légmell) alakult ki. Ez fiataloknál - főleg, ha magas, vékony, sovány az alkatuk - kialakulhat minden különösebb ok nélkül. A mellhártyája és a tüdeje közé levegő kerül (valószínűleg a tüdő felületén reped még egy levegőt tartalmaző hólyagocska) és ez a tüdőrész eltávolodik a mellkasfaltól (kollabál, összeesik, teljesen vagy csak részben).

Ez mikor kialakul, fájdalommal kezdődik, a levegő behatol a mellhártya lemezek és a tüdő közé, és nehezebben kapja a levegőt, mert az a tüdő nem fújódik fel teljesen, és nem vesz részt az oxigén bejuttatásban. Lehet ennek dohányzás is az oka és ismétlődhet, de általában egy-két alkalomnál nem többször.

A kezelése - ahogy leírta - a bordája közé a mellhártyába draincsövet vezettek be és ez leszívja lassan, folyamatosan a bent lévő, nem oda való levegőt és eközben kialakult folyadékot, amit mellhártya izzadmánynak nevezünk.

Ha hirtelen fájdalma és légszomja alakul ki, akkor kérje, hogy mellkas felvételt készítsenek, mert ezzel lehet megállapítani a légmellt, pneumothoraxot. Sokszor csak spontán - ahogy a neve is sugallja - alakul ki, minden betegség nélkül.

Tisztelettel:
Dr. Brugós László

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Brugós László, tüdőgyógyász

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.