Életmódtanácsok tüdőrákkal küzdő betegeknek

Dr. Gyulai Nóra
szerző: Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A tüdő rosszindulatú daganatában szenvedő betegek életminőségét és gyógyulási esélyeit jelentősen befolyásolhatja a gyógyszeres-sebészeti és sugárkezelésen kívül a betegek kezelések alatti és utáni életmódja.

Első helyen kiemelendő, hogy amennyiben a beteg még dohányzik, azt haladéktalanul hagyja el. Erre egyrészt a cigarettafüst rákkeltő hatása, másrészt a tüdőfunkció további romlásának meggátolása, az oxigénfelvétel javítása miatt van szükség.

A téma cikkei - Tüdőrák
8/1 Tüdőrák - A leggyakoribb daganatos megbetegedés
8/2 Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?
8/3 A tüdőrák tünetei
8/4 A tüdőrák diagnózisa
8/5 A tüdőrák típusai
8/6 A tüdőrák kezelési lehetőségei
8/7 Életmódtanácsok tüdőrákkal küzdőknek
8/8 Hogyan előzzük meg a tüdőrák kialakulását?

Mozgás és légzéstechnika

Tekintettel arra, hogy a légzési kapacitás fenntartása elsődleges abból a szempontból, hogy a beteg minél önállóbban, jobb közérzettel, a fulladásos panaszok elkerülésével élhessen, igen hasznos a beteg fizikai állapotához mért intenzitású rendszeres testmozgás. Ez egyfelől az állóképesség javítását célzó napi többszöri séta, esetleg nordic walkig, másfelől a helyes légzéstechnika a légzőizmok megerősítését célozza meg. A helyes légzéstechnika elsajátítása időigényes, napi rendszerességű gyakorlást igényel, de megéri a belefektetett időt.

Lehetőleg legalább napi kétszer tíz percben javasolt álló, vagy egyenes derékkal ülő helyzetben, csakis a légzésre koncentrálva orron keresztül, a rekeszizom intenzív használatával a hasba mély levegőket venni, majd lassan szájon át kifújni. Fontos, hogy a légzés ne legyen kapkodó, felületes, hanem lassabb, mély levegővétel a mellkas kitágítása mellett. A rekeszizom megerősítésére használhatók különböző segédeszközök, amelyek változó erősségű ellenállással szembeni ki-be légzés által segítenek a lassabb, mélyebb, hatékonyabb légzés begyakorlásában. Amennyiben a beteg hörgőiben váladékfelszaporodás van, különösen javasolt a légzőtorna, melynek hatására a váladéktól való megszabadulás könnyebbé válik.

Részletesen Hogyan feküdjön, üljön, mozogjon a tüdőbeteg?

A fájdalmat kezelni kell

Amennyiben a betegnek bármelyik testrészében fájdalmai vannak, azok hatékony gyógyszeres csillapítása a mozgáshoz és a komfortérzethez mindenképp szükséges az onkológusa által javasolt készítményekkel. Fontos tudni, hogy a fájdalom kezelhető és kezelni is kell, nem tesz jót magának a beteg, ha tűri a fájdalmat, ami elkerülhető lenne.

Megfelelő étkezés

A daganatos betegség, illetve annak kemoterápiás kezelése sokaknál étvágytalansághoz, fogyáshoz vezet. A betegséggel való megküzdés szempontjából nem jó a kóros lesoványodás. Ennek elkerülésében segít a hatékony hányingercsillapítás, amennyiben ez fennáll, illetve gyógyszeres étvágyjavítók is elérhetőek. Javasolt a napi négy-ötszöri étkezés kalóriadús és fehérjében, vitaminokban gazdag ételekkel. Szükség esetén táplálék-kiegészítők is rendelkezésre állnak.

Részletesen A rákellenes táplálkozás alapszabályai

Szociális kapcsolatok

Lelki szempontból segít, ha a beteg szociális kapcsolatai nem épülnek le, minél inkább megtartja a kapcsolatot a külvilággal és amennyiben képes rá, a betegségétől független tevékenységeket is végez. Családdal, barátokkal beszélgetés, házimunka közösen, séta a szabadban. Ha a beteget lelkileg különösen megviseli a betegsége, illetve a kezelések, szükség lehet szakember (pszichológus) segítségére, akivel –mint független személlyel – őszintén beszélhet félelmeiről, bánatáról.

Minőségi alvás

A daganatos betegséggel járó életviteli változások megterhelik a személyiséget, mely gyakran szorongáshoz, alvászavarokhoz vezet. A kevés, vagy sok felriadással járó alvás plusz terhet jelent a szervezetnek, önmagában kimerítő, ezért érdemes a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra odafigyelni, ebéd utáni pihenőket bevezetni, szükség esetén szorongásoldókhoz folyamodni. Tüdődaganatos betegeknél ez azért érdemel különös figyelmet, mert az esetlegesen fennálló nehézlégzés önmagában megnehezítheti az alvást, azonban sok szorongásoldónak az agyi légzőközpontra negatív hatása van, így ezek a készítmények csak orvosi utasításra és a megadott mennyiségben használhatók.

Összességében javasolt tüdődaganatos betegeknek a lehetőségek keretein belül a lehető legaktívabb élet fenntartása megfelelő mennyiségű pihenés és táplálkozás mellett.

Dr. Gyulai NóraForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász

Cikkajánló

Hazánkban az elmúlt két-három évtizedben robbanásszerűen nőtt meg a tüdőrákos megbetegedések száma. 1945-höz képest mintegy tízszeres a növekedés, s ez jelenleg évente mintegy tízezer újonnan felfedezett beteget jelent.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Holányi Péter
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.