Krónikus orrfolyás vagy orrdugulás - Létezik biztonságos megoldás?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos frissítve:

A krónikus orrdugulás és orrfolyás leggyakoribb okozói a légúti allergiák, az orrpolip vagy a felső légúti gyulladások. Habár mindhárom esetben szóba jöhetnek az orrcseppek és orrspray-k a probléma enyhítésére, tartósan fennálló panaszok esetén mindenképpen a kiváltó okok felderítésére kell törekedni, mert a túlzott orrcsepphasználat csak tovább ront a már meglévő tüneteken.

Aki krónikus orrdugulással küzd, egy ördögi körben érezheti magát, hiszen folyamatosan kínozzák a kellemetlen tünetek, amik miatt aludni, lélegezni sem tud rendesen. Ugyanakkor, ha megpróbálja tartós készítményhasználattal csökkenteni a panaszokat, azzal megeshet, hogy épp az ellenkező hatást éri el. Felmerülhet a kérdés: vajon mi jelentheti a megoldást ebben a helyzetben?

A krónikus orrfolyás és orrdugulás kezelése

A terápia elsősorban mindig a háttérben meghúzódó okokat célozza, amelyek közül a következő lehetőségek lehetnek az opciók a kiváltó tényezők függvényében:

Orrdugulás - Okok és következmények
A négy orrmelléküreg nyílása az orrba vezet, és ezt védeni kell a légvétel alatt bejutó kórokozóktól. A szaglást biztosító nyálkahártya szabad kell, hogy legyen, ne borítsa lepedék és ne legyen a fő áramlat útjában.

Orrdugulás - Okok és következmények
  • Az allergiás reakció csökkentése, az allergének azonosításával és elkerülésével. Az allergia a szervezet túlzott gyulladásos válasza egy külső anyagra (pl. pollen, penész, állatszőr, házi por). A legjobb kezelési mód az allergének elkerülése, de sok esetben ez nagyon nehéz vagy lehetetlen. Ilyenkor segít, ha maszkot, légtisztítót alkalmaz, pamutból vagy szintetikus anyagokból készült párnákat, ágyneműket használ, a matracot műanyag matracvédővel védi, párásítja a száraz levegőjű belső tereket, magas pollenkoncentráció esetén zárva tartja az ablakokat, a háziállatait gyakran fürdeti.

    Amennyiben nincs lehetősége az allergének elkerülésére, és a panaszai visszatérnek, antihisztaminok és tartósan használható orrdugulás elleni készítmények (pl. természetes alapanyagú, tengervizes spray-k) hozhatnak megkönnyebbülést.

Tovább Mi a különbség az allergia elleni készítmények között?

  • A nyálkahártyát irritáló anyagok kerülése. A nazális irritáló anyagok például a cigarettafüst, a parfüm, a légfrissítő, a füst, a szmog vagy a kipufogógáz.

  • A polipok és megnagyobbodott orrkagylók okozta orrdugulás kezelésében a polipok eltávolítása, illetve az orrkagyló kisebbítése játszik központi szerepet.

  • Sós vizes készítmények alkalmazása. A sós vizes irrigálás enyhíti az orr, valamint az orrjáratok szöveteinek duzzadását, emellett kimossa a beszáradt orrváladékot és az irritáló anyagokat (pl. szmog, pollen stb.) és a baktériumokat. A vénymentesen kapható orrspray-k előnye, hogy – ellentétben a hagyományos orrcseppekkel – gyakran alkalmazhatók, nem kell tartanunk a hozzászokás veszélyétől. Használatuk kényelmes, és biztonságos megoldást nyújtanak a panaszok ellen.

Amennyiben panaszai nem múlnak, keresse fel kezelőorvosát!

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
entnet
Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.