Így juthat túl jóval hamarabb a megfázásos panaszokon

szerző: T. Zs., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos frissítve:

A megfázás az egyik leggyakoribb betegség, amely leginkább az átmeneti évszakokban, ősszel és tavasszal fordul elő. Kialakulásáért főleg a rhinovírusok felelősek, azonban körülbelül 200 különféle vírus létezik, amely megfázást okozhat. Vannak, akik ritkán esnek bele ebbe a betegségbe, a többségnek azonban időről időre meggyűlik a baja a megfázással és annak kellemetlen tüneteivel.

Melyek a nátha első jelei? Mit tehetünk a panaszok ellen, ha már kialakult a betegség, és hogyan lehetünk túl minél hamarabb a kellemetlen napokon?

A kulcs: a tünetek mielőbbi felismerése

A megfázás tünetei nem egyszerre jelentkeznek, sőt, vannak olyanok, melyek talán fel sem bukkannak mindenkinél a betegség első néhány napjában. Bizonyos panaszok előre jelezhetik a megfázást, így felismerésük segíthet a mielőbbi kezelés megkezdésében, és a gyorsabb felépülésben. Általában a következő sorrendben alakulnak ki a vírusok okozta megfázásra, vagy más néven náthára jellemző tünetek:

  • Fáradtság, kimerültségérzet
  • Viszkető érzés a szemben, a torokban vagy az orrban
  • Torokkaparás, torokfájás
  • Orrfolyás, orrdugulás
  • Köhögés (eleinte száraz, majd hurutos)
  • Hidegrázás
  • Fejfájás
  • Láz (gyermekeknél gyakrabban fordul elő)

Mi a teendő, ha szembesülünk a jól ismert panaszokkal?

Ha úgy érezzük, hogy a vírus már jelen van a szervezetünkben, és a betegség hamarosan ledönt a lábunkról, készüljünk fel arra, hogy legalább néhány napra szükségünk lesz ahhoz, hogy kilábaljunk a megfázásból.

A nátha ellen nincsen gyógyszer, amely képes lenne elpusztítani a megbetegedésért felelős vírust, sőt vírusokat, hiszen egyszerre akár többfajta vírus is ludas lehet a betegség kiváltásában. A megfázás során alkalmazott készítményekkel viszont enyhíteni lehet a sokszor igencsak kellemetlen tüneteket, ezzel pedig javítani tudják a megtépázott közérzetünket.

A gyorsabb és hatékonyabb felépülést a sok pihenés, az ágynyugalom, illetve a megfelelő folyadékpótlás segítheti elő. A legjobb választás ilyenkor a gyümölcslé, az ásványvíz vagy a tea, ugyanakkor kerüljük az alkoholt, a kávét és a szénsavas üdítőket! Érdemes immunerősítő, esetleg gyulladáscsökkentő vagy vírus- és baktériumellenes készítményeket, vitaminokat is alkalmazni ebben az időszakban, amelyek a szervezet védekezőrendszerének serkentésével járulhatnak hozzá a gyógyulási idő lerövidítéséhez.

Vigyázzunk a tévhitekkel!

Tévhit, hogy a vírus okozta náthás panaszok ellen megoldást nyújthat az antibiotikum kezelés! Mivel az antibiotikumok vírusok ellen nem hatásosak, így szedésük kizárólag a nátha szövődményes, bakteriális felülfertőződéssel járó eseteiben szükséges. A túlzott antibiotikum használat egyre súlyosbodó, globális problémát okoz. Gyakori, és főként indokolatlan alkalmazásuk a baktériumok ellenálló képességének növekedéséhez, és ún. szuperbaktériumok létrejöttéhez vezet, melyekkel szemben a jelenleg ismert antibiotikumok hatástalanok.

Gyakori tévhitként él a köztudatban a rutinszerű lázcsillapítás szükségessége. Jó tudni azonban, hogy a láz egy jótékony folyamat a szervezetben, ezért a legújabb orvosi ajánlások szerint csak abban az esetben szükséges a lázcsillapítás, ha azt a beteg rossz közérzete indokolja.

Tovább Ezért nem szükséges lázat csillapítani

Ugyancsak tévedés, hogy a lázas beteg csupán meleg levest fogyaszthat, esetleg diétáznia szükséges. A hőemelkedés és a láz azt jelzi, hogy a szervezetünk éppen küzd a vírus ellen. Ehhez a folyamathoz pedig kellő mennyiségű energiára van szükség, ezért semmiképp sem ajánlott ebben az időszakban diétázni. Érdemes napi ötször, kisebb adagokat fogyasztva étkezni. Könnyű, de vitaminban gazdag ételek választásával akkor sem okozhat gondot az energiapótlás, ha a láz miatt étvágytalannak érezzük magunkat.

Mit tehetünk a gyorsabb gyógyulásért?

Egyes esetekben napokba, máskor egy-két hétbe telhet, mire sikerül teljesen felgyógyulnunk a megfázásból. A sok pihenés és a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, valamint a tünetek mielőbbi enyhítése hozzásegíthet bennünket a gyors felépüléshez.

Emellett fontos felismerni, hogy mikor van mégis szükség orvosi segítségre. A nem megfelelően kezelt megfázásnak ugyanis számos szövődménye lehet, köztük a bakteriális eredetű tüdőgyulladás, az asztma, a fülgyulladás, esetleg arcüreggyulladás. Annak érdekében, hogy minél hamarabb túljussunk a megfázáson és elkerüljük a komolyabb egészségügyi problémákat, az otthon alkalmazott módszerek mellett mindenképpen keressük fel háziorvosunkat is.

Mit tegyünk, ha szeretnénk elkerülni a náthát?

Abban az esetben, ha úgy érezzük, gyengélkedünk, a szokásosnál fáradtabbak, kimerültebbek vagyunk, vagy a megfázás összetéveszthetetlen tüneteit véljük felfedezni magunkon, mindenképpen próbáljuk meg elkerülni, hogy ledöntsön lábunkról a vírus. Mit tehetünk ennek érdekében?

  • Gyakran mossunk kezet. A gyakori kézmosás (szappannal és langyos vízzel) távol tartja a kórokozókat, így kisebb a valószínűsége, hogy elkapjuk a betegséget.
  • Használjunk zsebkendőt. A megfázásért felelős vírus cseppfertőzéssel és érintkezéssel is terjedhet. Ha köhögünk, vagy éppen tüsszentenünk kell, mindenképpen használjunk zsebkendőt (és buzdítsuk erre rokonainkat, ismerőseinket, kollégáinkat is) annak érdekében, hogy elkerüljük a cseppfertőzéssel terjedő vírusokat.
  • Ne kérjünk kölcsön használati tárgyakat. Megfázásos időszakban kerüljük a közös tárgyak használatát. Csak saját pohárból igyunk, evéskor csak saját evőeszközt használjunk! Ne osszuk meg másokkal továbbá törölközőnket, telefonunkat, személyes tárgyainkat!
  • Fertőtlenítsünk. Különösen akkor, ha a környezetünkben már valakit megtámadott a vírus. Rendszeresen tisztítsuk azokat a közös használatú tárgyakat, amelyek elősegíthetik a fertőzés terjedését (pl. vízcsapok, kilincsek, kulcsok stb.).
  • Ne menjünk tömegbe. Az iskolák, óvodák, munkahelyek olyan színterek, ahol nap mint nap számos ember megfordul. Ha már úgy érezzük, bujkál bennünk a betegség, próbáljuk elkerülni a közösségeket és azokat a helyeket, ahol egyszerre sok ember tartózkodik.
  • Törekedjünk az egészséges életmódra. A megfázásért felelős vírusok főleg a legyengült immunrendszert támadják meg. Táplálkozzunk helyesen, pótoljuk a vitaminokat, együnk sok idényzöldséget és gyümölcsöt, igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot, figyeljünk oda a pihenésre és kerüljük a stresszes helyzeteket.

Bővebben Hasznos információk a megfázásról és influenzáról

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szerző: T. Zs.;
The Common Cold (Verywell Helath), Common Cold (Mayo Clinic), Everything You Need to Know About the Common Cold (Healthline)
Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.