• Hörgőgyulladás - A D-vitamin hiánya is felelős

    Szerző:
    WEBBeteg

    Néhány hetes, fiatal csecsemőknél bizonyos vírusok súlyos állapottal járó köhögést, nehézlégzést okozhatnak. Náluk a kishörgők gyulladása áll a háttérben.

    Tél végével az immunrendszer tartalékainak kimerülése és a kórokozók fertőzőképességének növekedése állhat a bronchitisek szaporodásának hátterében – mondta a WEBBeteg.hu kérdésére dr. Bánfi Andrea csecsemő- és gyermektüdőgyógyász szakorvos, főorvos, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szakmai vezetője.

    Hirdetések

    A lakosság nagy része, különösen a fiatal fejlődő szervezet D-vitamin-hiányossá válik a tél végére. A szervezet egyik legfontosabb hormonjának, a D-hormonnak az előanyagáról van szó, amely bizonyítottan hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez és a vírusfertőzésekkel, különösen az Influenza vírussokkal szembeni ellenálló képesség javításához. Ráadásul a légszennyezett időszakban a krónikus légúti betegek panaszosabbak, mint egyébként.

    Szapora légzés, köhögés

    Akár fulladás is lehet a vége!
    A fertőzések kisebb részéért baktériumok felelősek, az esetek többségéért pedig vírusok, azonban ezekben az esetekben is előfordulhat másodlagos, bakteriális felülfertőződés.

    Előfordul a köhögés mellett nehézlégzés, valamint fulladás, amely súlyos mértékű is lehet, akár légzési elégtelenséghez is vezethet. Ilyenkor kórházi elhelyezésre van szükség, ahol a beteg állapotától függően parenterális antibiotikum alkalmazása, infúziós kezelés, oxigénadás történik.

    A bronchitis, a hörghurut főleg a tél végén gyakori szövődménye a felső légúti fertőzéseknek a fejlődésben lévőknél, így a csecsemőknél, a kisgyermekeknél. Leggyakoribb tünet az orrfolyás és orrdugulás, köhögés, szapora légzés, illetve jelentkezhet lázzal is.

    Néhány hetes, fiatal csecsemőknél bizonyos vírusok (Rhinovirus, RS-vírus) súlyos általános állapottal járó köhögést, nehézlégzést okozhatnak. Náluk a kishörgők gyulladása (bronchiolitis) áll a háttérben. A kis beteg fáradékony, nehezen etethető, bágyadt, szaporán veszi a levegőt, mellkasi behúzódásai, orrszárnyi légzése van. Ilyenkor azonnali kórházi kezelésre is szükség lehet.

    Intézetünkben is tapasztaljuk, hogy megnő a szövődményes, alsó légúti fertőzéssel társuló felső légúti hurutok száma ebben az időszakban, bár nálunk főként a krónikus légúti betegek (pl. asztmások) jelentkeznek vizsgálatra, akiknél nagyobb a rizikója az alsó légúti fertőzés kialakulásának – tájékoztatta portálunkat dr. Bánfi Andrea.

    Ezekre figyeljen!

    • Megelőzés gyakori kézmosással, a higiénés szabályok betartásával.

    • Amennyire lehetséges, kerülni kell a fertőzőforrásokat.

    • Influenza elleni védőoltás, a krónikus légúti betegségben szenvedőknél tüdőgyulladás elleni védőoltások beadása.

    • Megfelelő D-vitamin ellátottság.

    • Egyéb, de a racionalitás határain belüli immunerősítés, így például déli gyümölcsök, zöldségek táplálkozásba történő fokozott beépítése, nyomelem tartalmú készítmények adása.

    • Szmogos időszakban a kint tartózkodás kerülése, különösen a krónikus légúti betegségben (asztma, felnőtteknél COPD) szenvedőknek. Szintén az ő esetükben fontos a beállított tartós gyógyszerek szedése a betegségük akut fellángolásának megelőzése érdekében.

    Nem jellemző hazánkra
    Jelentősen nőtt a csecsemőknél a járványos hörgőgyulladásos esetek száma február végén, sok kisgyermeket Debrecenben ápolnak. Prof. Dr. Balla György, a Debreceni Egyetem gyermekklinikájának igazgatója elmondta: súlyos, életveszélyes állapotban lévő, intenzív ellátást igénylő, elsősorban légúti infekcióban szenvedő csecsemőket is fogadtak. A koraszülötteket nem támadta meg a járványos megbetegedés, ők ugyanis minden esetben védőoltást kapnak a betegség ellen.

    A debreceni klinika 12 ágyas gyermek- és 40 ágyas koraszülött-intenzívosztálya 100 százalékos kihasználtságban működik ezekben a napokban, nem járványos időszakban ez az arány 70 százalék.

    Ilyen súlyos lefolyású, járványos hörgőgyulladásos megbetegedés, amely elsősorban az érett csecsemőket támadta meg, még nem volt Magyarországon – mondta Prof. Dr. Balla György.


    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Tóth András, újságíró

    Forrás: MTI

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Mellkas-csapolás: mikor szükséges, és hogyan történik?

    A mellkas-csapolás olyan, kizárólag orvos (pl. tüdőgyógyász, belgyógyász vagy sebész-traumatológus) által végezhető beavatkozás, amelynek során a tüdőt kívülről borító, illetve a mellkasfalat belülről borító (egészséges esetben egymáshoz tapadó) mellhártyák közé valamilyen okból folyadék kerül, amelyet egy tűn keresztül eltávolítanak.

    Az ondó számos vírusnak nyújt búvóhelyet

    A jelenlegi orvosi szakirodalom elemzése 27 fertőző vírus genetikai bizonyítékát mutatta ki a spermában, beleértve a félelmet keltő Zika, az Ebola, a Marburg, a Lassa-láz és a chikungunya, valamint a mumpsz, az Epstein-Barr és a bárányhimlő vírusok részecskéit.

    A COPD kezelési lehetőségei

    A COPD nem gyógyítható, a tünetek viszont mérsékelhetők, csökkenthető a különböző szövődmények kockázata, illetve az életminőség is javítható.

    Már ezrek kapták el az influenzajárványt

    A múlt héten már tizenhatezernél több ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, így hivatalosan is influenzajárvány van az országban. Jelenleg az influenza B-vírus dominál, de már megérkezett az A-vírus is.

    A megfázás lehetséges szövődményei

    Egy egyszerű megfázással az ember nem szalad a háziorvoshoz, de ha a tünetek kb. négy nap alatt nem enyhülnek mindenképp ajánlott az orvosi kontroll, mert komoly szövődmények léphetnek fel.

    Mi a teendő hörghurut esetén?

    Az alsó légúti gyulladások között a heveny hörghurut a leggyakoribb megbetegedés. Főleg a késő őszi, téli, kora tavaszi időszakra jellemző az esetek megszaporodása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.