• Itt a nyár, nyílnak a kerthelyiségek - nagyobb veszély leselkedik a dohányosokra

    Szerző:
    WEBBeteg

    Tavasz végén, a nyár kezdetekor sorra nyílnak a kerthelyiségek, és szinte magától adódik, hogy a hétvégi esti társas összejövetelek helyszíne egy kellemes, nyitott hely legyen, ahol igazán jó a levegő is. De vajon mindenki számára egészségesebben telik az este egy kerthelyiségben, mint egy zárt térben?

    Hogyan öregíti a szervezetet a dohányfüst?

    Manapság mindenki mindent elkövet, hogy szebbnek, vonzóbbnak, fiatalabbnak látsszon. A dohányosok viszont eközben az ellenkezőjéért is sokat tesznek. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet szakemberei összegyűjtötték, hogy a dohányfüst hogyan öregíti a szervezetet, hogy mindenki szabadon dönthessen, megéri-e tovább szívni. Hogyan öregíti a szervezetet a dohányfüst?>>
     

    Sajnos ez korántsem biztos: a nyitott helyiségekben ugyanis a dohányosok szabadon rágyújthatnak, így sokkal kevésbé vannak ösztönözve a káros szenvedélyük visszatartására, mint egy zárt helyen.

    Magyarországon nagy hagyománya van a kerthelyiségeknek - árnyas éttermek, inspiratív városi romkocsmák vagy hangulatos kiülők között választhatnak azok, akik a nyári estét jó levegőn szeretnék eltölteni a barátaikkal. A dohányosok számára azonban ilyenkor megszűnik néhány igen fontos visszatartó erő: a kerthelyiségekben ugyanis szabad dohányozni, és a nyílt tér és a levegő mozgása miatt sokkal kevésbé zavarják ezzel a nem dohányosokat, mint zárt helyiségben.

    Zárt téren a dohányosok vagy teljesen szüneteltetik a füstölést, vagy időnként kimennek az étterem vagy a kávéház elé, és ott szívnak el egy cigit. Egy kerthelyiségben ezt nem kell megtenniük, és sok dohányos éppen ezért jóval többet füstöl ilyenkor, hiszen a hétvégi este a lazítás ideje, a társalgás közben is jól esik egy-egy cigaretta, és az italfogyasztás is fokozott mértékű dohányzásra ösztönzi a szenvedély rabjait.

    Hirdetések

    A légúti betegségekben szenvedők és a nyári kockázatok

    A légúti szűkület okai

    A COPD legjelentősebb rizikófaktora a hosszú távú dohányzás. Minél több éve dohányzik Ön és minél több doboz cigarettát szív el naponta, annál nagyobb az esélye a megbetegedésre. A légúti szűkület okai>>

    A nyáresti fokozottabb dohányzás a légúti betegségekben szenvedők számára még több veszélyt hordoz, hiszen ilyenkor halmozódhatnak a kockázati tényezők. Nyáron igen erős a pollen-szezon, megnő az allergének aránya a levegőben, és nagyobb eséllyel jelentkezhetnek az asztma tünetei az allergiás asztmásoknál. Az allergia az asztma egyik fő rizikófaktora: az allergiás asztma mintegy kétszer olyan gyakori, mint a nem allergiás asztma. Azonban az a gyakori vélemény, hogy a nyári friss levegő ellensúlyozza a cigaretta rossz hatását, az asztmások esetében teljesen téves: éppen ellenkezőleg, az allergének és a dohányfüst káros hatásai és kockázatai összeadódnak.

    Egyre több szó esik egy másik gyakori légúti megbetegedésről, a COPD-ről, azaz a krónikus obstruktív tüdőbetegségről. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) becslése szerint két évtizeden belül a COPD lesz a harmadik leggyakoribb halálozási ok a világon a szívbetegség és a stroke mögött, és a betegség sajnos Magyarországon is igen sok embert érint. A COPD egy olyan betegség, amely a tüdőfunkciók fokozatos elvesztésével jár: érdes légzést, köhögést, fokozott nyáktermelést okoz, és a légúti fertőzések esélye is nagyobb a COPD-s betegeknél. A dohányfüsttel szennyezett levegő további irritációt jelent a COPD-ben szenvedők esetében a már eleve gyulladt hörgők számára, ezért betegek számára különösen ajánlatos a dohányfüstös helyszínek kerülése.

    Dohányzás és asztma

    Az asztma a légutak gyulladásos betegsége. Nem asztmás dohányosokban is gyakran alakulnak ki légúti gyulladásos folyamatok, így érthető, hogy az asztmás betegek esetében a füstölgés káros hatásai hatványozottan érvényesülnek. Dohányzás és asztma - Mi az összefüggés?>>

    Hatékony terápiák

    Jelenleg mind az asztma, mind a COPD gyógyíthatatlan betegségnek számítanak, de mindkét betegség esetében elérhetők olyan kezelések, amelyek megállíthatják az állapot további romlását, jelentősen javítják a betegek életminőségét, és sok esetben lehetővé tehetik, hogy a COPD-s vagy az asztmás beteg is aktív életmódot folytathasson. A COPD kezelésének hatékonyságát modern inhaláló készülékek segítik, amelyek egyenletes, finoman porlasztott gyógyszerpermetet képeznek. Ez a tüdőbe belélegezve a legkisebb hörgőkhöz is eljut, így kis dózis is elegendő a tünetek enyhítésére.

    Az asztma esetében is elérhetők hatékony terápiák, amelyek célja a betegség kontrollálása, és az, hogy a rohamok esélyét minimálisra csökkentsék, azaz az asztmás beteg ne szenvedjen a munkáját és magánéletét károsan befolyásoló, nyomasztó tünetektől. Ha csak gyulladáscsökkentő kezeléssel nem érhető el a kontrollált állapot, akkor gyulladáscsökkentővel együttesen alkalmazott, hosszú hatású hörgőtágítókra is szükség lehet ahhoz, hogy a beteg teljes értékű, aktív életmódot folytathasson.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mindkét betegség kezelése során nagy jelentősége van a szakorvossal való rendszeres kapcsolatnak – ez az alapja a kezelés megfelelő beállításának, és annak, hogy a beteg tudatosan, a kellő gondossággal, de félelem nélkül viszonyuljon a saját betegségéhez.

    A terápiák hatékonyságát javítja az is, ha minél kevesebb szennyezett levegővel, így dohányfüsttel találkozik a beteg. Ha valaki rágyújt egy olyan kerthelyiségben, amely éppen tele van, akkor a dohányfüst jó eséllyel eljut egy COPD-s vagy egy asztmás beteg tüdejébe. Minden bizonnyal sok dohányost tartana vissza a tömegben való cigarettázástól, ha ezzel tisztában lenne.

    (Action Heller Consulting)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Dohányzás és asztma - Mi az összefüggés?

    Az asztma a légutak gyulladásos betegsége. Nem asztmás dohányosokban is gyakran alakulnak ki légúti gyulladásos folyamatok, így érthető, hogy az asztmás betegek esetében a füstölgés káros hatásai hatványozottan érvényesülnek.

    Állandóan köhögök és kapar a torkom, mi bajom? - Az orvos válaszol

    Állandóan köszörülnöm kell a torkomat. Szünet nélkül olyan érzésem van, mintha valami folyna le a légcsövemen - válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdései közül.

    Hasznos tanácsok COPD, asztma és alvási apnoe ellen

    A légzőszervi betegségek kialakulásában egyrészt a környezeti tényezőknek, másrészt a szervezet érzékenységének, a családi hajlamnak van kiemelkedő szerepe. Mit tegyünk egészségünk megőrzése és a betegségek leküzdésének érdekében?

    Az eddig ismertnél is súlyosabb következményei vannak egy kismama dohányzásának

    A legújabb kutatási eredmények szerint az eddig feltételezettnél is súlyosabb következményei vannak annak, ha egy kismama dohányzik vagy a környezetében cigarettáznak, mivel a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető - közölte a Magyar Tüdőgyógyász Társaság a rákellenes világnap alkalmából szombaton az MTI-vel.

    Mit árul el a köhögés jellege?

    A köhögés a szervezet normális reakciója, ami a légutak tisztítását szolgálja. Ha azonban a köhögés hosszabb ideig fennáll, az okát ki kell vizsgálni.

    Mire utalhat, ha egy bizonyos napszakban köhögünk?

    A köhögés lehet akaratlan folyamat, de akaratlagosan is kiváltható mechanizmus, melynek célja valamilyen idegen anyag vagy nyák eltávolítása a légutakból. Milyen okokra vezethető vissza a reggeli, napközbeni és esti köhögés?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.