Életkoronként eltérő tüneteket okoz a tüdőgyulladás

szerző: Dr. Hidvégi Edit, tüdőgyógyász, gyermektüdőgyógyász - Budai Tüdőközpont
frissítve:

A tíz vezető halálok között van a tüdőgyulladás világszerte, pedig azt gondolhatnánk, hogy manapság egy ilyen betegség könnyen gyógyítható. A gyógyuláshoz az idejében megkezdett kezelés fontos lenne, a betegek többsége azonban nem fordul orvoshoz, amíg nem tapasztal súlyosabb tüneteket. Pedig a betegség nem minden esetben okoz erős köhögést vagy magas lázat, sokszor csak enyhe, meghűléses panaszok jelentkeznek.

Felnőttkori tüdőgyulladás

A tüdőgyulladásnak több típusa létezik, és a tünetek életkoronként is eltérhetnek – magyarázza dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász. A baktériumok – például a pneummococcus – által okozott tüdőgyulladások általában produkálják a köztudatban élő tipikus tüneteket: hirtelen kialakuló, magas láz, gyakran hidegrázás, köhögés és rossz általános közérzet. Súlyosabb esetekben nehézlégzés, szapora pulzus, illetve magas légzésszám, zavartság alakulhat ki.

Nem jellegzetes tünetek

Leginkább a középkorú korosztályban fordul elő a Mycoplasma pneumoniae vagy Chlamydia pneumoniae által okozott tüdőgyulladás. Az előzőekhez képest az ilyen, úgynevezett atípusos baktériumok által okozott tüdőgyulladás alattomosan jelentkezhet: hőemelkedés, fáradékonyság, száraz köhögés, esetleg ízületi fájdalmak bevezető tüneteivel, majd nehézlégzés kialakulásával.

Időskori és csecsemőkori tünetek

Idősebb korban, legyengült immunrendszerű egyéneknél, csecsemőkorban, vagy koraszülötteknél különösen veszélyes lehet a tüdőgyulladás, mert gyakran a jellegzetes és látványos tünetek nélkül fejlődik ki. Az újszülöttkori tüdőgyulladás során az étvágy romlása, hőemelkedés, esetleg a testhőmérséklet csökkenése, sápadtság, és szapora szívműködés észlelhető, a baba elesett benyomást kelt.

Az idős emberek tüdőgyulladása esetén is gyakran hiányzik a magas láz. Ha egy idős ember ismert ok nélkül az ágyában marad, gyenge, esetleg félrebeszél vagy zavarttá válik, mindig gondolni kell tüdőgyulladásra.

A tüdőgyulladás kialakulása és rizikófaktorai
Mi állhat a tüdőgyulladás kialakulásának a hátterében? Melyek a betegség rizikófaktorai? Mik lehetnek a hajlamosító tényezők? A WEBBeteg összeállításából kiderül. A tüdőgyulladás kialakulása és rizikófaktorai

Megelőzés: védőoltás és életmód

A tüdőgyulladás szempontjából rizikócsoportba tartoznak az újszülöttek, 5 év alattiak, 65 év felettiek, illetve azok, akiknek valamilyen egyéb, krónikus betegségük van. A kisgyermekek védelmét segíti a pneummococcus elleni védőoltás, amely 2014 óta már kötelező, 2 éves kor alatt mindenkinek meg kell kapnia. Természetesen ezt az idősebbek is kérhetik, emellett ajánlott az influenza elleni védőoltás is, hiszen – különösen idősebbeknél – a betegség gyakori szövődménye a tüdőgyulladás.

A nem rizikócsoportba tartozóknál is csökkenthető a betegség kockázata a dohányzás elhagyásával, emellett fontos a helyes táplálkozás, amely minden betegség megelőzésének egyik alappillére, a másik pedig a mozgás, amelynek segítségével a tüdő működése is javítható.

(Budai Tüdőközpont - Dr. Hidvégi Edit, tüdőgyógyász)

Cikkajánló

A tüdőgyulladás és tünetei

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Tüdőgyulladás
A tüdőgyulladás (pneumonia) napjainkban is súlyos betegség, intenzív osztályos elhelyezést igénylő esetekben halálozási rátája eléri a 20-30 százalékot. A gyerekek, idősek és legyengült immunrendszerű betegekre különösen veszélyes, de lecsaphat az egyébként egészséges fiatal felnőttekre is.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - Dr. Kovács Tibor, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.