Hogyan lesz a megfázásból, influenzából tüdőgyulladás?

Dr. Rákóczi Éva
szerző: Dr. Rákóczi Éva, belgyógyász-infektológus - WEBBeteg
frissítve:

Hogyan különíthetőek el a vírusos eredetű légzőszervi betegségek? Nátháról vagy influenzáról beszélünk? Kik tartoznak az influenzafertőzés által leginkább veszélyeztetett rizikócsoportba? Hogyan alakulnak ki az influenza szövődményei? Melyek a tüdőgyulladás tünetei? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

A közönséges nátha és az influenza

A közönséges nátha tünetei igen hasonlatosak az influenza fertőzéséhez, köhögés, torokfájás, orrfolyás és láz jelentkezhet. Az átlagos fertőzések száma egy egészséges felnőttben évente 2-4. A leggyakoribb kórokozó a rhinovirus (30-50 százalék), coronavírus (10-15 százalék), a humán parainfluenzavírusok, az RSV, az adenovírus és a metapneumovírus. Összességében 200 szerológiailag különböző vírus okozhat közönséges náthát.

A szezonális influenza alapvető tünetei a láz, köhögés és/vagy torokfájás, orrfolyás vagy orrdugulás, fejfájás, hidegrázás és a fáradékonyság. A leggyakoribb komplikáció influenza esetén a bakteriális mellkasi fertőzés. Ez lehet súlyos és tüdőgyulladás fejlődhet ki belőle. Ritka szövődmények a mandulagyulladás, a középfülgyulladás, a súlyos szepszis, agyhártya- és agyvelőgyulladás.

Bővebben Az influenza tünetei, kezelése, szövődményei

Tüdőgyulladásos szövődményre hajlamosító tényezők

A nátha- és influenzavírusok okozta fertőzések szövődményeként, felülfertőzés következtében gyakran bakteriális tüdőgyulladás is kialakulhat. Az influenzafertőzés szövődménye viszonylag ritkán vírusos tüdőgyulladás is lehet, amely igen súlyos, gyakran halállal végződő kór.

Fokozott rizikócsoportba tartoznak az elhízott emberek, a terhesek, a két évesnél fiatalabb kisdedek, valamint a 65 évnél idősebbek. Fokozottan hajlamosabbak a szövődményekre azok a krónikus betegségben szenvedők, akik szívbetegek, asztmások, krónikus tüdőbetegek, idegrendszeri károsodásban szenvednek, cukorbetegek, súlyos hormonális betegségben szenvedők, máj- és vesebetegek vagy vérképzőszervi betegségben szenvednek. Érintettek lehetnek a HIV-fertőzöttek, a daganatban szenvedők, és a hosszan tartó, immunrendszert elnyomó gyógyszeres kezelésben részesülők.

Röviden a tüdőgyulladásról

A tüdőgyulladás az egyik vagy mindkét tüdőfél gyulladásos fertőződése. Az USA-ban évente 3 millió ember szenved tüdőgyulladásban, közel félmillió szorul ebből kórházi ellátásra, és az összes beteg közel 5 százaléka hal bele. A tüdőgyulladás a 6. vezető halálok az amerikai féltekén.

A különféle légúti vírusok - beleértve a nátha és influnezavírusokat is - károsítják a hörgők nyálkahártyáját, rontják a légutak védekezőképességét, így a különféle baktériumok sokkal könnyebben megbetegíthetik a tüdőt. Az influenzavírus kaput nyit a bakteriális fertőzések kialakulásának, legyengíti a szervezetet, így a baktérium könnyebben megtelepszik a tüdőben.

Tüdőgyulladás esetén a leggyakoribb tünetek a köhögés és köpetürítés megjelenése, majd a légszomj, fulladás kialakulása. Gyakran kapcsolódhat a tünetekhez mellkasi fájdalom, amely légvételre fokozódik.

Különösen legyengült, főleg idős emberek esetében az is felhívhatja a figyelmet a bajra – még akkor is, ha az előbb felsorolt tünetek egyike sem jelentkezik –, hogy látszólag minden ok nélkül zavarttá válnak, félrebeszélnek. Egyébként éppen ez a csoport az, amelynek tagjai különösen veszélyeztetettek, hiszen a tüdőgyulladások lezajlása nemcsak attól függ, hogy milyen volt az azt kiváltó kórokozó, hanem attól is, hogy a szervezet mennyire ellenálló.

A Streptococcus pneumoniae (pneumococcus) az a baktérium, amely a leggyakoribb tüdőgyulladás-kórokozó. Ezen fertőzés kialakulása globális probléma az egész világon. Az Egészségügyi Világszervezet becslése alapján több mint 1,6 millió ember (ebből több mint 800.000 öt éven aluli gyermek) hal meg évente pneumococcus-fertőzésben. Az elsődleges halálok ezen betegségek közül a tüdőgyulladás.

Ha felmerül a tüdőgyulladás gyanúja, a diagnózis biztos kimondásához röntgenvizsgálatra van szükség.

Bővebben A tüdőgyulladás és tünetei

Hogyan védekezhetünk és mit kell tennünk tüdőgyulladás esetén?

A tüdőgyulladás diagnózisát szakember állítja fel, de vannak olyan figyelmeztető jelek, amelyekre érdemes odafigyelnünk, ha megfertőződtünk. Ha fokozódik a nehézlégzés, köhögés vagy a mellkasi fájdalom, hirtelen fellépő szédülés alakul ki, zavartság jön létre, súlyos és elhúzódó hányás alakul ki.

A tüdőgyulladásos beteg általában fáradt, levert, közérzete rossz, súlyos formájában szapora pulzus, felületes, kapkodó légzés, szederjes nyálkahártyák és alacsony vérnyomás tapasztalható.

A kezelés bakteriális eredet esetén antibiotikum, melyet a kezelőorvos utasítása alapján a megfelelő dózisban és megfelelő ideig érdemes szedni. Általánosságban elmondható, hogy a kúra 7 napig elegendő, kivéve a súlyos, szövődményes eseteket.

A lázcsillapítók, köhögéscsillapítók szükség és előírás szerinti alaklmazása mellett rendkívül fontos a megfelelő folyadékbevitel, amely a szervezet fokozott folyadékigényének kielégítését szolgálja. A fekvés, pihenés, ágynyugalom legalább annyira fontos, mint a gyógyszerek pontos szedése.

Nem szabad elfelejtkezni a rendszeres orvosi ellenőrzésről sem, hogy a kezelőorvos rendszeresen tájékozódjon a beteg állapotáról.

A (leggyakrabban fertőzést okozó) pneumococcus okozta tüdőgyulladás megelőzhető, e célra Magyarországon több oltóanyag áll rendelkezésre, és 2008-tól az újszülöttek oltása is ingyenessé vált.

Tovább Életkoronként eltérő tüneteket okoz a tüdőgyulladás

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Rákóczi Éva, belgyógyász-infektológus
További forrás: Medizóna

Cikkajánló

Influenza
Már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést, mivel a betegség szövődményei súlyos, akár életveszélyes betegségek is lehetnek. A rizikócsoportokba tartozók számára minden évben ajánlott a védőoltás beadása az influenza ellen.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.