• George Michael és a tüdőgyulladás lehetséges szövődményei

    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    Szerző:
    WEBBeteg

    George Michael súlyos tüdőgyulladással került kórházba Bécsben a múlt héten. Betegsége miatt le kellett mondania koncertjét. Noha a 48 éves énekes már lábadozik, a fertőzés súlyossága miatt továbbra is kórházi kezelésre szorul.

    Gottfried Locker és Christoph Zielinski orvosok szerint a popsztárnak teljes nyugalomra van szüksége. A kórházban pontosan ugyanazt az ellátást kapja, amit a többi tüdőgyulladással kezelt beteg.  A betegség kezelése maradandó károsodásokat okozhatott George Michael hangszalagjaiban. "Legrosszabb esetben a lélegeztető készülék a hangszalagok sérülését okozhatja, a gyógyulás hónapokat vehet igénybe. Ez attól függ, mennyi ideig van szüksége az énekesnek a készülékre.“ – mondja Gerrit Wohlt, fül-orr-gégész sebész.

    A tüdőgyulladás és okai

    A tüdőgyulladáson már sok ember átesett, a legtöbb esetben szövődménymentesen. Valóban okozhat ez a kórkép súlyos, életveszélyes állapotot? Erre és a tüdőgyulladással kapcsolatos legfontosabb kérdésekre adunk választ a cikkünkben. A tüdőgyulladás a tüdő szöveteinek gyulladását jelent, melyet leggyakrabban kórokozók váltanak ki, de okozhatják kémiai és fizikai hatások is. A kórokozók között szerepelhet baktérium, vírus, gomba, protozoon is.

    Hirdetések

    A tüdőgyulladás kezelése

    A tüdőgyulladás tünetei


    • Jellemzőek az általános tünetek: a láz, gyengeség, elesettség
    • Légzőszervi tünetek: köhögés, szapora légzés, gyermekeknél jellemzőbb az orrszárnyi légzés, mellkasi behúzódás, stb.
    • Légzőszerven kívüli tünetek: ilyenek például egyes gyomor-bélrendszeri tünetek, úgymint a hányás, hasmenés, hasi fájdalom, a belek működésének zavara, de akár az idegrendszer, a szív- és érrendszer is érintett lehet.
    Ha a beteg bőséges, gennyes, esetleg véres köpetről számol be, bakteriális tüdőgyulladás valószínű, ez esetben a Streptococcus pneumoniae mint kórokozó mindenképp szóba jön. Köpetürítéssel nem vagy alig járó, gyakran kínzó köhögés kíséri a víruseredetű és az atípusos tüdőgyulladásokat. A tüdőgyulladás tünetei>>

    A bakteriális eredetű tüdőgyulladások antibiotikummal kezelhetőek, a betegség gyanújakor empírikusan választunk antibiotikumot, de törekedni kell a kórokozó beazonosítására.

    A gomba okozta fertőzések kezelése antibiotikummal történik, míg a vírus okozta esetekben vírusellenes szert és a felülfertőződés kivédésére antibiotikumot is adunk, illetve miután csak a klinikai kép alapján nem lehet egyértelműen megállapítani a tüdőgyulladás okát, mind specifikus antivirális, mind antibakteriális kezelésre is szükség van. Ez leírva igen egyszerűnek tűnik, de sajnos sok esetben a tüdőgyulladás okát megállapítani nem egyszerű feladat, sokszor hosszadalmas kivizsgálásra van szükség.

    A bakteriális tüdőgyulladás kezelése során a választott antibiotikumot befolyásolja a beteg életkora, az, hogy közösségben vagy kórházban szerzett tüdőgyulladásról van-e szó, illetve fontos figyelembe venni a társbetegségeket.

    A tüdőgyulladás lehetséges szövődményei

    A tüdőgyulladás azokban az időkben, amikor az orvostudomány még nem használt antibiotikumokat, sok esetben halálos betegség volt. Napjainkban igen korszerű kezelési lehetőségek közül tudunk választani, de sok esetben a diagnózishoz vezető út nem egyszerű, illetve vannak bizonyos esetek, amikor szövődmények alakulnak ki.

    A szövődmények kialakulására hajlamosít az idősebb életkor, a dohányzás, a szívelégtelenség, a krónikus obstruktív légzőszervi betegség, egyéb légzőszervi kórképek, az immunrendszer gyengeségével járó állapotok.

    Hogyan lesz az influenzából tüdőgyulladás?


    Hogyan különíthetőek el a vírusos eredetű légzőszervi betegségek? Nátháról, vagy influenzáról beszélünk? Kik tartoznak az influenza-fertőzés által leginkább veszélyeztetett rizikócsoportba? Hogyan alakulnak ki az influenza szövődményei? Hogyan lesz az influenzából tüdőgyulladás?>>
    • Bacteriaemia, azaz baktériumok megjelenése a véráramban: a tüdő léghólyagocskáin keresztül a baktériumok bejutnak a keringésbe, majd a véráram útján több szervet megfertőzhetnek.
    • Szeptikus shock: A keringés összeomlásával járó állapot, a vér a tág kapillárisokban pangani kezd, a létfontosságú szervek ellátása nem biztosított.
    • Folyadék-felszaporodás is kialakulhat, mely, ha felülfertőződik, empyaemáról beszélünk.
    • Tüdőtályog, a tüdő szövetében elzárt, gennyet tartalmazó üreg, amely ritkán alakul ki tüdőgyulladás következtében, főleg különféle gyulladásos problémák és daganatos betegségek következtében jön létre.
    • ARDS (adult respiratory distress syndrome), melytulajdonképpen az akut légzési elégtelenség speciális esete, különböző akut tüdőkárosodások okozta légzési elégtelenség. Ez a lehetséges szövődmények között az egyik legsúlyosabb. Súlyos ARDS-ben a megfelelő terápia mellett is a túlélés aránya 50%-os! A gyakorlatban a legtöbb beteg intubálásra és gépi lélegeztetésre szorul. A prognózis függ az előidéző októl, a komplikáló tényezők fellépésétől, az időben indított megfelelő kezeléstől.

    (WEBBeteg - Szakmai szöveg: Dr Csuth Ágnes családorvos - B.M. Fordítás forrása: www.bielertagblatt.ch)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A gyomorfekély szövődményei

    A gyomorfekélyt gyakran súlyos szövődmények kísérik, amelyek kórházi kezelést igényelnek, mivel akár halálhoz is vezethetnek.

    A szívelégtelenség kivizsgálása

    A szívelégtelenségben szenvedő beteg életkilátásai a háttérben álló októl, a súlyosságtól és az általános egészségi állapottól függenek. A pontos diagnózis felállításával számos betegnél kiválasztható az a terápia, amellyel jelentősen javítható lesz a szív működése.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

    Ritkán, de még fertőz a TBC

    Hazánkban évek óta csökken a tuberkulózisos megbetegedések száma, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikáján is egyre kevesebb TBC-s beteget kezelnek. A rég legyőzöttnek hitt fertőző kór azonban napjainkban is komoly veszélyt jelent.

    Mellhártyagyulladás - Ha minden lélegzetvétel fáj

    A be- és kilégzés alapvető életfunkció, naponta több ezerszer veszünk levegőt, de ezt észre sem vesszük, amíg a tüdő egészségesen működik: kitágul, megtelik friss levegővel, majd kipréseli az elhasznált levegőt. Ha ez a folyamat fájdalmassá válik, annak orvosi kivizsgálást igénylő, komoly oka van.

    Gócok - Számos betegségre utalhatnak

    A góc egy gyulladásos szövet, melyben a kórokozók továbbra is jelen vannak. Leggyakoribb gócok a mandulákban, a fogakban, az arcüregekben, az epehólyagban, a húgy-ivarszervekben bújnak meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.