• Tüdőrák, tbc - Tünetek és kezelés

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ugye, nem rák? - a szorongással teli, aggódó kérdés szinte naponta elhangzik, ha tüdőszűrés alkalmával valamilyen rendellenességet talál az orvos. Csak tbc... - hangzik a válasz elég gyakran, és a beteg megkönnyebbülhet. A XX. század elejének rettegett népbetegsége, a "fehér halál" ugyan nem tűnt el nyomtalanul, de mára megszelídült - ezt támasztja alá Strauss János professzor, az Országos Korányi TBC- és Pulmonológiai Intézet főigazgatója.

    A gümőkor kezelhető

     Tüdőrák és tbc: mennyire hatékony a tüdőszűrés? - Milyen panaszok utalhatnak a betegségre?


    A tbc (tüdőgümőkór) és a tüdőrák kezdeti stádiumában tünetmentes, ezért különösen fontos, hogy akkor is rendszeresen résztvegyünk a szűrővizsgálatokon, ha semmiféle panaszunk nincs. A tüdőrák előfordulási aránya évről évre növekedő tendenciát mutat és egyre fiatalabb korosztályban és nőknél is, ami nagymértékben a dohányzással van összefüggésben. Annak ellenére, hogy a tüdőrák szűrésére nem teljes mértékben alkalmas, tény, hogy a korai, még sebészileg műthető állapotban lévő tüdőrákot is szűréssel lehet felfedezni.
    Tüdőrák és tbc: mennyire hatékony a tüdőszűrés?>>

    - A tbc valóban ma is létező, támadó kór. Hiú reménynek bizonyult az 1950-es években, hogy végleg megadja magát, mert a 90-es években újra jelentkezett, és azóta is történnek megbetegedések.

    Csakhogy ma, a tuberkulózis kórokozójának több mint 100 évvel ezelőtti felfedezése után, sokat változott a helyzet.

    Éppen ezért nyugodt lelkiismerettel kijelenthetem, hogy ma gümőkórban csak az hal meg, aki nem akar meggyógyulni - mondja.

    És hogy ezt miként érti a professzor, azzal kapcsolatban kifejti: világjelenségről van szó, a tbc-s fertőzések időnként fellángolnak, főként a szegényebb, szociálisan hátrányos helyzetben lévőknél. De tévedés azt hinni, hogy a fertőzés csak a hajléktalanokat, a rosszul táplált, utcán élőket sújtja.

    - A gümőkórt lehet kezelni, mégpedig eredményesen. A fertőzés megállapítása ma is a hagyományos Koch-féle "festési" módszerrel történik, melynek során a baktérium vörösre színeződik. Igaz, vannak sokkal gyorsabb tesztek is, de a legbiztosabb mégis az ősi, bevált próba - magyarázza a főigazgató.

    Hirdetések

    Korai állapotú TBC terápiája sikeres

    Szavai szerint a hatásos gyógyszeres kezelés, segít a korai stádiumban "elkapott" tbc eredményes kezelésében. Annak mielőbbi megkezdése és következetes végig vitele, a legfőbb kulcsa a gyógyulásnak. Csakhogy a betegek egy része ezt nem veszi komolyan, egyszerűen önhatalmúan abbahagyja a terápiát, és felelőtlen módon továbbviszi a betegséget, fertőzve környezetét és ártva önmagának.

     A tuberkulózis tünetei


    A betegség felismerésében kiemelkedő szerepe van a szűrővizsgálaton való rendszeres részvételnek. Melyek azok a jelek, amik alapján kijelenthetjük, hogy tbc-gyanús esettel állunk szemben? Bővebben a Ttbc-ről>>

    - A jelenlegi statisztikai adatok szerint 1600 megbetegedés történik általában évente, és a 163 tüdőgondozó a rendelkezésre álló szakembergárdával, eredményesen képes felvenni a küzdelmet a fertőzés terjedésével, ha a betegek is úgy akarják. De mindig vannak renitens, az orvos-beteg együttműködést semmibe vevő páciensek, akik a folyamatos, több hónapos kezelést nehezen viselik.

    Bár ellenőrzött terápiáról van szó, ez mégsem jelenthet kényszergyógykezelést a fegyelmezetlenek számára - szögezi le. - Ami viszont rendkívül fontos, az az, hogy az ingyenes tüdőszűrés során, amely eredetileg a tbc kiszűrésére szerveződött, sikerül felfedezni a legtöbb korai stádiumban lévő tüdőrákot.

    A tüdőrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés

    A tüdőrák világszerte a leggyakoribb, és legtöbb halálos áldozatot követelő daganatos betegség. Évente 1,6 millió új daganatos eset fordul elő, és 1,4 millió haláleset történik tüdőrák következtében.

    Magyarországon 8-10 ezer az évente újonnan megbetegedők száma, ami a népesség számához viszonyítva azt jelenti, hogy ebben a tekintetben világelsők vagyunk. A tüdőtumor az összes daganatos halálok között - mindkét nemnél - vezető helyen áll. Mindez annak ellenére történik, hogy a tüdődaganat megelőzhető.

     Tüdőszűrő helyszínek


    Tüdőszűrő-állomások címjegyzéke a WEBBeteg szűrővizsgálatok adatbázisában.

     Bár a kijelentés ellentmondásosnak tűnik, nem az ha figyelembe vesszük, hogy a tüdőrákos megbetegedések hátterében, első helyen a dohányzás áll. Tehát a dohányzásról való leszokás, leszoktatás a legeredményesebb fegyver ellene.

    Jóllehet az egészségügy igen sokat áldoz a diagnosztikára, a terápiára és a rehabilitációra, különös és érthetetlen módon a dohányzásról történő leszokást, a leszoktatást, az egészségügyi nevelés e célra történő alkalmazását senki nem finanszírozza.

    A tüdőrák komoly betegség - 100-ból csak két esetben műthető

     A tüdőrák tünetei - Milyen panaszok utalhatnak a betegségre?


    A mikotoxinok ősidők óta jelen vannak az élelmiszerláncban, és már a középkortól vannak olyan járványleírások, melyek penészgombák által termelt méreganyagok hatására vezethetők vissza (pl. "Szent Antal tüze", ergotizmus). Teljes kiküszöbölésük az élelmiszerláncból nem lehetséges, azonban mindent meg kell tenni a toxinmennyiség csökkentése érdekében. Az egyes penészgomba fajok más-más körülmények között hajlamosak méreganyag termelésére, és ezek megbetegítő hatása, tünetei is eltérőek. Mind az emberi, mind az állati szervezetet károsíthatják, befolyásolhatják a növekedést, szaporodást, a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet.
    A tüdőrák tünetei>>

    A tüdőrákot mindenképpen komolyan kell venni.

    Világszerte folynak eredményes kutatások keletkezésének okaival, gyógyításának lehetőségeivel kapcsolatban, de érdemi, általános, áttörő sikerről még nem lehet beszámolni. A professzor szerint a kutatási eredmények hozzánk is eljutnak, a modern technikák, terápiás eszközök rendelkezésre állnak, a hozzáértő szakembergárda is készen áll, de mindez kevésnek bizonyul a betegség előfordulásának csökkentésére. Az orvos gyógyításra kötelezte el magát, gyógyulni a betegnek kell, tudatos, fegyelmezett magatartással. A megelőzés érdekében is csak a megfelelő egészségkultúrával rendelkezők tehetnek valamit, akik megértik, hogy minden egyes elszívott cigaretta esély a tüdőráknak.

    - Ha egy masszív dohányos most, azonnal abbahagyja a dohányzást, akkor is 20 év kellene ahhoz, hogy olyan eséllyel kerülje el a tüdőrákot, mint aki soha nem dohányzott - világít rá a főorvos. - Ugyanis a dohányzás során rendkívül káros, rákkeltő anyagok szabadulnak fel.

    És nem lehet azzal védekezni, hogy az is kaphat tüdőrákot, aki életében soha rá nem gyújtott. A tüdőrákosok 90 százaléka a dohányosok közül kerül ki, és csupán 10 százalék a kivétel. Nyilvánvaló, hogy a dohányfüstön kívül más környezeti ártalom is éri az embert, de mivel erről tudunk, ez ellen védekezni is lehet, kötelessége lenne mindenkinek figyelembe venni ezt a lehetőséget.

    A tüdőráknak két fő típusa van, a kissejtes és nem kissejtes, ezeken belül több alcsoportot különböztet meg az orvostudomány. Bár 100 esetből csupán 20 műthető, ma már van esély a célzott terápia következtében a hosszabb túlélésre, a progresszió lassítására, sőt vannak példák teljes gyógyulásra is.

    A magyar pulmonológia méltán híres

    A magyar pulmonológia méltán elismert, nemzetközi viszonylatban is. Az országos intézet, ahol a főigazgatóval beszélgetünk, csodálatos természeti környezetben van, ideális helyszín a gyógyulásra.

    - Annak idején, egy évszázada a főváros ingyen adományozta ezt a 26 hektárnyi területet a szegény sorsú tbc-s betegek gyógyítására. Bár valóban fantasztikusan szép környezetben végezhetjük munkánkat, és minden szükséges infrastruktúra rendelkezésünkre áll, amely a gyógyításhoz szükséges, mégis azt kell mondanom, az eredeti széttagolt pavilonrendszer mára elavult, elhasználódott - húzza alá Strauss János. - Rendkívüli módon megnöveli költségeinket a belső "mozgás", a betegszállítástól az ételhordásig.

     Tüdőrák: mik az esélyeim?


    "Tüdőrákot diagnosztizáltak a 64 éves édesapámnál, szeretném tudni milyen esélyekkel veheti fel a harcot a betegséggel szemben!" Az orvos válasza >>

    A lehetőségekhez képest, igyekszünk maximális komfortot biztosítani a sokszor zsúfolt kórtermekben, az ország legnagyobb, 24 ágyas intenzív osztályával rendelkezünk, van hotel és hospice szolgálatunk, a mai szakmai és technikai lehetőségek birtokában a betegek életesélyeinek jobbításáért dolgozunk. Nekem személy szerint van egy álmom: szeretném, ha sikerülne ezen az ideális területen mielőbb egy modern tömbkórházat létrehozni, ahol koncentráltabban, gazdaságosabban végezhetnénk gyógyító tevékenységünket.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Tbc-t mutattak ki egy pécsi egyetemistánál

    Fertőző tüdőtuberkulózist mutattak ki Pécsett egy egyetemi hallgatónál, akit a pozitív vizsgálati eredményt követően azonnal elkülönítettek, és megkezdték gyógyítását.

    Tüdőnk egészsége: a tbc már ritka, de van több olyan betegség, amit komolyan kell venni

    Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

    Ritkán, de még fertőz a TBC

    Hazánkban évek óta csökken a tuberkulózisos megbetegedések száma, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikáján is egyre kevesebb TBC-s beteget kezelnek. A rég legyőzöttnek hitt fertőző kór azonban napjainkban is komoly veszélyt jelent.

    A tüdődaganatok szövettani típusai

    A világszerte legtöbb áldozatot követelő daganattípus a tüdődaganat. A tüdőt érintő rákos megbetegedés tüneteket már csak előrehaladott stádiumban okoz, ezért kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Milyen típusai lehetnek a tüdődaganatnak?

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb és a legpusztítóbb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata- és a fej-nyak rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, a tüdőrák, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést.

    Javult a rákos betegek gyógyulásának aránya

    Az ezredforduló óta növekvő daganatos megbetegedési szám mellett javult a rákos betegek gyógyulásának aránya, 12 százalékkal csökkent a halálesetek száma - mondta Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap, a rákellenes küzdelem világnapján.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.