Probiotikumok alkalmazása különféle hasmenések esetén

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágens, családorvos frissítve:

A hasmenés könnyen felboríthatja a bélben természetes körülmények között jelenlévő és az emésztéshez nélkülözhetetlen mikrobák egyensúlyát. Ez a gyógyulási folyamat elhúzódásával jár. A probiotikumok segíthetnek egyes hasmenések kezelésében, ugyanakkor nem minden esetben hatásosak.

A probiotikumokban lévő baktériumok és élesztőgombák segítenek megőrizni és visszaállítani a bélrendszer egészségét. Kutatások szerint általános esetben probiotikumok alkalmazása nélkül 100-ból 34 embernél múlik el a hasmenés 3 napon belül, probiotikumokkal ez a szám 55-re nő. A felmérésben többnyire gyerekek vettek részt, a probiotikumokat pedig több formában (joghurtok és más tejtermékek, kapszulák, porok és oldatok) kapták.

Ám csak bizonyos baktérium- és gombatörzsek segítenek hasmenés esetén, és csak bizonyos típusú hasmenések reagálnak a probiotikumokra. Az alábbiakban abban segítünk, hogyan alkalmazza őket a hasmenés különböző fajtáira.

Probiotikumok és gyermekkori fertőző hasmenés

A probiotikumok alkalmazásának előnyeiről leginkább a gyermekkori fertőző hasmenéssel (különösen a rotavírussal) kapcsolatos vizsgálatok szolgálnak bizonyítékul.

Egy kutatás során a hasmenéses gyerekek egy csoportja a rehidratációs kezelés mellé probiotikumot is kapott, s azt tapasztalták, hogy 1-2 nappal hamarabb gyógyultak, mint társaik, akik csak rehidratációs kezelést kaptak. Szakértők szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy a probiotikumok akár két nappal is megrövídíthetik a fertőző hasmenés időtartamát.

Ugyanakkor nem minden probiotikum egyformán hatásos a gyermekkori fertőző hasmenés ellen. A szakemberek szerint erre a célra az alábbi három baktérium-, illetve élesztőgombatörzs a legalkalmasabb:

  • Lactobacillus rhamnosus,
  • Lactobacilllus reuteri,
  • Saccharomyces boulardii.

Ezeken kívül kisebb mértékben más probiotikus törzsek, vagy a több törzset tartalmazó készítmények is megfelelőek.

Probiotikumok gyermekkorban

A gyermekek különböző életszakaszaiban más és más alkotókból áll össze a normál bélflóra, ezért a számukra ideális probiotikum kiválasztásánál figyelembe kell venni az életkorra jellemző sajátosságokat és életkorhoz adaptált terméket kell választani.
Használhatunk probiotikumokat gyermekkorban is?

Probiotikumok és az antibiotikumhoz köthető hasmenés

A „jó” baktériumok visszaszorításával az antibiotikumok megzavarják a bélflóra egyensúlyát, ami hasmenést okozhat. Az antibiotikumot szedők mintegy 30 százalékánál jelentkezik hasmenés mellékhatásként.

Az antibiotikumos kezelés előtt és alatt alkalmazott probiotikumok mind a felnőtteknél, mind a gyerekeknél csökkentik a hasmenés kockázatát. Az ilyen típusú hasmenés ellen a Saccharomyces boulardii és a különböző Lactobacillus törzsek a leghatékonyabbak.Érdemes az antibiotikumkúra befejezése után folytatni a probiotikumok szedését a panaszok megszűnéséig.

Részletesen Hogyan használja a probiotikumot antibiotikumkezelés alatt?

Probiotikumok és utazók hasmenése

A szennyezett étel és/vagy ital okozta hasmenés gyakori az utazók körében, és az utazók mintegy 10 százalékánál ez tartós hasmenéses állapotot jelent.

A probiotikumok haszna az utazók hasmenésének megelőzésében kevésbé igazolt, egyes kutatások szerint nem csökkentik a fertőzések okozta hasmenés előfordulását, más kutatások szerint ilyen célra is jól alkalmazhatóak. A legerősebb bizonyítékok a Bifidobacterium bifidum, a Lactobacillus acidophilus és a Saccharomyces boulardii probiotikus törzsek mellett szólnak.

Probiotikumok és Clostridium difficile fertőzés

Ez a bélfertőzés súlyos, sőt életveszélyes hasmenést és vastagbélgyulladást okozhat. A probiotikumok segíthetnek megelőzni a Clostridium difficile fertőzés kialakulását, és van okunk feltételezni, hogy a probiotikumok segíthetnek elkerülni a kezelést gyakran követő visszafertőződést. Ez azért fontos, mert az ismételt fertőzés gyógyítása nehéz.

A betegséggel összefüggésben leggyakrabban a Saccharomyces boulardii hatását vizsgálták, kombinálva a Lactobacillus rhamnosus törzzsel.

Nem minden esetben mutatható ki a kedvező hatás

A probiotikumok nem minden esetben hatásosak, így nem segítenek a gyulladásos bélbetegségekben. Valószínűbbnek tűnik, hogy colitis ulcerosa esetén van kedvező hatása a kiegészítő terápiaként alkalmazott probiotikumoknak, míg Crohn-betegség esetén nem állnak rendelkezésre megfelelő bizonyítékok. Ezekben a betegségekben más hasmenés elleni készítményekre lehet szükség a panaszok megszüntetéséhez.

A probiotikumok jól tolerálhatóak, legfeljebb enyhe mellékhatással kell ritkán számolni. Fennáll ugyanakkor annak is az esélye, hogy a rendkívül legyengült immunrendszerű betegeknél a probiotikumokban lévő baktériumok vagy élesztőgombák néha maguk is fertőzést okoznak. Súlyos betegek ezért kezelőorvosuk tudta nélkül ne alkalmazzanak probiotikus kezelést.

Amennyiben a hasmenés nem múlik el néhány napon belül, vagy lázzal jár, esetleg véres hasmenés jelentkezik, mindenképp forduljon háziorvosához. Ne kísérletezzen se probiotikumokkal, se más vény nélkül kapható hasmenés elleni szerrel, mert a hasmenés okának diagnosztizálására és megfelelő oki terápiára lehet szükség. A rosszul megválasztott hasmenés elleni szer ronthat a panaszokon és lassíthatja a gyógyulást.

Milyen probiotikumot válasszunk?

Probiotikumok rendelkezésre állnak élelmiszerek, étrend-kiegészítők és gyógyszerek formájában is. A legtöbb boltban a probiotikumokat tartalmazó élelmiszerek tucatjai találhatóak joghurt, ital, vagy por formájában, ugyanakkor a gyógyszertárakban is vény nélkül beszerezhetők a probiotikus készítmények.

Egy 63 különböző tanulmány eredményeit értékelő metaanalízis szerint a legtöbb kutatás azt igazolja, hogy a gyógyszerminőségű, magas csíraszámú, vagyis több milliárd jótékony baktériumot vagy élesztőgombát tartalmazó probiotikumok enyhítik leginkább a hasmenést. Ha a hasznos mikroorganizmusokat sok folyadékkal együtt veszik be, a hasmenés időtartama átlagosan egy nappal csökkenthető. A probiotikumokkal 60 százalékkal csökkenthető a négy napnál tovább tartó hasmenéses esetek száma.

A hasmenés megelőzésben és a bélflóra egészségének megőrzésében nem kizárólag a probiotikumokra építhetünk. Ugyanilyen fontos a megfelelő higiénia, a rostokban gazdag táplálkozás és a rendszeres testmozgás is.

Lásd még A bélflóra egészsége - Hogyan tehet érte?

WEBBeteg logó

Szerző: Cs. K. fordító - WEBBeteg
Forrás: WebMD; National Library of Medicine
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.