Szoptathat-e a kismama, ha kontrasztanyagot juttatnak a szervezetébe?

Dr. Laki András
szerző: Dr. Laki András, radiológus - WEBBeteg
megjelent:

PSS betegségem van, ezért az immunológusom állapotellenőrzés miatt tüdő HRCT-vizsgálatot írt elő, melyet infúziós kontrasztanyag beadásával fognak majd elvégezni. Kislányomat még esténként szoptatom. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy a kontrasztanyag beadását követően 1 napig nem szoptathatok.

Kérdésem az lenne, hogy valahogyan tudok azon segíteni, hogy a szervezetem hamarabb lebontsa, kiürítse a méreganyagot? Biztos, hogy elegendő az egy napnyi szoptatás kihagyása, vagy legyen inkább másfél nap? Esetleg előfejjem az anyatejet, hogy biztosan ne legyen benne méreganyag? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Dr. Laki András, radiológus válasza

A CT-vizsgálatok során adott intravénás kontrasztanyagnak csak töredéke juthat be az anyatejbe, és ennek hasonlóan kis része szívódhat fel a kisgyermek bélrendszeréből, emiatt a legújabb gyógyszerismertetők és szakmai állásfoglalások nem tartanak valószínűnek semmilyen károsodást, és nem is tiltják a szoptatás felfüggesztését.

Más iratokban, javaslatokban valóban a szoptatás 24 órára való felfüggesztése szerepel, aminek a betartása persze nem árthat, különösen, ha előre is le tud fejni tejet. Nyilvánvaló, hogy minden lehetséges károsodástól meg szeretnénk kímélni a gyermekeinket, de hozzátartozik az igazsághoz, hogy ezek a kontrasztanyagok szükséges esetben kisgyermekek, csecsemők vizsgálataiban is alkalmazhatók a megfelelő adagolásban és körülmények között.

Az intravénás kontrasztanyag normális veseműködés esetén (amit a vizsgálat előtt amúgy is ellenőrizni kell) 24 óra alatt gyakorlatilag 100 %-ban kiválasztódik, és távozik a vizelettel. A vizsgálat utáni bőséges folyadékfogyasztással segíthető a gyorsabb kiürülés.

Nem tartozik szorosan a kérdéséhez, de ha már említi a HRCT-vizsgálatot, megemlítem, hogy maga a HRCT a tüdőállomány nagy felbontású, vékony szeletes CT képalkotását jelenti, és nem tartalmazza magát a kontrasztanyag adását. Lehetséges, hogy az Ön betegsége miatt (leginkább a mellkasi nyirokcsomók, egyéb lágyrészek pontosabb megítélése érdekében) van szükség a kontrasztanyagos sorozatra is, és a HRCT a vizsgálatnak csak az egyik része. Ennek részleteit a kezelőorvosával vagy a vizsgálatot végzőkkel beszélheti meg.

Dr. Laki András, radiológus
Forrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Laki András, radiológus

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.