Éjszakai MR-vizsgálatokkal rövidülnek a várólisták

WEBBeteg
megjelent:

Jelenleg akár több hónapig is várniuk kell a betegeknek az MR vizsgálatra. Ezt a súlyos problémát enyhítheti, hogy országszerte öt központjában végez el soron kívüli MR vizsgálatokat 2013. november 9-én és 16-án éjjel a Diagnoscan Magyarország.

A képalkotó diagnosztikai vizsgálatokkal (így az MR-, CT-, ultrahang, röntgen, csontsűrűség, mammográfia, angiográfiai vizsgálatok és izotóp diagnosztikai vizsgálatok) foglalkozó egészségügyi szolgáltató a kezdeményezésnek köszönhetően 250 hellyel csökkenti az MR várólistákat.

„Nemzetközi hátterű vállalatként is elsősorban Magyarországra, annak egyedi adottságaira, illetve a magyar emberekre kívánunk koncentrálni, legyen szó akár az állami intézményekkel kialakított együttműködéseinkről, akár magán-egészségügyi szolgáltatásainkról” – hangsúlyozta Dr. Kardos Lilla, a társaság vezérigazgatója.

Magyarországon a röntgen kivételével valamennyi képalkotó vizsgálatra vannak rövidebb-hosszabb várólisták. A szolgáltató központjainak adatai alapján a diagnosztikai vizsgálatok közül MR vizsgálatra adott esetben akár 86 napot, CT vizsgálatra 66 napot, UH vizsgálatra esetenként 60 napot, de még csontsűrűség vizsgálatra is 20 napot kellett várni.

„Ugyan a fekvőbetegek és a sürgős esetek azonnali ellátást kapnak, a többi páciens számára is rendkívül fontos, hogy a lehető leghamarabb pontos diagnózist kaphassanak, és ez alapján tovább haladhasson a kezelésük. Ezért minden hónapban átlagosan 10 százalékkal több vizsgálatot végzünk el, mint amennyit az Országos Egészségügyi Pénztár a teljesítmény volumen-korlát keretében finanszíroz, és ez a 10% többletteljesítés csaknem térítésmentes ellátást jelent a részünkről.” – mondta dr. Kardos Lilla.

A várakozási idő a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok közül az MR-vizsgálatok esetén a leghosszabb, ezekre akár hónapokig is várni kell. Ezért a Diagnoscan Magyarország (korábbi nevén Euromedic Diagnosztika)vezetése úgy döntött, hogy egy rendkívüli, országos vizsgálatsorozat elvégzésével, az „MR-vizsgálatok éjszakáján”, lehetőségeihez mérten csökkenti az MR vizsgálatokra várakozók számát.

Képalkotó diagnosztika várólista grafikon

Az ajánlat keretében öt helyszínen, Szegeden, Győrött, Debrecenben, a budapesti Honvédkórházban és a Péterfy Sándor utcai Kórházban az első ötven jelentkezőt, azaz összesen 250 beteget soron kívül, térítésmentesen vizsgálnak meg november 9-én és 16-án éjszaka.

Várólista infografika

A felhívás az MR vizsgálatokra november 16-át követően a szolgáltatónál beutalóval előjegyzett betegekre vonatkozik. Mivel az egészségügyi szolgáltató vizsgálati modalitásai jelenleg is teljes kihasználtsággal működnek, a 250 embert érintő vizsgálatot éjszakai műszakban végzik el. Ennek ellenére a várakozások szerint a helyek nagyon gyorsan be fognak telni.

Az érintettek jelentkezését a Diagnoscan Magyarország az alábbi elérhetőségeken várja:

  • Budapest – Péterfy Sándor utcai Kórház: 06-30-941-79-69
  • Budapest - MH Egészségügyi Központ (Honvédkórház): 06-30-944-68-60
  • Debrecen: 06-30-944-69-20
  • Győr: 06-30-944-68-55
  • Szeged: 06-30-944-69-50

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika, Dr. Reinhardt István
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.