Fejfájás - érdemes kivizsgáltatni

Diagnoscan Magyarország
megjelent:

Van, akinek lüktetve, oldalt, van, akinek szúrva, elől fáj a feje, és van, aki úgy érzi, mintha satuba fogták volna a koponyáját, miközben belülről feszegeti valaki. Az orvostudomány jelenleg mintegy százhúszféle fejfájást különböztet meg. Mikor érdemes kivizsgáltatni? (x)

A fejfájásra úgy tekintünk, mint természetes folyamatra, amit néha mindenkinek el kell viselnie. Egy-két gyógyszerrel letudjuk a kellemetlen napokat, aztán el is felejtjük. Ha azonban rendszeresen jelentkeznek a panaszok, esetleg szervi okra kell gyanakodnunk, amit mindenképpen ki kell vizsgáltatnunk.

Nyáron a fejfájás kockázata ugrásszerűen növekszik. A hőség kitágítja a fejben található ereket, melyek így nyomást gyakorolnak a környező idegvégződésekre, s ez fájdalommal jár. Ennek eredményeként, még a normális véráramlás is úgy érződik, mintha egy légkalapács fúrná át az ember agyát. Ebben az időszakban a különböző frontok, valamint a klímák, sőt, a számítógépek is okozhatnak panaszokat.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ne bagatellizáljuk el a fejfájást! Fontos, hogy ilyenkor megfigyeljük magunkat, és szükség esetén szakemberhez forduljunk.
  • Hirtelen, ütésszerű tarkótáji fejfájás esetén;
  • heves, az egész testre kiterjedő fájdalom esetén;
  • napról napra erősödő, gyógyszer ellenére szűnni nem akaró fájás esetén;
  • ötven év felett kezdődő és egyre fokozódó fejfájás esetén;
  • balesetet, koponyasérülést követő fájdalom és tudatzavar esetén;
  • halántéktájon jelentkező lüktető fájdalom esetén, melyhez az itt futó erek kidudorodása társul;
  • a szemgolyó feszülésével kezdődő, majd a halánték felé sugárzó, éles fájdalom esetén;
  • ha a fejfájás lázzal, hányással, merev nyakkal jár;
  • ha a fájdalmat idegrendszeri tünetek (szédülés, izomgyengeség, látászavar) kísérik.

Mikor kell kivizsgáltatni a fejfájást?

Kivizsgálásra általában akkor jelentkeznek a páciensek, ha tüneteik már elviselhetetlenek, és mindennapjaikat is befolyásolják. Ha a családban előfordult valaha agyvérzés, agydaganat, szklerózis multiplex, szintén javallott vizsgálatra jelentkezni. Minél hamarabb fény derül a szervi elváltozásra, annál nagyobb az esély a panaszok csökkentésére.

A Diagnoscan Magyarország Központjaiban térítési díj ellenében előre egyeztetett időpontban, kellemes környezetben eshetünk át például a koponya MR-vizsgálatokon.

Hogyan történik az MR-vizsgálat?

A csőszerű gépben, amelybe a pácienst betolják, mikrofon is található, így folyamatosan konzultálni lehet az orvossal. Esetleg szükség lehet kontrasztanyag használatára, ami s segít az agyi finomszerkezet tisztázásában. A képalkotó diagnosztika biztosítja, hogy a neurológus pontos képet kapjon az agyról, és meghatározza a betegséget és a szükséges terápiát.

(Diagnoscan Magyarország)

Cikkajánló

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.