Milyen szűrővizsgálatok ajánlottak nők számára, 40 éves kor felett?

Diagnoscan Magyarország
megjelent:

A 40-es nők napjainkban egyre aktívabb, egészségtudatosabb és sportosabb életet élnek. Testükben azonban már elkezdődhetnek olyan folyamatok (pl. érelmeszesedés, csontritkulás), amelyek évek, vagy csak évtizedek múlva okozhatnak súlyos problémákat, például érszűkületet, infarktust, stroke-ot, mozgáskorlátozottságot,…stb.).(x)

Ettől az életkortól kezdve fokozatosan emelkedik a daganatos betegségek, köztük a mellrák és nőgyógyászati tumorok száma is. Megfelelő vizsgálati módszerrel az elváltozások korai stádiumban kimutathatók, eredményesebben kezelhetők, így a súlyosabb betegségek kialakulása megelőzhető. Az alábbiakban részletezzük, milyen szűrővizsgálatok, miért ajánlottak a 40 év feletti nők részére.

Mammográfia: a nők számára talán a legismertebb szűrővizsgálat, mely a mellrák korai kimutatását szolgálja. Leggyakrabban 45-65 éves korban jelentkezik a betegség, de a szűrővizsgálat indokolt lehet már 40 éves kortól is. A rendszeresen végzett vizsgálattal a betegség akár a tünetek megjelenése előtt is felismerhető, így a korai kezelés sokkal eredményesebb lehet. Az emlők összenyomása járhat enyhe kellemetlenséggel, ritkán fájdalommal, de a nők többsége ezt jól viseli. Célszerű a vizsgálatot a menstruáció első napját követő héten végezni, ekkor kevésbé érzékeny a mell, illetve az eredmények is jobban értékelhetők. A vizsgálati idő átlagosan 5 perc.

Diagnoscan Magyarország - elérhetőségek
  • Budapest – Péterfy Sándor utcai Kórház: 06-30-941-79-69
  • Budapest – Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Volt MÁV Kórház, Dózsa György út): 06-30-944-68-60
  • Debrecen: 06-30-944-69-20
  • Győr: 06-30-944-68-55
  • Szeged: 06-30-944-69-50

Nőgyógyászati UH vizsgálat: A női nemi szervek betegségei közül a méh szerkezeti eltéréseinek (jó- és rosszindulatú elváltozásainak), valamint a petefészek elváltozásainak (cysta, daganat) kimutatását segíti a vizsgálat. Gyakran okoznak alhasi fájdalmat, vérzés zavart a méh falában elhelyezkedő jóindulatú daganatok, a miómák. Ultrahang segítségével ezek mérete, elhelyezkedése pontosan megállapítható. A speciális ultrahang-fejjel végzett vizsgálat fájdalommentes és néhány percig tart. A kapott lelettel érdemes nőgyógyászt felkeresni a további teendők elbírálása céljából.

Csontsűrűség-mérés: A csontritkulás sajnos a magyar nők körében is népbetegségnek számít. Ráadásul tüneteket csak igen előrehaladott állapotban okoz, amikor a kezelési lehetőségek már kevésbé hatékonyak, mert az elvesztett csonttömeg nem, vagy alig építhető újra. Előrehaladottabb életkorban, a csontritkulás következményeként bekövetkezett combnyaktörések halálozási aránya meghaladja az 50%-ot.

A csonttömeget és - sűrűséget denzitometriás (DEXA) vizsgálattal mérik, ami egy 5-10 perces, fájdalommentes eljárás. A vizsgálat igen alacsony röntgensugár terheléssel jár, mely százada egy mellkas felvétel dózisának. Az eredménytől függően reumatológus dönthet a szükséges kezelési módról. Időben elkezdett kezeléssel lassítható a csontritkulás előrehaladása és megelőzhetők a csukló- és csípőtáji, valamint a csigolyatörések.

Nyaki-erek UH vizsgálata: Az érelmeszesedés szintén gyakori betegség, tüneteket általában csak előrehaladott állapotban okoz, amikor az ér keresztmetszetét a lerakódás annyira beszűkíti, hogy a véráramlás jelentősen csökken. Az érelmeszesedés az egész szervezetet, az összes verőeret érinti, de egyénenként különböző tüneteket okozhat. A nyaki verőerek UH vizsgálatával lehet következtetni a betegség súlyosságára, illetve időben észlelhető a beavatkozást igénylő nyaki érszűkület, ezáltal a stroke bizonyos formái megelőzhetők.

Részletes információért és időpont egyeztetés céljából keresse az országszerte elérhető Diagnoscan Magyarország Központokat!

(Diagnoscan Magyarország)

Cikkajánló

Szűrővizsgálat
A XXI. században (szemben a XIX. és XX. századdal) már nem a különböző fertőzések jelentik a legnagyobb egészségügyi problémát, hanem az egyre több embert érintő krónikus megbetegedések.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.