• Menedzserszűrés - Amit a vizsgálatokról tudni kell

    Szerző:
    WEBBeteg

    A menedzserszűrés kifejezetten a menedzserek esetleges betegségeinek, egészségügyi problémáinak kiszűrését célozza meg. Az átfogó vizsgálatok kiterjednek valamennyi fontos szerv, az anyagcsere-folyamatok és a keringési rendszer állapotának és működésének felmérésére.

    A menedzserszűrés lehetővé teszi, hogy diagnosztizálhassák és időben kezelhessék az olyan korai stádiumban lévő betegségeket, amelyek tünetei még nem jelentkeztek. A vizsgálatokat ajánlott rendszeres időközönként elvégeztetni.

    Hirdetések

    Tegyen a stressz ellen! Három egyszerű technika

    Az egészségstatisztikai adatok szerint a felnőttek kétharmada kerül hetente legalább egy-két alkalommal intenzív stresszhelyzetbe.

    Tegyen a stressz ellen!

    A menedzserszűrés a következő vizsgálatokat foglalja magába:

    Részletes, átfogó laborvizsgálat: a vérmintából számos információ nyerhető a vizsgált személy egészségi állapotáról: kimutathatók a szervezetben lévő gyulladások, lappangó-, esetleg vérképzőszervi betegségek. A vérkép információt szolgáltat a máj-, az epeutak-, a hasnyálmirigy-, a vesék állapotáról és működéséről, valamint az anyagcsere-folyamatokról (vércukor, koleszterinszint, trigliceridek, húgysavszint, stb.) is átfogó képet ad.

    Kardiológiai vizsgálat (EKG, terheléses EKG, szív UH): a terheléses EKG vizsgálat a szívizom vérellátásának zavarait tudja kimutatni, valamint fényt deríthet szívkoszorúér-szűkületre. Segítségével kideríthető, hogy a testi megterhelés okoz-e szívritmuszavart, és hogy a vérnyomás szabályozására szedett gyógyszer megfelelően van-e beállítva. A terheléses EKG vizsgálatot ülve és fekve is el lehet végezni, ajánlott megfelelő ruházat viselése (sportruházat, sportcipő).

    A szív ultrahang segítségével az orvos képet kap a szív-, a pitvarok- és a kamrák nagyságáról, a szívizom vastagságáról és a szív teljesítményéről. A vizsgálattal nyomon követhető a szív infarktus utáni állapota, gyógyulási folyamata. A szív ultrahangos vizsgálata kimutathatja az esetleges szívizomgyulladást, az aorta aneurismát és a szívbillentyű-gyulladást.

     Mellkas röntgen: a mellkasról készített röntgenfelvétel a tüdőről, annak nagyereiről és a szívről ad átnézeti képet.

    Hasi UH és urológiai vizsgálat: a hasüregben lévő belső szervek vizsgálata lehetővé teszi a vesék, a lép, a máj, az epehólyag és az epeutak, valamint a hasnyálmirigy és a nagy hasi vénák és artériák, illetve a húgyhólyag, a prosztata és a méh állapotának felmérését.

    A menedzserbetegségről

    Menedzserbetegsége bárkinek lehet, aki hosszú ideje fokozott stresszben él. A statisztikák szerint leginkább mégis a fiatal és középkorú férfiaknál fordul elő.

    Bővebben a menedzserbetegségről

    Megítélhető a hasi nyirokcsomók állapota, és láthatóak az esetleges fali megvastagodással járó bélgyulladások, illetve a bélrendszer hasonló fali reakcióval, vagy passzázs-zavarral járó elváltozásai. Kimutathat cisztákat, köveket, jó- és rosszindulatú daganatokat, meszesedéseket, gyulladásokat. A vizsgálat nem megterhelő és teljesen kockázatmentes.

    A gyomor és a bélrendszer még pontosabb vizsgálatát a gyomor- és a béltükrözés, illetve utóbbi alternatívája, a virtuális (CT) vastagbélvizsgálat teszi lehetővé.

    Az urológiai vizsgálat a kiválasztó szervek működésének és állapotának felmérését szolgálja. Férfiaknál a prosztata és a külső nemi szervek vizsgálatát is magában foglalja.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Nőgyógyászati vizsgálat: méh- és petefészek UH, HPV-teszt, Clamydia-teszt, rákszűrés, tapintásos emlővizsgálat.

    Ortopédiai vizsgálat: gerincbetegségek szűrése, izomrendszer állapotának felmérése.

    Szemészeti vizsgálat: látásvizsgálat és a szem állapotának felmérése.

    Fül-orr-gégészeti vizsgálat: hallásvizsgálat, valamint a szájüreg, gége és garat állapotának felmérése.

    A krónikus stressz kezelése életeket ment

    Számtalanszor halljuk szakemberektől, hogy életvitelünk megváltoztatásával sorsunkon is változtathatunk, az életmódváltás azonban maga is komoly stresszt okozhat annak, aki megpróbálja "legyőzni" önmagát.

    A krónikus stressz kezelése életeket ment

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; internistenpraxis-alstertal.de
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Szűréssel az egészségért

    Szerencsére egyre többen ismerik fel a szűrővizsgálatok fontosságát. A betegségmegelőzésben ez lenne az egyik legfontosabb elem, hiszen számos betegség csak akkor ad tünetet, ha már nagy a baj.

    A csontritkulás megelőzhető!

    A csontritkulás megelőzése akkor lehet eredményes, ha már fiatalkorban elkezdődik. A másodlagosan kialakuló, valamilyen egyéb alapbetegséghez társuló csontritkulás esetében az alapbetegség időbeni és megfelelő kezelése jelenti a hatékony megelőzést.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

    Növeli-e a rák kockázatát a röntgen és az orvosi képalkotás?

    Mindennap ki vagyunk téve természetes forrásokból származó sugárzásnak (ilyen pl.: a földkéregből származó radon gáz, a Napból, csillagokból és a világűrből jövő kozmikus sugárzás és az ételeink, italaink sugárzása is). Azonban felvetődik a kérdés, hogy a mesterséges sugárzás vajon milyen hatással lehet az egészségünkre.

    A sport is segít a fiatalság megőrzésében

    Csonka Pici rendszeresen jár kardioedzésre, számára a fittség az egészség része. Ezenkívül évente minden egészségügyi ellenőrzést elvégeztet. A megelőzésben hisz, de mivel a színész híres a betegségfóbiájáról, ha valamilyen tünetet észlel, rögtön orvoshoz fordul.

    Mit tegyünk mellünk egészségéért?

    Természetesen minden nő hallott már arról, hogy rendszeresen el kell járni szűrővizsgálatra, ám ezen kívül még van pár dolog, amivel segíthetünk megőrizni melleink egészségét.