• Amikor a csont magától törik - Miért fontos a csontritkulás szűrése?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A csontritkulás Magyarországon 900 000 embert érint, az Európai Uniós adatok szerint minden harmadik menopauzán átesett nő és minden ötödik ötven év feletti férfi szenved ebben a betegségben. (x)

    Testünk szilárd vázát több száz csont alkotja, melyek állaga életünk során folyamatos változásban van. A csontépítés időszaka nagyjából 25 éves korunkig tart. Nőknél a menopauza kezdetén, férfiaknál valamivel később indul be az a folyamat, melynek eredményeként a csonttömeg folyamatosan csökkenni kezd. A csontépítés és a  lebontás egyensúlya a csontfalósejtek fokozott lebontó tevékenysége miatt felborul, a csontok könnyebben törnek. Ekkor a csont már minimális erőhatásra is - akár séta, vagy buszozás közben - eltörhet.

    A csontritkulás a nőknél gyakoribb, és a menopauza után alakul ki, ahogy az ösztrogéntermelés megszűnik, a csontvesztés felgyorsul. A folyamat 65 év felett már férfiakat és nőket egyformán érinti. A juvenilis osteoporosis a gyermekeket érinti a csontok kálcium- és a D-vitamin anyagcseréjének zavarával függ össze.

    A csontritkulásnak nincs speciális tünete

    Az első tünet maga az oszteoporotikus törés lehet, a csigolyán, a csuklón, vagy a combnyakon. A felsőtest súlyát viselő, porózussá vált csigolyatestek a legkisebb traumára, például köhögés, tüsszentés, vagy akár egy kisebb súly megemelésének hatására is összeroppanhatnak. Ezt a folyamatot a beteg éles háti vagy deréktáji fájdalomként éli meg. A többszörös csigolyatörések következtében fokozódik a háti görbület, és az időskorra jellemző testmagasság-csökkenéssel járó görnyedtség lesz látható. A háti csigolyák összeroppanása miatt nehézlégzés alakul ki. Az ágyéki szakaszon történt törések miatt hasi panaszok, görcsök, fájdalom továbbá székelési és vizeletürítési panaszok is jelentkezhetnek. 

    Hirdetések

    Vizsgálati helyek


    A Szegedi központban elérhetők a vizsgálatok>>

    Idősebb korban nők és férfiak esetében is a combnyak körüli törések a gyakoribbak. A csontritkulás okozta töréseknek ez a legsúlyosabb formája, amely minden esetben kórházi kezelésre, műtétre szorul, majd hosszas rehabilitáció szükséges. Az elmúlt évben 13 milliárd forintot költött az egészségbiztosító a csípőtáji törések kezelésére – ennél többet egyetlen betegségre sem kellett fordítani. Jó lenne, ha a törések kezelése helyett, a törések megelőzésére fordítanánk figyelmet.

    A csontritkulásos törések megelőzése érdekében, elsősorban csontjaink szilárdságát és az izomerőt kell erősíteni. Ennek legfontosabb elemei, a D vitamin és a Kalcium megfelelő mennyiségének bevitele. Szomorú tény, hogy a világ lakosságának kétharmada D-vitamin hiányos. Napi 15 perc végtagokat érintő napozás kellő mennyiségű D vitamint termel a szervezetben. Kalcium fogyasztásunk szintén súlyos kívánnivalót hagy maga után: míg egy felnőttnek napi 1000-1500 milligrammra lenne szüksége, az átlagos napi bevitel hazánkban mindössze 600 milligramm.

    - A megelőzést már kisgyermekkorban el kellene kezdeni – vélekedik Dr. Valkusz Zsuzsanna belgyógyász-endokrinológus főorvos, a Dél-alföldi régió osteoporózis centrumának vezetője. - Ha ekkor nem alakul ki a maximális csonttömeg, felnőttkorban gyengébb csontozatból kell „gazdálkodni”.

    Mi árt a megfelelő csontozat kialakulásának?

    Az elégtelen mennyiségű Kalcium és D-vitamin mellett például a mozgásszegény életmód, illetve a szénsavas üdítőitalok  - különösen kóla – fogyasztása, hiszen az ezekben található foszforsav kivonja a csontokból a kalciumot. Ha megelőzni már késő a betegséget, érdemes az első törés után szakorvoshoz fordulni. Az előzetes csigolya, vagy combnyaktörés 7-9 szeresére növeli a kockázatást annak, hogy a törött beteg, hamarabb hal meg, mint kortársai. Nem beszélve arról, hogy a törések jelentősen rontják az az életminőséget: az érintettek harmada rokkanttá válik, harmada pedig belehal a hosszas kezelés során kialakuló szövődményekbe.

    Diagnoscan Magyarország - elérhetőségek

    • Budapest – Péterfy Sándor utcai Kórház: 06-30-941-79-69
    • Budapest – Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Volt MÁV Kórház, Dózsa György út): 06-30-944-68-60
    • Debrecen: 06-30-944-69-20
    • Győr: 06-30-944-68-55
    • Szeged: 06-30-944-69-50

    A csontsűrűségmérés 65 év felett mindenkinek ajánlott, ennél hamarabb, menopauza után azoknak a nőknek, akiknek már volt csonttörésük, vagy a családban volt csontritkulásos törés. A vékony testalkatúak pajzsmirigy túlműködésben, asztmában, felszívódási zavarban, vagy cukorbetegségben szenvedők esetében a rizikó szintén magasabb - nekik is javasolt a vizsgálat.

    Maga a szűrővizsgálat teljesen fájdalommentes és kényelmes: egy asztalon fekve, röntgensugárral mérik meg a gerinc és a csípő csontjainak ásványianyag-tartalmát. Az 5 perces szűrés lelete azonnal megvan, és az értékek ismeretében személyre szabott kezelést és gyógyszerelést indít az oszteoporózis rendelést végző orvos. Megfelelő gyógyszeres kezelés mellett is évente egyszer érdemes a mérést elvégeztetni.

     

    (Diagnoscan MagyarországElső Egészségügyi Marketing)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

    A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

    A csontritkulás okai és rizikófaktorai

    Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni.

    Ritkul, törik? Tegyen a csontritkulás ellen!

    A csontritkulás sokáig tünetmentes, ám már a korai szakaszban is szűrhető és kezelhető. Dr. Pál Mónika, reumatológus szerint a megfelelő terápiákkal és életmóddal az életminőség jelentősen javítható.

    A csontritkulás megelőzhető!

    A csontritkulás megelőzése akkor lehet eredményes, ha már fiatalkorban elkezdődik. A másodlagosan kialakuló, valamilyen egyéb alapbetegséghez társuló csontritkulás esetében az alapbetegség időbeni és megfelelő kezelése jelenti a hatékony megelőzést.

    Csontritkulásos betegek gyógytornája

    A csontritkulás kezelésének egyik alappillére a testmozgás. A megfelelő típusú torna ugyanis elősegíti a csontok, a vázizmok erősödését. A mozgás során javul a szervezet vérellátása is, így a csontok optimális felépítéséhez szükséges ásványi anyagok is könnyebben beépülnek. A következő gyakorlatokat azoknak ajánljuk, akiknek csontritkulás betegségük már előrehaladott állapotban van.

    Hogyan előzhető meg a csontritkulás kialakulása?

    Az egészséges csontozat megtartásához három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, megfelelő mennyiségű kalciumra és megfelelő mennyiségű D-vitaminra, amely a kalcium felszívódásához nélkülözhetetlen.