• CT-colonoscopia - Esély a gyógyulásra

    Szerző:
    WEBBeteg

    A vastagbél CT-vizsgálata lehetőséget ad arra, hogy a vastag- illetve végbél daganatos megbetegedéseit időben felfedezzék. A korai diagnózis esélyt ad a teljes gyógyulásra, ezért a szűrővizsgálat nagyon fontos.

    Az egészségtudatos életmódhoz hozzá tartozik a helyes táplálkozás, rendszeres mozgás, a káros szenvedélyek (alkohol, dohányzás) kerülése. Emellett a szűrővizsgálatok jelentősége sem elhanyagolható, hiszen az időben, korai stádiumban felfedezett betegségek prognózisa nagyságrendekkel jobb.

    Hirdetések

    A vastagbél daganatos megbetegedéseinek szűrése

    A vastagbél daganatos megbetegedéseit az esetek nagy részében későn diagnosztizálják, hiszen nem okoznak tipikus, jól felismerhető panaszokat. A megváltozott székletet emésztési zavarnak tudjuk be, a megmagyarázhatatlan hasi kellemetlenségeket a stresszre fogjuk, a székletben megjelenő vért pedig talán észre sem vesszük, hiszen szabad szemmel nem látható. Pedig ezek a halálesetek megelőzhetőek lennének, ha részt vennénk a vastag- és végbelet érintő szűrővizsgálaton.

    Különösen érdemes odafigyelni azoknak, akik családjában előfordult már béldaganat, akinél korábban vastagbélpolipot találtak, a vastagbél gyulladását diagnosztizálták. 50 év felett, alacsony rosttartalmú táplálkozás mellett indokoltabb a szűrés, hiszen ezek hajlamosító tényezők a daganatos megbetegedésre. Amennyiben időben felismerik a vastagbélrákot, esetleg már megelőző stádiumban diagnosztizálják, minden valószínűség szerint teljes gyógyulásra számíthatunk. A CT-kolonoszkópia arra is lehetőséget ad, hogy a daganatokat azelőtt felfedezzék, mielőtt tüneteket okozna, esetleg vérezgetne.

    Hogyan zajlik a CT-colonoscopia?

    A virtuális kolonoszkópia során a végbélbe helyezett kicsi, nagyon vékony cső segítségével levegővel töltik fel a vastagbelet, és a pácienst hason illetve háton fekve megvizsgálják. Ez a hasi-kismedencei CT vizsgálat hasonló eredményt ad, mint a vastagbéltükörzés, de a kellemetlenségek jóval kisebbek, a vizsgálat altatás, bódítás nélkül is elviselhetőbb, mint az endoszkópos béltükrözés. A kapott képek a bélfalról, a bélüregről szolgáltatnak információt, de a polipokat, a bélfalon kívüli elváltozásokat, az egyéb hasi szerveket, a hasi-kismedencei nyirokcsomók állapotát is megmutatják.

    Minimális a kellemetlenség vastagbél-CT-vel

    A Diagnoscan Magyarország Diagnosztikai Központban akár beutalóval, akár anélkül, térítés ellenében kivizsgálják a pácienseket. Előbbivel néhány hét, utóbbi esetén csupán néhány nap a várakozási idő. Előre megbeszélt időpontban végzik a vizsgálatokat, ezért az intézményben is csak minimális időt kell eltölteni. A legmodernebb technika gondoskodik a megfelelő ellátásról, a vizsgálatot végző orvosok pedig profizmusokkal csökkentik a kellemetlenségeket. A leletek kiértékelése gyorsan zajlik, az intézmény operátorai gondoskodnak róla, hogy a megbeszélt időpontban a beteg kézhez kaphassa őket.

    (Diagnoscan MagyarországElső Egészségügyi Marketing)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

    A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

    Ősztől indul az országos vastagbélrák szűrés

    Az otthon levett mintát a laborba kell küldeni, ahol azt vizsgálják, van-e daganatra utaló vérnyom, és erről a leletet elküldik a háziorvosnak - olvasható a Népszava oldalán.

    Enzimes béldaganatszűrés - Otthon elvégezhető teszt a vastagbélrák felismerésére

    A vastag- és végbélrák előfordulása köztudottan egyre nő. S bár mind a megelőzésről, mind a korai felismerésről egyre szélesebb körű ismeretekkel rendelkezünk, a tudomány folyamatosan dolgozik azon, hogyan lehetne még biztonságosabb módszereket kidolgozni a betegség időben való felismerésére.

    5 érv a kolonoszkópia mellett

    A kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) nem tartozik a legkedveltebb vizsgálatok közé, holott a leghatékonyabb daganatszűrő és akár megelőző eljárások egyike. Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus érvelt az eljárás mellett.

    Ismerje meg a vastagbélrák rizikófaktorait!

    A vastagbéldaganatok húszból egy embert veszélyeztetnek. Bizonyos életmódbeli tényezőkkel és időnkénti szűréssel azonban jó eséllyel megelőzhetőek a súlyos következmények.

    Mit tehetünk a vastagbélrák megelőzése és kiújulása ellen?

    A vastagbélrák gyakori előfordulása ellenére egy megelőzhető, és korai stádiumában jól kezelhető betegség. A jó hír az, hogy egy kis tudatossággal mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy ez a rettegett daganattípus ne érintsen bennünket.