• Angiográfia - Az érelmeszesedés szövődményei

    Szerző:
    WEBBeteg

    A dohányzás, a nem megfelelő táplálkozás, a magas vérnyomás mind-mind hajlamosító tényező az érelmeszesedésre. A beszűkült érfal akár életveszélyes állapotot is okozhat, ezért időben történő felfedezése életmentő lehet. Az érelmeszesedést gyógyszerekkel kezelni lehet, csökkentve ezzel a szövődmények kialakulásának kockázatát.(x)

    Mi az érelmeszesedés?

    Angiográfiás vizsgálat - Vizsgálati helyek


    Az érfal több rétegből áll, legbelül egy vékony hártya található, ami véd az érelmeszesedéstől. Ez a hártya károsodhat, különösen túlterhelés (dohányzás, zsíros, cukros táplálkozás, magas vérnyomás) hatására. Ha nem működik megfelelően, zsírcseppeket és vérsejteket enged át, amelyek lerakódva beszűkítik az eret. Ez a réteg könnyen megrepedhet, a véralvadék pedig akár teljesen el is zárhatja az eret, így (például) a szív nem kap elég vért, de kemény érelmeszesedés is létre jöhet, ami szintén életveszélyes állapot kialakulásához vezethet. Az érelmeszesedés okozhat szívinfarktust, stroke-ot, perifériás artériás betegséget. Az érelmeszesedést kezelni kell, amit általában gyógyszerekkel tesznek meg.

    Hirdetések
    Diagnoscan Magyarország - elérhetőségek

    • Budapest – Péterfy Sándor utcai Kórház: 06-30-941-79-69
    • Budapest – Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Volt MÁV Kórház, Dózsa György út): 06-30-944-68-60
    • Debrecen: 06-30-944-69-20
    • Győr: 06-30-944-68-55
    • Szeged: 06-30-944-69-50

    Mi az angiográfia?

    Az érrendszert radiológiai módszerekkel láthatóvá lehet tenni. Amennyiben az ultrahang, a CT, az MR nem ad megfelelő eredményt, katéteres érfestést, azaz angiográfiát végeznek. Főként intevenciós (katéteres) beavatkozások és műtétek előtt lehet szükség erre a vizsgálatra. Bármilyen életkorban elvégezhető, esetenként bódítást alkalmaznak. A kontrasztanyagot katéteren keresztül vezetik az érbe, amely csupán nagyon ritka esetben okoz allergiás reakciót. A páciens a vizsgálat alatt, 40-60 percig a hátán fekszik, a kontrasztanyag bejutása után röntgenfelvételek készülnek a testről, amelyet a szakorvos néhány órán belül kézhez kap, és értékel. A vizsgálat előkészületeiről a vizsgáló orvos tájékoztat.

    Hogyan lehet angiográfiára jelentkezni?

    Bővebb információ


    Tudnivalók az angiográfiás vizsgálatról>>

    Angiográfiárához minden esetben szakorvosi beutaló szükséges (háziorvosi nem elég). Ezek után az állami intézményekben minden valószínűség szerint hosszú várakozás vár a betegre, pedig a vizsgálat életmentő is lehet. A Diagnoscan Magyarország Diagnosztikai Központjaiban az Egészségbiztosítás terhére 3-10 nap alatt elvégzik az angiográfiát. A nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek a lehető leggyorsabban a szakorvoshoz juttatják a vizsgálat eredményét, így mihamarabb meghatározható a szükséges terápia.

    (Diagnoscan MagyarországElső Egészségügyi Marketing)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Nem csak magas vérnyomás - hypertonia szindróma!

    Az orvos és a beteg is akkor jár a legjobban, ha a magas vérnyomásra úgy tekintünk, mint egy szindrómára, ami mögött számtalan tényező húzódik. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája bemutatja az összefüggéseket.

    A koszorúér-meszesedés kialakulásának okai

    Coronariának orvosi szaknyelven a szívet ellátó verőeret nevezzük. Ennek az érrendszernek a meszesedését hívjuk coronariasclerosisnak. A nyugat-európai országokban, az Egyesült Államokban és nemkülönben hazánkban is a vezető halálokok közé tartozik a coronariasclerosis és az ebből eredő szívizominfarktus, valamint a hirtelen szívhalál.

    Az érelmeszesedés

    Az érelmeszesedés (arteriosclerosis) az ütőerek (artériák) belső falainak zsírok lerakódása miatt történő beszűkülésével, és megkeményedésével járó betegség.

    A koszorúérműtét (bypassműtét)

    A koszorúérműtét vagy bypassműtét komoly sebészeti eljárás, amely a legjobb életminőséget biztosítja a gyógyszerekkel már tovább nem kezelhető érelmeszesedés esetén. Hogy zajlik ez a beavatkozás? Mit érdemes tudni a betegeknek?

    Merevedési zavar: Az első jel, hogy komoly baj van

    A merevedési zavar az érelmeszesedés figyelmeztető előjele. Az erekciós problémák általában az éppen kialakuló ateroszklerózisra utalnak. A potenciazavar azt is jelezheti, hogy az érelmeszesedés már kialakult a szív vagy az agyi artériákban is.

    Értágítás és érműtét

    Ha érfestésnél olyan szűkületet vagy szűkületeket találnak, ami biztonsággal eredményesen megtágítható, akkor értágítást (koszorúéren ezt PTCA-nak hívják) javasolnak.