• Egyedülálló szolgáltatás a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben

    Szerző:
    WEBBeteg

    Termékfotókkal bővült az OGYI gyógyszer-, és gyógytermék-adatbázisa a gyógyszerhamisítás elleni fellépés jegyében. A gyógyszerhamisítás nem csak súlyos gazdasági károkat okoz, hanem veszélyezteti a megtévesztett vagy óvatlan fogyasztók egészségét.

    A gyógyszerrel kapcsolatos visszaélések – a hamisítás, az illegális terjesztés, a vásárlók félrevezetése – egyre veszélyesebb jelenség, amellyel szemben csak gyógyszerfogyasztók megfelelő tájékoztatásával, a gyógyszerészek, a gyógyszergyártók és forgalmazók, valamit a hatóságok közös fellépésével lehet felvenni a küzdelmet.

    Hirdetések

    Az Országos Gyógyszerészeti Intézet kiemelt feladatának tartja a gyógyszerhamisítás elleni fellépést, melynek során együttműködik a nemzetközi és hazai hatóságokkal, szervezetekkel. Az egyik legfontosabb feladatunk a tájékoztatás. Ez jelenti azt is, hogy aktívan felhívjuk a társadalom figyelmét a veszélyekre, valamint azt is, hogy megbízható információkkal látjuk el az érdeklődőket.

    Az OGYI a gyógyszerhamisítás elleni küzdelem új eszközeként Európában is egyedülálló szolgáltatást vezetett be. A  www.ogyi.hu honlapon eddig is megtalálható volt valamennyi Magyarországon forgalmazott gyógyszer pontos leírása, de mostantól a gyógyszerek, illetve gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények (gyógytermékek) könnyebb beazonosíthatósága érdekében – a gyógyszerhamisítás elleni küzdelem részeként - az OGYI nyilvános adatbázisát kibővítette az engedélyezett készítmények fényképeivel.

    A gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények (más néven: gyógytermékek) csomagolásának fényképeit szintén fontosnak tartottuk megjeleníteni, mivel ezeket a készítményeket nehezebb megkülönböztetni a mostanában egyre „népszerűbb” engedélynélküli csodaszerektől.


    A Gyógyszer- (http://www.ogyi.hu/gyogyszeradatbazis), illetve Gyógytermék-adatbázisban (http://www.ogyi.hu/gyogytermek_adatbazis) többféle szempont szerint is rákereshetünk a kétes eredetű készítményre. (Hamis gyógyszer gyanúja esetén ajánlott a szabadszavas keresőt használni.) 

    A találati eredmények listájának jobb oldalán található piros nyílra kattintva találhatjuk meg az adott készítmény részletesebb adatait. 

    A készítmények státuszlapján az új doboz, bliszter, és kapszula ikonokra kattintva elérhető az adott készítmény külső, belső csomagolása, illetve a készítmény fotója. A letöltés gombra kattintva lehetőség nyílik a fotók további nagyítására is.

    A fényképes adatbázist, amelyben a hazai forgalmazásban megtalálható gyógyszerek már több mint harmada megtalálható, a forgalmazókkal együttműködve, folyamatosan bővítjük. Magyarországon a szigorú szabályozásnak és a zárt gyógyszer-kereskedelmi láncnak köszönhetően gyógyszertárakba nem kerülhetnek hamisított termékek. Sajnos, egyre többen nem csak ezeken a biztonságos helyeken, hanem más csatornákon keresztül is vásárolnak gyógyszert. Sokszor nem is tudják milyen kockázatokat vállalnak ezzel.

    A fényképes adatbázis segítségével bárki ellenőrizni, azonosítani tudja a beszerzett készítményt. Az OGYI a gyógyszerek és gyógytermék publikus adatait tartalmazó adatbázisának fényképekkel való bővítésére az Egyablakos vámügyintézés megvalósítása (EKOP-1.2.2-07-2008-001) projekt keretében került sor.

    Országos Gyógyszerészeti Intézet

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Megváltoznak a gyógyszerdobozok, mutatjuk, miért

    Jövőre két biztonsági elemmel is találkozhatunk a gyógyszeres dobozokon. Az uniós cél: megakadályozni a hamis készítmények forgalomba kerülését. Ehhez évente 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszer adatait rögzítik egy átfogó adatbázisban.

    Kilencvenmillió forint értékben gyógyszereket foglaltak le Magyarországon

    Nemzetközi szinten és Magyarországon is jelentős sikerrel zárult a hamis gyógyszerek forgalmazása és az engedély nélküli internetes patikák felszámolása ellen indított eddigi legnagyobb nemzetközi razzia, a 2016. május 30. és június 7. között lezajlott IX. PANGEA akció.

    Egységes logó jelzi majd a biztonságos online patikákat Magyarországon

    Idén júliustól egy logó segítségével lehet majd beazonosítani a biztonságosan működő online gyógyszertárakat az unió tagállamaiban, így Magyarországon is - hangzott el egy gyógyszerhamisításról szóló budapesti sajtótájékoztatón szerdán.

    Hamis? Eredeti? Gyógyszerhamisítás elleni kampány indult

    A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület kezdeményezésére és koordinációjával államigazgatási szervek és szakmai szervezetek fogtak össze és indítottak március 6-án kommunikációs kampányt az interneten forgalmazott, bizonytalan forrásból származó gyógyszerek keresletének visszaszorítása érdekében.

    Veszélyes online patikák

    Amerikai kutatás szerint egyre nagyobb kedvezményeket kínálnak a receptköteles gyógyszerekre az illegális online patikák. A szakértők szerint ez a trend arra utal, hogy az internetes felületeken egyre nagyobb arányban kínálnak hamis gyógyszereket az üzemeltetők.

    Rák- és szívgyógyszerek hamisítóktól

    A brit bíróság az Európai Unió történetének eddigi talán legaggasztóbb gyógyszerhamisítási esetét kezdte tárgyalni a napokban. Az öt vádlottat hamis gyógyszerek importján és terjesztésén keresztül megvalósított, több millió font értékű csalás-sorozat levezénylésével gyanúsítják.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.