Egyéni védőeszközök - Mit kötelező biztosítani a munkavállalónak?

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

Számos olyan munkafolyamat van, amelyek potenciálisan veszélyeztethetik a munkavállalók egészségét. Ahol szükséges, a magyarországi jogszabályok előírják az egyéni védőfelszerelések kötelező használatát.

Az egyéni védőeszközt a munkáltató térítésmentesen köteles a munkavállaló részére bocsátani, helyette pénzbeli juttatás nem adható. Ugyanakkor az egyéni védőeszközök használatának szabályozása kétoldalú: a munkavállaló köteles azokat rendeltetésszerűen, a vonatkozó előírásoknak megfelelően használni, egyben kötelessége a védőeszközök állagának megóvása.

A munkavállalót el kell tiltani a munkavégzéstől, ha az előírt védőeszközt a figyelmeztetés ellenére sem használja rendeltetésszerűen. Emellett a munkavállaló megtagadhatja a munkát, ha a munkáltató nem biztosítja számára a szükséges felszereléseket.

Az egyéni védőeszközök főbb típusai

  1. Fejvédő eszközök
  2. Látószervet, arcot védő egyéni védőeszközök
  3. Légzésvédő eszközök
  4. Hallószervet védő eszközök
  5. Védőruhák
  6. Az egész testet (szervezetet) védő eszközök
  7. Védőkesztyűk
  8. Lábvédő eszközök

Légzésvédő eszközök

Általános munkavédelmi szabályok

A munkavédelem a szervezett munkavégzésre vonatkozó munkabiztonsági és munka-egészségügyi követelményeket foglalja magában. Általános szabályait az 1993. évi XCIII. törvény szabályozza, hatálya csak a szervezett munkavégzést végzőkre vonatkozik.
A munkáltatók kötelezettségei

A légzésvédő eszközök fő feladata, hogy az olyan egészségre ártalmas anyagoktól védjék a munkavállalót, amelyek a légutakon keresztül jutnak be a szervezetbe. Emellett feladatuk még, hogy az oxigénhiányos állapot kialakulását megakadályozzák.

A szűrő típusú légzésvédő eszközök működésének lényege, hogy a belélegzett levegő keresztüláramlik egy szűrőn, amely megakadályozza, hogy a gáz vagy gőz illetve szilárd halmazállapotú szennyező részecskék (összefoglalóan por, aeroszol, füst) a légutakba kerüljenek.

A szűrő típusú légzésvédők nem szolgáltatnak 100%-os biztonságot. Az alászívási tényező az a jellemző, amely utal az eszköz biztonságosságának mértékére. Alászívásnak nevezzük azt a levegőfrakciót, amely az eszköz arccal való érintkezési felülete illetve a zárócsapok és más szerkezeti elemek mentén jut be az eszköz belső terébe, onnan pedig a légutakba.

A munkavédelmi eszközökre vonatkozó Magyarországon alkalmazandó szabvány számszerűleg határozza meg az egyes eszközökre megengedett legnagyobb alászívási tényezőt. Fontos kiemelni, hogy az alászívás mértékét a nem megfelelő alkalmazás vagy a rosszul kivitelezett felhelyezés is befolyásolja, ezért kap jelentős hangsúlyt az eszközök rendeltetésszerű alkalmazásának fontossága.

A gyártók minden szűrő típusú légzésvédő eszközre meghatározzák az ún. névleges védelmi tényezőt (Nominal Protection Factor = NPF), amely azt jelzi, hogy az adott szennyező anyag munkahelyi megengedett koncentrációjának hányszorosáig megfelelő az eszköz védőképessége. Az NPF kiszámításához természetesen figyelembe veszik az alászívási faktort is.

Munkahelyi balesetek
Munkabaleset az a baleset, amely a munkavállalót szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától, illetve a sérült közrehatásának mértékétől függetlenül. Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

A szűrő típusú légzésvédőknek két része van: a szűrőbetét illetve a légzéscsatlakozó. A szűrőbetétek lehetnek részecske- vagy gázszűrők, illetve léteznek kombinált szűrők. Az arc fedésének mértéke alapján a légzéscsatlakozó lehet negyedálarc, amely a szájat és az állat fedi.

A félálarc a szájat és az orrot takarja be, míg a teljes álarc egyszerre fedi az orr- és szájnyílás mellett a szemet, az arcot és az állat is. A teljes álarc csatlakozhat a későbbiekben bemutatandó izolációs légzésvedő készülékekhez.

Vannak már olyan szűrő típusú légzésvédő eszközök is, amelyek esetében a levegő áramlását nem a munkavállaló légzési energiája, hanem egy ún. levegőrásegítő berendezés segítségével kerül a levegő.

Az izolációs légzésvédő készülékek olyan eszközök, amelyek a légzéshez szükséges levegőt nem a munkavégzés helyszínének levegőjéből, hanem más forrásból biztosítják. Ezek lehetnek helyhez kötött vagy hordozható típusúak. A helyhez kötött típusúak fixen rögzített forrásból nyerik a levegőt, gyakran a külső levegőt tisztítják meg. A munkavállalóhoz történő levegőtovábbítás alapja lehet kizárólag a légzési energia, illetve vannak szívótömlős, ventilátoros és nyomólevegős típusúak is.

A hordozható izolációs típusú légzésvédő készülékek esetében a levegőforrás hordozható, palack formájú. Minden esetben jelzőkészülékkel van ellátva, amelynek segítségével nyomon követhető a levegő mennyiségének fogyása.

Lábvédő eszközök

A 10 leggyakoribb elsősegélynyújtási hiba

Hiába állnak rendelkezésünkre jól képzett baleseti sebészek, gyakran előfordul, hogy már a kórházba érkezés előtt szükség van elsősegély-nyújtásra.
Mit ne tegyünk?

A lábvédő eszközök számos típusa létezik (szandál, félcpiő, bokacipő, magas szárú cipő, csizma, lábszár- térd- comb- és bokavédő, talpbetét). A vonatkozó rendelkezések szerint ezeket három fő csoportba lehet sorolni:

  • Szakmai használatú biztonsági lábbeli: a lábbeli egyes részei speciális funkcióval ellátottak. Az orr merevítővel rendelkezik, mely 200 J erősségű ütés kivédésére alkalmas. A talp acélbetétes az átszúrás ellen, csúszásbiztos és ellenáll az olajnak.
  • Szakmai használatú lábbeli: orrmerevítője 100 J erősségű ütést képes kivédeni.
  • Szakmai használatú munkalábbeli: orrmerevítővel nem rendelkezik, kisebb védőképességű.

A lábvédők készülhetnek bőrből, gumiból vagy szintetikus polimerekből, illetve ezen anyagok kombinációjából. A védőlábbelik egyéb speciális funkciót is kaphatnak. A lábközépvédelem azt jelenti, hogy a cipőben egy betét található, melynek szerepe, hogy egy estleges ütés bekövetkezésekor az ütés energiáját minél nagyobb felületen oszlassa szét.

A betét emellett csillapítja is ezt az energiát. Az olyan védőlábbeli, amely vágással szembeni ellenállással rendelkezik, az orrmerevítőtől a sarokig húzódó védőanyagot tartalmaz. A lábbelik lehetnek vegyi anyagok ellen védők, ezek általában sav- és lúgálló műanyag csizmák.

A biológiai kórokkal szemben védő lábbelik anyaga ellenáll a fertőtlenítőszerek káros hatásainak, és gyakran az efféle cipők antibakteriális bevonatot is kapnak. A hőhatások ellen kialakított lábbeli védhet a meleggel vagy a hideggel szemben.

A robbanásveszéleyes környezetben dolgozó munkavállalók antisztatikus vagy vezetőképes tulajdonsággal rendelkező védőcipőt viselnek, ami segít elkerülni az elektromos feltöltődés kialakulása következtében létrejövő szikrák tűzkeltő hatását. A villanyszerelők számára olyan védőlábbelik is elérhetők, amelyek talpa elektromos szigetelőként funkcionál. Ezek mellett különleges védőlábbeliket is gyártanak kifejezetten olyan munkavállalók részére, akik láncfűrésszel dolgoznak.

(WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.