• Jogsértések a HIV-szűréseknél

    Szerző:
    WEBBeteg

    Sok HIV-szűrőhelyen nem biztosított az anonimitás, nincs tanácsadás, a Fővárosi Szent László Kórházban pedig fizetni kell a szűrésért - ezeket állapította meg a Társaság a Szabadságjogokért, amikor a szűrőállomásokat vizsgálta.

    A szervezet azt is kifogásolja, hogy a magyarországi prevencióért felelős Nemzeti AIDS Bizottság a meghatározott négy helyett tavaly csak egyszer ülésezett.

    Hirdetések

    A TASZ hétfői közleményében leszögezi, hogy Magyarországon mindenkinek törvény biztosította lehetősége van az anonim, önkéntes és ingyenes HIV-tesztre és tanácsadásra. A szervezet munkatársai és önkéntesei ellátogattak több budapesti HIV-szűrőállomásra és kerületi bőr- és nemibeteg-gondozó intézetbe.

    Jogsértés és hibás gyakorlat a HIV szűrésben

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A teszteléseknél jogsértéseket és hibás gyakorlatot tapasztaltak. Ez azt jelenti, hogy sok szűrőhelyen nem volt biztosított az anonimitás, nem volt tanácsadás, a Fővárosi Szent László Kórházban pedig fizetni kellett a szűrésért - olvasható a közleményben.

    A Társaság a Szabadságjogokért azt is kifogásolja, hogy a Nemzeti AIDS Bizottság - amelynek feladata a magyarországi prevenció és az AIDS-tanácsadás megszervezése és figyelemmel kísérése - 2008-ban egyetlen alkalommal, idén pedig először április 27-én ülésezik majd.

    A bizottságot létrehozó miniszteri utasítás szerint ugyanakkor évente legalább négy ülést kell tartania a testületnek.

    Magyarországon évről évre emelkedik az új HIV-fertőzöttek száma, 2008-ban 145 HIV-fertőzöttet regisztráltak, ez 22 százalékos növekedés. A frissen kiszűrt fertőzöttek jelentős része 25 év alatti fiatal nő és férfi - hívja fel a figyelmet a TASZ.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    HIV gyorsteszt, ami életet ment

    A fertőzöttek egy része nem is tud a betegségéről, a hazai érintetteknek csupán a 30-50 százaléka kap gyógyszeres kezelést.

    2030-ra ne legyen több AIDS és hepatitis megbetegedés

    Életeket ment, aki csökkenti azon fertőzöttek számát, akik csak késve jutnak hozzá a HIV és/vagy HCV-kezeléshez, hangzik a HepHIV2017 konferencia záródokumentumának egyik megállapítása. A megfogalmazást készítő 241 résztvevő 40 országból érkezett, a tudósok, szociológusok, szociális segítők napjaink járványügyi helyzetéről, a teendőkről cseréltek eszmét.

    AIDS Világnap - Ingyenes és anonim szűrővizsgálatok

    Az elmúlt évek AIDS világnapjainak jelmondata az volt, hogy ne forduljon elő új HIV-fertőzés, legyen vége a megkülönböztetésnek, senki ne haljon meg AIDS-ben. Ezt a célt a kombinált prevenció segítségével érhetjük el. Ha minden országban sikerül kombinált megelőzési módszereket alkalmazni, 2030-ra évente kevesebb, mint 200 000 ember fertőződik meg HIV-vel, és kevesebb, mint 200 000 beteg hal meg AIDS-ben.

    Orvostanhallgatók az AIDS ellen

    A HIV-fertőzés megelőzésére hívja fel a figyelmet a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete december 1-jén, az AIDS világnapján.

    Felére csökkent az új HIV-fertőzések száma a gyerekeknél

    A becslések szerint 1,1 millió HIV-fertőzést sikerült megelőzni a 15 éven aluli gyermekeknél, mivel az új fertőzések száma a felére csökkent a 2005 és 2013 közötti időszakban - derül ki az UNICEF pénteken, az AIDS közelgő világnapja előtt publikált adataiból.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások