• Tudtuk nélkül kísérleteztek a páciensekkel

    Szerző:
    WEBBeteg

    Bíróság elé állítottak hétfőn Lengyelországban kilenc egészségügyi dolgozót, akiket azzal vádolnak, hogy csaknem 200 páciensen - tudtuk nélkül - madárinfluenza elleni védőoltást teszteltek. Ha a bíróságon bűnösnek találják őket, az orvosokat és ápolókat akár 10 éves börtönbüntetésre is ítélhetik.

    A vádlottak - 3 orvos és 6 nővér - mindannyian parókában és napszemüvegben jelentek meg a bíróságon, hogy ne lehessen őket felismerni. Az egészségügyi dolgozók a Lengyelország északi részén található Torun városában álltak bíróság elé. A törvényszék közleménye szerint az orvosokat és ápolókat csalással, okirat-hamisítással és tiltott orvosi tevékenységgel vádolják.

    Hirdetések

    Az egészségügyi dolgozók 196 páciensen egy olyan, madárinfluenza elleni oltást kísérleteztek ki, amely Lengyelországban be van tiltva. A lengyel PAP hírügynökség információi szerint a vádlottak pénzt kértek a tiltott oltóanyaggal kezelt betegektől.

    A páciensek közül sokan szegények, illetve hajléktalanok voltak, akiknek az orvosok és ápolók azt mondták: a közönséges, emberi influenza elleni oltást kaptak. A történtekre egyébként azután derült fény, hogy a lengyel rendőröket egy hajléktalan-szálláson kitört verekedéshez hívták ki.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Orvosi műhibák, kártérítési perek - Interjú Dr. Erdős György ügyvéddel

    Az orvosi műhibákból fakadó kártérítési perekkel kapcsolatban kérdeztük Dr. Erdős György budapesti ügyvédet, akinek az irodája immár 16 esztendeje foglalkozik műhibaperekkel. Hogyan látja a beteg, az orvos, a kórház és az igazságügyi szakértők helyzetét és szerepét az orvosi műhibaperekben egy sikeres ügyvéd? Interjú.

    Milliók egy hibáért? - Az orvos-perek kulisszatitkai

    A 2009. november 5-6. között az Egészség Joga Alapítvány és a Jogorvoslap közös szervezésében Felértékelődött felelősség II. konferencia témáját az orvosi műhibaperek adták. Orvosok, ügyvédek, bírók, egészségügyi intézményvezetők vitatták meg a kártérítési perek kapcsán kialakult hazai tendenciákat.

    Pszichiátert a bíróknak!

    A konfliktusok kezelésére felkészítő tréninget terveznek a Fővárosi Bíróságon (FB) - írta a Népszabadság. A bírák ugyanis egyre gyakrabban találkoznak botrányos helyzetekkel.

    Mellműtététével elégedetlen nő perelt - jogerős bírósági döntés

    Nagyobb kockázatot kell vállalnia a betegeknek a kozmetikai, plasztikai, szépészeti orvosi beavatkozások körében, mint amekkorát az egészséget védő, gyógyító tevékenység során a Pécsi Ítélőtábla szerint, amely e fő indokkal utasította el egy mellműtétével elégedetlen nő kártérítési keresetét a közelmúltban hozott jogerős határozatában.

    Precedens értékű lehet a HIV-fertőzés okozásával vádolt férfi büntetőpere

    Zárt tárgyaláson újrakezdődött a HIV-fertőzés okozásával vádolt férfi büntetőpere a Budai Központi Kerület Bíróságon (BKKB) csütörtökön - közölte a védő, Lichy József ügyvéd az MTI-vel.

    Bíróság előtt a későn kiérkező vasvári orvos

    Csütörtökön a Szombathelyi Városi Bíróságon megkezdődik a tárgyalása annak a vasvári orvosnak, aki tavaly januárban több mint egy órás késéssel ért ki egy beteghez. A beteg meghalt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.