• Halva született baba - a szülők szerint a kórház hibázott

    Szerző:
    WEBBeteg

    Szülőfájások közepette, gyalog küldtek át a szakrendelésről a szülészetre Szombathelyen egy nőt, akinél ráadásul koraszülés veszélyét állapították meg. Az újszülött már nem élt, amikor császármetszéssel világra segítették.

    Az eset még tavaly májusban történt, de a szülőket úgy megviselték a történtek, hogy csak most fordultak a nyilvánossághoz. A kórház szerint nem történt mulasztás, a baba halálát előre nem látható komplikáció okozta. Az ügyet az Egészségbiztosítási Felügyelet is vizsgálja.

    Hirdetések

    Tavaly május 16-án jelentkezett terhesgondozásra a szombathelyi Markusovszky Kórház szakrendelésén Horváth Rudolfné. Az asszonynak két héttel korábban azt mondták, hogy terhessége 29. hetében van, ekkor azonban már azt, hogy a 35.-ben - mondta a Független Hírügynökség tudósítójának az apa, Horváth Rudolf. A nő ekkor már veszélyeztetett terhes volt. A szakrendelésen megállapították, hogy a koraszülés veszélye áll fenn, majd gyalog átküldték az asszonyt a száz méterre lévő szülészetre. Ott az anya elmondása szerint hosszú időre magára hagyták. Az egyik szülésznő később észrevette, hogy a magzatnak nincs szívhangja, ezt azonban csak akkor közölte az orvossal, amikor az visszaért az osztályra.

    A szülők beszámolója szerint ekkor az orvos trágár szavakkal felelősségre vonta a szülésznőt, hogy miért nem értesítette korábban, majd maga is megbizonyosodott róla, hogy nincs szívhang és közölte, hogy valószínűleg elveszítik a gyereket. Az anyát rögtön megcsászározták, de a baba már halott volt, mikor világra segítették.

    A kórház vezetése nem nyilatkozik

     Kapcsolódó cikkek

   • Több mint 1700 eljárás indult a kórházak és rendelők ellen
   • Nem tudják kifizetni a kártérítési összegeket
   • "Ilyen sintérmunkát még nem láttam"
   • Szülés után halt meg egy asszony Gyulán
   • Kórházi tartozások: ellehetetlenül a gyógyítás?
   • Lendvai Rezső, a kórház betegjogi képviselője a Független Hírügynökségnek azt mondta: ha csak egy is bebizonyosodik a szülők állításaiból, akkor az foglalkozás körében elkövetetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés.

    A szülők a gyász miatti fájdalmukban csak szeptemberben fordultak a kórházhoz, és levélben kértek magyarázatot. A kórház válaszában azt közölte, hogy a kóros állapot jelentkezésekor haladéktalanul megtörtént a szakszerű orvosi beavatkozás. Vizsgálatuk azt állapította meg, hogy a méhlepény idő előtti leválása okozott olyan súlyos komplikációt, amely a magzat elvesztéséhez vezetett.

    Az ügyről októberben szerzett tudomást az Egészségbiztosítási Felügyelet, és azonnal vizsgálatot rendelt el - mondta a Független Hírügynökségnek Pálinkás Ágnes, a felügyelet szóvivője. A héten várható az első szakértői jelentés.

    A Független Hírügynökség kereste a szombathelyi Markusovszky Kórház elnök-vezérigazgatóját is, de ő azt mondta, hogy folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozik.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Egészségbiztosítási Felügyelet - Több mint 100 milliós nagyságrendű büntetés

    Az Egészségbiztosítási Felügyelet (Ebf )összesítése szerint a tavalyi több mint 4 ezer bejelentésből 932 esetben indított a hatóság eljárást, ezek 35 százalékánál igazolódott be, hogy a panasz jogos volt.

    Hová fordulhat a beteg, ha sérelem érte?

    Mindenkit, aki kórházban fekszik, orvosi kezelés alatt áll, vagy akárcsak egy szűrővizsgálaton vesz részt – azaz kapcsolatba kerül az egészségüggyel –, megilletik a betegjogok.

    Autószerelő vágta le lábáról a gipszet

    Autószerelő szedte le a gipszet egy 84 éves asszony lábáról. Az idős asszonynak és lányának a kórházban azt mondták, hogy levehető a gipsz, de nincs szakember.

    Egészségbiztosítási Felügyelet: vizsgálat a "továbbküldött" beteg ügyében

    Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) megkezdte az adatgyűjtést annak a férfinak a halálával kapcsolatban, akit a múlt héten egyik kórházból küldözgettek a másikba - közölte az EBF elnökhelyettese, Holchacker Péter hétfőn az MTI-vel.

    Nem volt nála TAJ-kártya - 20 ezer forintot kértek tőle a sürgősségi ügyeleten

    Az Egészségbiztosítási Felügyelethez fordult egy édesanya, amiért 20300 forintot kértek fiától a sürgősségi ellátásért a Főnix-Med orvosi ügyeletén - tudta meg a Magyar Nemzet.

    Két év alatt 13 ezren fordultak az Egészségbiztosítási Felügyelethez

    A fennállása óta eltelt két év alatt mintegy 13 ezren fordultak az Egészségbiztosítási Felügyelethez (EBF), az általuk indított és lezárt eljárások száma közel kétezer - mondta Kovácsy Zsombor, a szervezet június 30-áig hivatalban lévő elnöke újságíróknak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások