A dietetikus javaslatai 1-es típusú cukorbetegeknek

szerző: Kicsák Marian, dietetikus - Diabetes
megjelent:

Az 1-es típusú cukorbetegnek étrendje összeállításakor nagyfokú tudatosságra van szüksége. A diéta azt jelenti, hogy megválasztja a fogyasztani kívánt ételek, italok mennyiségét és minőségét, ahelyett, hogy egyszerűen csak csökkentené azokat.

Az étkezések számát, időpontját, szénhidrát-tartalmát és annak típusát az alkalmazott inzulinok szerint kell megválasztania. Napjainkban a legkorszerűbb inzulinkezelés mellett is elengedhetetlen, hogy az 1-es típusú cukorbeteg az inzulinpótlást és az étkezését (annak szénhidráttartalmát) összehangolja.

Kérjen kezelőorvosától ajánlást étrendjére vonatkozóan! Orvos határozza meg, hogy az Ön számára javasolt napi energiabevitel hány kcal, a javasolt szénhidrátbevitel hány gramm. A szénhidrátok napi mennyiségének étkezésenkénti elosztására is kérjen javaslatot!

Kiemelten kell figyelni a szénhidráttartalmú élelmiszerek fogyasztására, mivel a szénhidrát az a tápanyag, amely a vércukorszintet emeli. A táplálék szénhidrátjai az emészthető cukrok és a keményítő, valamint a nem emészthető élelmi rostok. A keményítőről érdemes tudni, hogy a cukroknál lassabban szívódik fel, mert az emésztés során csak fokozatosan szabadul fel belőle a glükóz (cukor), az élelmirostok nem tudnak felszívódni, nem emelik a vércukor szintjét. Tehát az elfogyasztott szénhidrátok mennyisége és minősége egyaránt fontos.

Szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek

Kerülendők: cukrozott üdítőitalok, hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek (például dzsem, befőtt). Szénhidráttartalom számítása mellett fogyasztható: gabonafélék, lisztes áruk, kenyerek, keményítőtartalmú zöldségek (kukorica, burgonya, zöldborsó), szénhidrátban gazdag zöldségek (sütőtök, sárgarépa), szárazhüvelyesek (lencse, szárazbab, sárgaborsó), gyümölcsök, cukrozatlan gyümölcslevek, tej, joghurt, kefir, diétás édességek, cukorpótlók. Az egyes élelmiszerek szénhidráttartalmát a tápanyagtáblázatban, illetve az élelmiszerek csomagolásán is megtalálhatja.

Kicsák Marian
Az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának dietetikai szakán 1990-ben szerzett kitüntetéses diplomát, 1996-ban egészségügyi szakoktatói diplomát. Jelenleg Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban dolgozik. Több mint két évtizede rendszeresen, sikerrel végzi a cukorbetegek terápiás célú oktatásával kapcsolatos feladatait. Több, betegeknek szóló könyv, tájékoztató füzet szerzője, társszerzője.

A szénhidrátszámolás segít a jobb vércukorkontroll elérésében

Abban, hogy az inzulin adagját a lehető legjobban tudja a fogyasztani kívánt ételmennyiséghez igazítani. A tanulás időszakában vezessen étrendi naplót (mikor, mit, mennyit eszik), és próbálja meg kiszámolni az egyes étkezések szénhidráttartalmát! Szakítson időt arra, hogy megtanulja: az Ön által leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek mennyi szénhidrátot tartalmaznak és mennyi van akkora adagban, amekkorát enni szokott. Lehetséges, hogy a szénhidrátszámolás tanulása során először csak 6-7 élelmiszernek, 1-1 étkezésnek tudja pontosan a szénhidráttartalmát. Ezzel azonban nagyon fontos lépést tett meg. Tanulással, gyakorlással érje el, hogy a szénhidrátszámolás mindennapi rutinná váljon!

Szükség van grammos mérlegre és tápanyagtáblázatra

A fogyasztani kívánt élelmiszert mérje le grammnyi pontosságú konyhai mérlegen, majd számolja ki tápanyag-táblázat segítségével az adott mennyiség szénhidráttartalmát! A táblázatban található értékek mindig száraz és tisztított alapanyagra vonatkoznak.

Ha az almában 7 g szénhidrát van 10 dekányi mennyiségben, akkor 20 dkg alma 14g szénhidrátot tartalmaz. Tanulja meg a leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek szénhidráttartalmát 10 dekában és abban az adag-nagyságban, ahogy fogyasztani szokta.

Amikor ételt készít, akkor is számoljon! Például 50 dkg lisztből süt pogácsát, számolja meg hány darab pogácsa készült, és számolja ki 1 darabnak a szénhidráttartalmát a hozzávalók alapján. Írja fel egy füzetbe ezeket a számokat! Később segítségére lesznek. Csak fel kell lapoznia a füzetét. Amennyiben sokat gyakorolja a szénhidrátszámolást, a konyhai mérlegtől és tápanyag-táblázattól távol is jó döntéseket hoz majd.

Végezzen vércukor-önellenőrzéseket!

A méréspárok (étkezés előtti és 1,5 órával utána) azért fontosak, mert így láthatja, hogy adott szénhidráttartalmú étel hogyan befolyásolja a vércukorszintjét, illetve, sikerült-e az inzulinadagot az elfogyasztott szénhidrát-mennyiséghez illesztenie.

Kérje meg kezelőorvosát, hogy irányítsa dietetikushoz, akivel közösen kialakítják az egyéni étrendjét, és aki segít a szénhidrátszámolással kapcsolatos készségek kialakításában.

(Diabetes - Kicsák Marian, dietetikus)

Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Diabetes kiadvány 2017/4

Idén 27. éve jelenik meg a Diabetes, az Alapítvány a cukorbetegekért lapja, a Tudomány Kiadó Kft. gondozásában. A Diabetes magazin évi hat alkalommal megjelenő újság, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.

Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat.

Ma már szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.

A Diabetes kiadvány megrendelése

A cikk megjelenését a Sanofi támogatta. A cikk tartalma a szerző szakmai véleményét tükrözi.
SAHU.DIA.18.03.0153

Cikkajánló

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lackó Andrea és Dr. Brasnyó Pál
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.