• A kellemetlen szagok elkerülhetőek

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az inkontinenciatermékek és különböző személyes stratégiák segítségével elkerülheti a kellemetlen szagokat és az ebből adódó zavart.

    Minél kevesebb szaga van a vizeletének, annál kevésbé kell a szivárgás szaga miatt aggódnia, ha inkontinenciában szenved.

    Hirdetések

    Lépések, melyek csökkenthetik a szagot:

    Inkontinencia - Diszkrét megoldások

    A vizelettartási zavart, ha lehet, még kellemetlenebbé teszi a társadalmi megítélése, a vele járó szégyen. Míg pl. egy érszűkület akár társasági téma lehet, az érintettek mindent megtesznek ennek eltitkolására. A különböző betétek ebben segíthetnek.

    Diszkrét megoldások
    • Fogyasszon elegendő folyadékot! – Az inkontinenciával küzdő emberek hajlamosak kevesebb folyadékot fogyasztani, amitől viszont a vizelet bekoncentrálódik, és szaga erős lesz. Napi hat-nyolc pohár víz fogyasztása hígítja a vizeletet és csökkenti annak kellemetlen szagát.

    • Az esetleges fertőzések meglétének kiderítésére vizsgáltassa ki magát! – A húgyhólyag- és húgyúti fertőzések gyakoriak az inkontinenciában szenvedők körében, ami okozhat kellemetlen szagot a vizeletben.

    • Változtasson az étrendjén! - A kávé és bizonyos ételek, mint a spárga, jellegzetes, kellemetlen szagot adhatnak a vizeletnek. Hagyja ki étrendjéből a kellemetlen szagokat okozó ételeket!

    • Igyon áfonyalevet! – Az áfonyalé növeli a vizelet savasságát, ami természetes módon csökkenti annak szagát.
    • Szedjen C-vitamint! – A C-vitamin szagtalanítja a vizeletet, de kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel.

    Vizelési napló
    A napló segítségével orvosát olyan információkhoz juttatja, mely közelebb visz a tünetek okához, és így a megfelelő kezelés kiválasztásához.

    A vizelési napló letöltése

    Kérdezze erről orvosát, mielőtt elkezdi szedni a C-vitamin tablettát, és ne helyettesítse azt citrusfélékkel vagy citrusos gyümölcslevekkel, mivel azok hólyagirritációt és kellemetlen szagokat okozhatnak.

    A kellemetlen szagok kontrollálásának egyéb módjai

    Amennyiben még mindig kellemetlen vizeletszagot érez a környezetében, a következő módszerekkel megszabadulhat a szagtól:

    Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?
    Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak.

    Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?
    • Tartsa magát tisztán! – Kövesse a higiéniai alapszabályokat, és tartsa magát tisztán. Naponta cserélje az alsóneműt (ha kell, többször is), és minden inkontinenciás epizód után alaposan mossa meg magát!

    • Használjon szagcsökkentő inkontinencia termékeket! – Amennyiben felnőtt pelenkát, vagy inkontinencia betétet használ, olvassa el a csomagoláson, hogy a termék tartalmaz-e szagcsökkentő anyagokat.

    • Mossa el a vizeletgyűjtésre szolgáló eszközöket alaposan! – Fertőtlenítse az újrahasznosítható alkatrészeket a kereskedelmi forgalomban kapható fertőtlenítőkkel, vagy készítsen két rész vízből, egy rész ecetből álló tisztító oldatot.

    • Mossa a lepedőt és a ruházatát gyakran! – Használjon ecetet vagy szódabikarbónát, mivel mindkét termék hatékonyan távolítja el a szagokat a szövetből. Fontos azonban, hogy ne használja a kettőt egyszerre. Amennyiben ecetet használ, állítsa a mosógépet extra öblítés programra. A vizelettel szennyezett ruhát és lepedőt mihamarabb mossa ki, addig pedig légmentesen záródó tartályban tárolja.

    • Használjon légfrissítőt! – Válasszon olyan légfrissítőt, mely megszünteti a szagokat, ahelyett, hogy vastag parfümfelhőbe burkolná a lakást. A potpourri és a füstölő is jó megoldás lehet.

    • Használjon fekete fényt! – Amennyiben a kellemetlen szag továbbra sem múlik a lakásban, világítsa át fekete fénnyel az összes felületet. A vizelet a fekete fény alatt világít, így már tudni fogja, hol takarítson.

    Ne feledje, hogy talán nem is észleli lakása vagy testének kellemetlen szagát. Kérjen meg egy megbízható barátot, hogy őszintén mondja el, van-e ilyen jellegű problémája Önnel vagy sem.

    Olvasson tovább! A vizelet- és széklet-inkontinenciáról részletesen

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; everydayhealth
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Tippek inkontinens betegeknek: 3 lépés az egészséges bőrért

    A vizelet inkontinencia fennállása az érintetteknél és különösen az idősebbeknél megnöveli a bőrproblémák kialakulásának kockázatát. A bőr vizelettel és széklettel történő érintkezése a bőrkárosodás egyik leggyakoribb oka.

    Amit tudni kell az inkontinenciáról

    Az inkontinencia nem betegség, hanem egy mélyebben gyökerező egészségügyi probléma tünete. Azonban kezelés nélkül elszigeteltséget, állandó szégyenérzetet, s akár depressziót is okozhat.

    Hogyan válasszunk inkontinencia terméket?

    Az inkontinenciával küzdő emberek állandóan attól tartanak - különösen nyilvános helyen-, hogy nem tudják visszatartani vizeletüket, emiatt egyre visszahúzódóbbakká válnak és különféle általában nem túl célravezető módszerekkel próbálnak segíteni magukon. Ez azonban igen rossz hozzáállás!

    Vizelet inkontinencia férfiaknál - Teendők a megelőzésért

    A férfiak körében előforduló vizelet inkontinencia hátterében állhat szervi ok, valamilyen betegség vagy beavatkozás, ugyanakkor fakadhat helytelen életmódbeli sajátosságokból is. Az sem igaz, hogy az inkontinencia az öregedés feltétlen velejárója lenne a férfiaknál. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy az inkontinencia kellemetlen tüneteit elkerüljük?

    Házi praktikák az inkontinencia kezelésére

    Sok esetben az inkontinencia már pusztán az életmódbeli, táplálkozási és vizelési szokások megváltoztatásával is nagymértékben javítható. Néhány tanács, amely segít a vizelettartási panaszokon.

    Inkontinencia termékek férfiaknak - Hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

    A vizelet inkontinencia nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is. Az inkontinenciával járó kellemetlenségek ellen ma már számos olyan termék áll rendelkezésre, amely kifejezetten a férfiak anatómiáját figyelembe véve készült, ennek köszönhetően pedig a legnagyobb kényelmet tudja biztosítani minden érintett számára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA