• Inkontinencia - Eszközök, amelyek segíthetnek

    Szerző:
    WEBBeteg

    Vizelettartási gondoktól sokkal többen szenvednek, mint gondolnánk. Az inkontinencia - akaratlan vizeletvesztés - megkeseríti az érintettek életét, és bármilyen módon veszik is fel a harcot ellene, legalább átmenetileg szükség lehet a kínos csepegést felfogó betétekre.

    Kínos, de sokakat érintő jelenség

    Néhány évvel ezelőtt egy, az INKO FÓRUM kezdeményezésére végzett reprezentatív felmérés során több mint 35 ezer nőt kérdeztek ki a védőnők arról, vannak-e inkontinencia panaszaik, és ha igen, mit tesznek ellene. Az eredmény megdöbbentő volt: a megkérdezettek 56 százaléka szenved vizelettartási panaszoktól. Jellemzően a 2-3, természetes úton történő szülés után lévő, illetve a túlsúllyal küzdő középkorú vagy annál idősebb nők problémája ez.

    Hirdetések

      Inkontinencia - Diszkrét megoldások


    A vizelettartási zavart, ha lehet, még kellemetlenebbé teszi a társadalmi megítélése, a vele járó szégyen. Míg pl. egy érszűkület akár társasági téma lehet, az érintettek mindent megtesznek ennek eltitkolására. A különböző betétek ebben segíthetnek. Diszkrét megoldások>>

    Főleg az ún. stressz-inkontinencia gyakori, amikor is köhögés, tüsszentés, nevetés, esetleg futás, ugrálás során fordul elő akaratlan vizeletvesztés. Az érintettek többsége azonban nem fordul panaszaival orvoshoz, és közel negyven százalékuk semmilyen segédeszközt sem használ. Újabb ilyen méretű felmérés azóta nem készült, de valószínű, hogy az orvoshoz fordulók és a bajukat titkolók aránya, valamint a segédeszközök használata ma is hasonló.

    Csak remélni lehet, hogy a mind szélesebb körű ismeretterjesztés eredményeképpen egyre többen lesznek, akik felismerik, hogy nem szükségszerű kínlódniuk ezzel a kellemetlenséggel, hiszen léteznek hatékony eljárások a probléma kezelésére.

    Fő a diszkréció

    Még abban az esetben is szükség lehet átmenetileg diszkrét segédeszközök, betétek használatára, ha az inkontinens tünetekre valódi, orvosi megoldást keres valaki. Ennek megtalálása ugyanis mindenképpen időbe telik.

     Vizelési napló 
    A napló segítségével orvosát olyan információkhoz juttatja, mely közelebb visz a tünetek okához, és így a megfelelő kezelés kiválasztásához. A vizelési napló letöltése >>

    Egy teljes körű szakorvosi vizsgálat, a háttér, az okok feltárása, az urodinamikai vizsgálatra várakozással együtt egy hónapot is igénye vehet.

    A stressz-inkontinens betegek számára javasolt gát- és intim torna eredménye is, több hónap alatt mutatkozik meg, az elektrostimulációs kezelés hasonlóképpen hónapok alatt hozhatja meg az eredményét. Ez idő alatt is el kell kerülni az esetleges "baleseteket", a ruházat szennyeződését, a bántó szagokat, a kínos helyzeteket. Nézzük, milyen eszközök állnak ehhez rendelkezésre!

      Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?
    Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak. Milyen okai lehetnek az inkontinenciának? >>

    Az idézett felmérés kitért arra is, hogy a valamilyen segédeszközt igénybevevők körében a legnépszerűbb a menstruáció idején is használt egészségügyi, illetve a tisztasági betét - valószínűleg azért, mert ezek használata már természetesen elfogadott a közvélemény szemében, ezeket nem kínos a boltok bevásárlókosarába tenni. Meglepő, hogy (legalábbis 2003-ban) még minden tizedik érintett a hagyományos vattát (is) használta.

    Számszerű adatok nincsenek, de a higiénia, az egészségügyi kultúra fejlődésével egyre általánosabbá válik a speciálisan erre kifejlesztett inkontinenciabetétek használata. Ezek ugyanis valóban diszkrétek, megbízhatóan szívják be a nedvességet, a ruházat nem szennyeződik, és nem jönnek létre a vizeletcsepegéssel együtt járó kellemetlen szagok.

    A szakorvos által is megállapított, súlyos, tartósan fennálló inkontinencia esetén az egészségbiztosítás támogatja is az egyes segédeszközöket.

    Mikor, milyen inkontinencia betét a megfelelő?

    Természetesen az adott segédeszközök kiválasztásánál az adott beteg tüneteinek jellege, az inkontinencia súlyossága a mérvadó. A felszívóképességnek meg kell felelnie a folyadékvesztés mennyiségének, hiszen az inkontinencia a pár cseppnyi kellemetlenségtől a teljes vizelettartási képtelenségig terjedhet, ahol már deciliterben mérhető a folyadékvesztés, nem is beszélve azokról, akiknek nemcsak vizelet-, hanem széklettartási nehézségeik is vannak. Az önkéntelen "elcseppenésekhez" a vékony, diszkrét, de biztonságos, nedvesség- és szagzáró tulajdonságokkal rendelkező betétek megfelelők.

    A "becsurranásokhoz" a közepesen vastag, ultra nedvszívó képességű, vízzáró maggal is ellátott betétek szükségesek. Bár az inkontinenciában szenvedők többsége nő, nem ismeretlen ez a probléma a férfiak számára sem. Léteznek kifejezetten férfiak számára kialakított inkontinenciabetétek, inkább tasakok, amelyek a hímvessző formájához illeszkednek, és ragasztószalagokkal rögzíthetők a testhez.     

    Azok számára, akik az inkontinencia súlyosabb formáival küzdenek, a betétek már nem elegendőek, nekik a nagyobb nedvszívó- illetve folyadékmegtartó képességű, egyszer használatos nadrágpelenkákra van szükségük.

    Székletinkontinencia esetén olyan nadrágpelenka viselete javasolható, amely visszanedvesedés-gátló felülettel is el van látva. A körkörös z     árású, biztonságos betétek aktív életvitelt tesznek lehetővé a járóképes érintettek számára. Nagyon súlyos vizelet- és székletinkontinenciában szenvedő, nagymértékben ápolásra szoruló betegeknek célszerű különösen nagy nedvszívó képességű visszanedvesedés-gátló felülettel rendelkező nadrágpelenkákat viselni. A fekvőbetegek ápolóinak, hozzátartozóinak munkáját könnyíti meg, hogy az ilyen esetekre ajánlott nadrágpelenkák külső részén nedvességjelző indikátor jelzi a csere szükségességét.

    A minőség sem mindegy

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az aktív életet élők számára a diszkrét biztonságot jelenti egy-egy jól kiválasztott, a szükségletüknek leginkább megfelelő betét vagy pelenka. Amikor pedig bizonyos súlyos betegségek (például agyvérzés) kísérő tüneteként jelenik meg a súlyos inkontinencia, nagyon fontos, hogy fekvőbeteg bőre ne károsodjon, ne maródjon fel. Sokszor a drágább, de jobb minőségű terméket jobban megéri használni, mert a korszerűen kialakított pelenka abszorpciós magja mintegy elszívja a nedvességet a bőrről, raktározza, megakadályozza a visszaszivárgást.

    Az inkontinens betegek érdekében létrejött betegegyesületek (például az IBE) azt ajánlják az egészségbiztosítónak, hogy a segédeszközök minél szélesebb körét vonja be a támogatásba, és legfeljebb a napi támogatott darabszámot fixálja. A jobb minőségű, nagyobb nedvességszívó képességű, a bőrt a visszanedvesedéstől jobban védő pelenkákból, egyszer használatos nadrágokból ugyanis kevesebb is elég, és mivel a bőrt jobban védik, kevesebb bőrvédő készítményt kell mellettük használni.

    Az inkontinencia


    • Az inkontinencia vizelet- és széklet-visszatartási képtelenséget jelent
    • A koffein stimulálja a hólyagot, és vizelethajtóként működik
    • Egyes gyógyszerek súlyosbíthatják az inkontinencia tüneteit

    Tudjon meg többet a vizelet- és széklet-inkontinenciáról és azok lehetséges kezeléseiről! Megnézem>>

    (WEBBeteg)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogászati góckutatás

    Uniklinik Fogászat

    Milyen panaszok esetén merül fel a háttérben okként a góc, mint betegség? (x)

    A szív és a diabétesz

    WEBBeteg

    Mi a kapcsolat a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések között?

    Változókorban: milyen betegségekre kell...

    Menopauzát követően a hormonális változások következtében jellemző módon megnő az esélye egyes betegségek kialakulásának, illetve a...

    A terhesség legkellemetlenebb...

    A nők általában úgy érzik, felkészültek a terhességgel járó kellemetlenségekre, ám a legkellemetlenebb mellékhatásokról nem nagyon...

    Mikor van szükség hüvelyfali...

    Sajnos nemcsak az arc, a mell izmai és bőre ereszkedhet meg az idő múlásával, hanem a hüvelyfalat alkotó izmok, támasztószövetek is. Az...

    10 módszer, ami segít a munkahelyen is...

    Egyes felmérések szerint minden negyedik nő tapasztal bizonyos mértékű akaratlan vizeletcsepegést, inkontinenciát. A nők 17, míg a férfiak...

    Megváltozott a vizelete? Ezek állhatnak a...

    A vizelet nem olyan dolog, amiről az emberek szeretnek beszélgetni. Alig több, mint egy futó pillantást vetünk rá alkalmanként. Mielőtt...

    Méhsüllyedés - Kiváltó okok, tünetek...

    A méhet normális körülmények között a medence belsejében különböző izmok, szövetek és ínszalagok tartják. Néha szülés vagy nehéz...

    Úgy felpuffadtam, mintha terhes lennék -...

    Különösen a nőknél megfigyelhető, hogy időnként annyira puffad a hasuk, hogy már-már terhesnek néznek ki. Vajon mi lehet az oka az ilyen...

    Kullancsencephalitis és Lyme-kór - Most...

    Tavasztól nyárig a legaktívabbak a kullancsok. A közönséges kullancs számos kórokozót hordozhat és terjeszthet: Lyme-kór és vírusos...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA