• Vizelettartási gond, hólyagsüllyedés, húgyúti fertőzés

    Szerző:
    WEBBeteg

    A menopauza idején számos urológiai probléma merülhet fel, mely megkeseríti a nők mindennapi életét. Ide tartoznak a vizelettartási gondok, a húgyhólyag süllyedés (mikor a húgyhólyag a hüvelybe süllyed), és a különböző húgyúti fertőzések is.

    A menopauza idején csökken a szervezet ösztrogén szintje, mely hormon egyes kutatások szerint fontos szerepet játszik az urológiai funkciók megfelelő működésében is.

    Hirdetések

    Jó hír a változó korban lévő nők számára, hogy ezekre a problémákra létezik gyógymód, mely nagyban hozzájárul az életminőség javulásához.

    1. Húgyúti fertőzések

    A húgyúti fertőzéseket két fő csoportba osztják. Az alsó húgyúti fertőzés, az úgynevezett cystitis, a húgyhólyag és húgycső irritációt, míg a felső húgyúti fertőzés a vese és felső húgyutak fertőzését foglalja magába. A húgyúti fertőzéseket általában baktériumok okozzák, nem megfelelő higénia vagy szexuális aktus révén. Egyes kutatások bizonyították, hogy a gyakori húgyúti fertőzésekben örökletes tényezők és a csökkent ösztrogénszint is szerepet játszik.

    2. Vizelettartási gondok

    A vizeleti inkontinencia gyakran fordul elő ebben az életkorban mind a férfiaknál, mind a nőknél. Átlagosan a 65 év felettiek mintegy 10 százaléka szenved valamiféle vizelettartási problémától, ám a nők esetében ez az arány 15-35 százalék is lehet.

    A vizelettartási gondoknak az ösztrogénszint csökkenése mellett számos egyéb oka is lehet, mint például a szülés során bekövetkezett idegi sérülések, kismedencei műtét, vagy a medencefenék meggyengült izmai.

    3. Hólyagsüllyedés

    A húgyhólyag-süllyedés csak a nőket érinti, testük felépítéséből következően. A hüvely elülső fala segít megtartani a hólyagot, ám amennyiben ez a fal a szülések, vagy a menopauza során bekövetkező változások, esetleg ismétlődő fizikai terhelés (állandó székrekedés, nehéz tárgyak emelése) hatására meggyengül, a hólyag lesüllyed a hüvelybe. Részletesen a húgyhólyag-süllyedésről

    Tünetek

    Az inkontinencia

    • Az inkontinencia vizelet- és széklet-visszatartási képtelenséget jelent
    • A koffein stimulálja a hólyagot, és vizelethajtóként működik
    • Egyes gyógyszerek súlyosbíthatják az inkontinencia tüneteit

    Tudjon meg többet a vizelet- és széklet-inkontinenciáról és azok lehetséges kezeléseiről!

    Húgyúti fertőzés – Az alsó húgyúti fertőzés tünetei a fájdalmas, gyakori vizelési inger, alsó hasi fájdalom és láz. A vizelet zavaros és rossz szagú. A felső húgyúti fertőzés tünetei a magas láz, hidegrázás, hányinger, hányás, deréktáji fájdalom.

    Vizelettartási gond – Általában a nők először a stressz inkontinenciával találkoznak, mikor nevetés, erős köhögés vagy testmozgás során vizeletszivárgást tapasztalnak. A sürgősségi inkontinenciát, amint azt neve is jelzi, a hirtelen, sürgető vizelési inger jellemzi, mely oly hirtelen és olyan erővel tör rájuk, hogy gyakran nem érnek időben a WC-ig.

    Hólyagsüllyedés – A hólyagsüllyedés okozta problémák és tünetek az enyhétől a súlyosig váltakozhatnak, a süllyedés mértékétől függően. Leggyakoribb tünetei a kismedencei és deréktáji fájdalom, vizelési nehézség, stressz inkontinencia, fájdalmas közösülés. Súlyos esetben fájdalmas, szöveti vérzés tapasztalható a hüvelyben.

    Mikor kell orvoshoz fordulni?

    Húgyúti fertőzés során a tünetek észlelését követő 24 órán belül.

    Az inkontinenciával kapcsolatos legszerencsétlenebb vonatkozás az, hogy túl sokan szenvednek némán, orvosi segítség kérése nélkül. Pedig a vizelettartási gondok minimalizálhatóak és gyakran megszüntethetőek Kegel gyakorlatok végzésével, a hólyagot irritáló koffeintartalmú italok kerülésével és különböző műtéti beavatkozásokkal. A korai segítségkérés jelentősen javítja az életminőséget is!

    Amennyiben a hólyagsüllyedés tüneteit tapasztalja, fontos, hogy mihamarabb forduljon orvoshoz! Ezzel megelőzheti a későbbi állapotromlást.

    Kezelés

    Húgyúti fertőzés – Az egyszerű és komplikált húgyúti fertőzéseket is általában antibiotikumokkal kezelik. A kezelés időtartama és az alkalmazott antibiotikum függ attól, hogy alsó vagy felső húgyúti fertőzésről van-e szó, illetve a betegség súlyosságától. Amennyiben a fertőzés kiszáradást okozó hányással, vesekővel jár, a beteg kórházi kezelésben és intravénás gyógyszeres ellátásban részesül. Ösztrogén pótlással szintén csökkenthető a visszatérő húgyúti fertőzések gyakorisága.

    Vizelési napló 
    A napló segítségével orvosát olyan információkhoz juttatja, mely közelebb visz a tünetek okához, és így a megfelelő kezelés kiválasztásához.

    A vizelési napló letöltése

    Vizelettartási gondok – Az inkontinenciában szenvedők számára a terápiás módszerek széles skálája áll rendelkezésre, a betegség típusától és súlyosságától függően. A késztetéses inkontinencia esetében a kiváltó ok megszüntetése a cél, mely magába foglalja a folyadékbevitel, illetve a hólyagot irritáló ételek és italok fogyasztásának csökkentését, a viselkedés terápiát, a hólyagtréninget, időzített vizelést és medencefenék erősítő gyakorlatokat.

    A stressz inkontinencia nem mindig gyógyítható teljesen, de átlagosan 88%-os javulás tapasztalható. Ebben az esetben fontos a testsúlycsökkentés és a Kegel gyakorlatok rendszeres végzése. Súlyosabb esetben az orvos húgycsődugó alkalmazását javasolhatja, mely tamponszerű készítmény a húgycsőbe helyezve blokkolja a vizelet áramlását. A húgyhólyagot támogató hüvelygyűrű alkalmazása szintén javasolt. Mindemellett ösztrogénpótlással is segíthető a hólyag normális működése.

    Hólyagsüllyedés – A hólyagsüllyedés kezelési módja annak súlyosságától függ. Enyhe esetben nincs szükség különösebb kezelésre, azon kívül, hogy kerülni kell a nehéz tárgyak emelését. Súlyosabb esetekben ösztrogénpótlással próbálják meg a hüvelyi izmokat megerősíteni, illetve a hólyagot támasztó pesszárium alkalmazása, és a kismedencei izmok megerősítését célzó elektromos stimuláció is lehet a kezelés.

    Műtéti eljárások

    Húgyúti fertőzés során nem szükséges műtéti eljárás, kivéve, ha anatómiai rendellenességet fedeznek fel.

    Vizelettartási gondok esetén műtéttel javíthatók az anatómiai elváltozások, illetve implantátum elhelyezésével javítható a húgyhólyag izmainak működése. Nem mindenki számára szükséges a műtét, és a lehetséges komplikációk miatt, tanácsos azt urológiai sebésszel elvégeztetni.

    Hólyagsüllyedés esetén a műtét akkor javasolt, mikor már a pesszárium alkalmazása nem elegendő. A betegség súlyosságától függően a műtétet helyi, regionális vagy általános érzéstelenítéssel végzik.

    Mit tehet otthon?

    Húgyúti fertőzés – A fertőzés kellemetlen kísérő tüneteit az alábbi módszerekkel csillapíthatja:

    • fájdalomcsillapító gyógyszerek alkalmazása,
    • forró vizes palack a hasi fájdalom enyhítésére,
    • rengeteg folyadék (lehetőleg víz) fogyasztása,
    • a hólyagot irritáló alkohol, kávé, fűszeres ételek fogyasztásának kerülése.
    Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?
    Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak.

    Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?

    Vizelettartási gondok – A vizelettartási gondokon segít, ha megpróbálja a következőket:

    • Kerülje a hólyagot irritáló ételeket és italokat (alkohol, koffein, fűszeres ételek, csokoládé, citrusfélék, savas gyümölcsök).
    • Fogyasszon elegendő mennyiségű folyadékot, de ne igyon túl sokat! Napi 6-8 pohár folyadék elegendő, amennyiben nem veszít testedzés vagy láz miatt folyadékot.
    • Rendszeresen ürítse a hólyagját, és ne odázza azt el, ha érzi az ingert!
    • Tartsa fent az Ön számára ajánlott testsúlyt!
    • Amennyiben szükséges, használjon betétet, és cserélje azt rendszeresen!
    • Végezzen Kegel-gyakorlatot rendszeresen, hogy megerősítse a medencefenék izmait! Szorítsa össze ezeket az izmokat 10 másodpercre, majd lazítsa el őket. Ismételje a gyakorlatot 10-20 alkalommal egymás után, naponta háromszor!
    • Vezessen vizelési naplót annak érdekében, hogy jobban megértse az állapotát. Jegyezze fel, mikor és milyen erős, valamint milyen sürgős késztetése volt, a vizelés idejét, mennyiségét, a vizeletcsepegés mennyiségét, valamint az Ön által elfogyasztott folyadék típusát, mennyiségét és idejét.

    Hólyagsüllyedés – Enyhe és középsúlyos hólyagsüllyedés esetén kerülni kell a nehéz tárgyak emelését, valamint rendszeresen végezzen Kegel-gyakorlatot. Emellett fogyasszon rostban gazdag ételeket, hogy ezzel is csökkentse a székrekedést!

    Megelőzés

    Húgyúti fertőzés :

    • A WC-n elölről hátrafelé törölje meg magát, hogy megakadályozza a baktériumok terjedését a végbélről a húgycsőbe!
    • Ürítse a hólyagját rendszeresen és teljesen, különösen közösülés után!
    • Igyon sok folyadékot, beleértve az áfonyalevet is! Tanulmányok kimutatták, hogy az áfonyalé segít a húgyúti fertőzések kialakulásának megakadályozásában.
    • Szokjon le a dohányzásról, mivel az irritálja a hólyagot és hozzájárul a hólyagrák kialakulásához.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Vizelettartási gondok:

    • Igyon megfelelő mennyiségű folyadékot, de ne túl sokat! Kerülje az alkoholt és koffeint!
    • Kerülje a fűszeres ételeket, a citrusféléket, és a hólyagot irritáló élelmiszereket, italokat!
    • Rendszeresen ürítse a hólyagját!
    • Rendszeresen végezzen Kegel-gyakorlatokat!
    • Szokjon le a dohányzásról, mely irritálja a hólyagot és hólyagrákot is okozhat.
    • Tartsa fent az Ön számára ideális testsúlyt, és mozogjon rendszeresen!

    Hólyagsüllyedés:

    • Egyen magas rosttartalmú ételeket, és igyon sokat, hogy elkerülje a székrekedést!
    • Forduljon orvoshoz, ha hosszú távú székrekedést tapasztal!
    • Kerülje a nehéz tárgyak emelését!
    • Tartsa fent az Ön számára egészséges testsúlyt, mivel a túlsúly a hólyagsüllyedés egyik kockázata!
    • Szokjon le a dohányzásról, mivel irritálja a hólyagot és hozzájárul a hólyagrák kialakulásához!


    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; emedicinehealth
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A család szerepe

    Dr. Dinya Zoltán

    Skizofrénia esetén nélkülözhetetlen a beteg családjának a támogatása.

    Ma van a víz világnapja

    Irinyi-Barta Tünde

    Mi történik a folyadék-háztartás zavara esetén? Miért fontos a megfelelő hidratáció?

    Változókorban: milyen betegségekre kell...

    Menopauzát követően a hormonális változások következtében jellemző módon megnő az esélye egyes betegségek kialakulásának, illetve a...

    Mikor van szükség hüvelyfali...

    Sajnos nemcsak az arc, a mell izmai és bőre ereszkedhet meg az idő múlásával, hanem a hüvelyfalat alkotó izmok, támasztószövetek is. Az...

    Változókori hólyaggyengeség és...

    Változókorban a nők számos testi és lelki panasszal küzdenek. Ezek közé tartoznak többek között a vizeletvisszatartási problémák és a...

    Az inkontinencia kezelése - A...

    A Kegel-gyakorlat az inkontinencia kezelésére szolgáló módszer. Arnold Kegel 1952-ben elsők között publikált a pubococcygeus (PC) női...

    A terhesség legkellemetlenebb...

    A nők általában úgy érzik, felkészültek a terhességgel járó kellemetlenségekre, ám a legkellemetlenebb mellékhatásokról nem nagyon...

    10 módszer, ami segít a munkahelyen is...

    Egyes felmérések szerint minden negyedik nő tapasztal bizonyos mértékű akaratlan vizeletcsepegést, inkontinenciát. A nők 17, míg a férfiak...

    Kautzky Armand és felesége...

    A Kautzky házaspár imádja a magyar gyógyvizeket! A színész a hangszálaira is külön odafigyel, hiszen a sókamra nemcsak a légúti...

    Hiánypótló nőgyógyászati kezelés...

    Magyarországon még hiányterületnek számító nőgyógyászati urológiai szakrendelés nyílt a Debreceni Egyetem (DE) szülészeti és...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA