A D- vitamin hiány inkontinenciát okozhat

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A D-vitamin hiány a nőknél nem csak a csontokat károsíthatja, de vizelet-és széklet inkontinenciához is vezethet – állítja egy tanulmány.

A magasabb D-vitamin szint és a medencefenék elváltozás kockázatának csökkenése összefügg a nőknél” – írta az Obstetrics & Gynecology című szaklapban megjelent tanulmányában Dr. Samuel Badalian, a SUNY Upstate Medical university kutatója. „ A medencefenék megbetegedések növekvő száma a D-vitamin szerepének további vizsgálatát teszi indokolttá” – állítja a kutató.

A kutatások szerint minden negyedik nő szenved legalább egy típusú medencefenék megbetegedésben, mint például a vizelet inkontinencia, a medencefenéki szervek süllyedés vagy széklet inkontinencia, melyek kialakulásának kockázata az életkor előrehaladtával nő.

A kutatási eredmények arra utalnak, hogy a D-vitamin-hiány kezelése javítja a kismedencei izmok erejét, csökkenti a medencefenék megbetegedések, különösen az inkontinencia kialakulásának kockázatát.

A D-vitamin szerepe
A D-vitamin felelős a csontok megfelelő szilárdságának a kialakításáért. Ezt úgy éri el, hogy fokozza a vesékből és a belekből a csontok szilárdságáért felelős kalcium illetve foszfort visszaszívását, azaz gátolja kiürülésüket a széklettel, vizelettel és azokat hormonok segítségével beépíti a csontokba. Kóros D-vitaminhiány: az angolkór

A D-vitamin hiány veszélye

A D-vitamin nélkülözhetetlen az erős csontokhoz és izmokhoz. A szervezet a napfény hatására, arra válaszul termel D-vitamint, de gyakran megtalálható a dúsított tejtermékekben és kiegészítőkben is.

A D-vitamin hiány és a fokozott osteoporosis (csontritkulás) kapcsolatát már korábban kimutatták, ám a legutóbbi vizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy az osteoporosis és a medencefenéki megbetegedések is összefüggésbe hozhatók egymással. Ez utóbbi kutatás során 1881, 20 év feletti, nem terhes nőt vizsgáltak.

Az eredmények szerint a nők 82 százalékánál tapasztaltak D-vitamin hiányt, a résztvevők 23 százaléka számolt be legalább egyféle medencefenéki betegségről, az ő esetükben a D-vitamin szint jelentősen alacsonyabb volt.

Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?
Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak. Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?

Összességében a magasabb D-vitamin szint, valamint az alacsonyabb medencefenéki megbetegedés kockázata összefüggést mutatott.

Idősebb nők esetén a vizelet inkontinencia kockázata 45 százalékkal volt kisebb azoknál, akik normál D-vitamin szinttel rendelkeztek.

A magasabb D-vitamin szint mindemellett valamivel alacsonyabb széklet inkontinencia kockázatot jelent, ám ez a kapcsolat nem volt jelentős, mely okát a kutatók abban látják, hogy a betegség kényes mivolta miatt csak kevesen számolnak be annak meglétéről.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, forrás:WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.