• A D- vitamin hiány inkontinenciát okozhat

    Szerző:
    WEBBeteg

    A D-vitamin hiány a nőknél nem csak a csontokat károsíthatja, de vizelet-és széklet inkontinenciához is vezethet – állítja egy tanulmány.

    {$hirdoboz4808}

    A magasabb D-vitamin szint és a medencefenék elváltozás kockázatának csökkenése összefügg a nőknél” – írta az Obstetrics & Gynecology című szaklapban megjelent tanulmányában Dr. Samuel Badalian, a SUNY Upstate Medical university kutatója.

     

    „ A medencefenék megbetegedések növekvő száma a D-vitamin szerepének további vizsgálatát teszi indokolttá” – állítja a kutató.

     

     

     

    Hirdetések

    Vitamin- és ásványi anyag teszt


    Tesztelje, hogy szervezete kellően el van-e látva vitaminokkal és ásványi anyagokkal! Töltse ki vitamin- és ásványi anyag tesztünket!>>

    A kutatások szerint minden negyedik nő szenved legalább egy típusú medencefenék megbetegedésben, mint például a vizelet inkontinencia, a medencefenéki szervek süllyedés vagy széklet inkontinencia, melyek kialakulásának kockázata az életkor előrehaladtával nő. 

    A kutatási eredmények arra utalnak, hogy a D-vitamin-hiány kezelése javítja a kismedencei izmok erejét, csökkenti a medencefenék megbetegedések, különösen az inkontinencia kialakulásának kockázatát.

    A D-vitamin hiány veszélye

    A D-vitamin szerepe


    A D-vitamin felelős a csontok megfelelő szilárdságának a kialakításáért. Ezt úgy éri el, hogy fokozza a vesékből és a belekből a csontok szilárdságáért felelős kalcium illetve foszfort visszaszívását, azaz gátolja kiürülésüket a széklettel, vizelettel és azokat hormonok segítségével beépíti a csontokba.
    Kóros D-vitaminhiány: az angolkór>>

    A D-vitamin nélkülözhetetlen az erős csontokhoz és izmokhoz. A szervezet a napfény hatására, arra válaszul termel D-vitamint, de gyakran megtalálható a dúsított tejtermékekben és kiegészítőkben is.

    A D-vitamin hiány és a fokozott osteoporosis (csontritkulás) kapcsolatát már korábban kimutatták,  ám a legutóbbi vizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy az osteoporosis és a medencefenéki megbetegedések is összefüggésbe hozhatók egymással. 

    Ez utóbbi kutatás során 1881, 20 év feletti, nem terhes nőt vizsgáltak. 

    Az eredmények szerint a nők 82 százalékánál tapasztaltak D-vitamin hiányt, a résztvevők 23 százaléka számolt be legalább egyféle medencefenéki betegségről, az ő esetükben a D-vitamin szint jelentősen alacsonyabb volt.

      Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?
    Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak. Milyen okai lehetnek az inkontinenciának? >>

    Összességében a magasabb D-vitamin szint, valamint az alacsonyabb medencefenéki megbetegedés kockázata összefüggést mutatott.

    Idősebb nők esetén a vizelet inkontinencia kockázata 45 százalékkal volt kisebb azoknál, akik normál D-vitamin szinttel rendelkeztek.

    A magasabb D-vitamin szint mindemellett valamivel alacsonyabb széklet inkontinencia kockázatot jelent, ám ez  a kapcsolat nem volt jelentős, mely okát a kutatók abban látják, hogy a betegség kényes mivolta miatt csak kevesen számolnak be annak meglétéről.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, forrás:WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Inkontinens beteg a családban: érzelmi és szociális szempontok

    A súlyos inkontinencia sok család életét megnehezítheti, és gyakran kényszerből olyan döntést hoznak a családtagok, hogy az érintett beteget ezért ápolási otthonba helyezik el, pedig nem minden esetben ez az egyedüli megoldás. Mégis mi váltja ki ezt az érzelmileg nehéz döntést?

    A D-vitamin pótlásának jelentősége krónikus betegségekben

    A D-vitamin-hiány okozta népegészségügyi probléma az elmúlt évtizedben a kutatások középpontjába került, és napjainkra egyértelműen igazolódott, hogy a civilizációs betegségeknek tartott kórképekben a betegség előfordulása és a D-vitamin-hiány között összefüggés van.

    Naponta fél liter tejet kéne fogyasztani

    A tej a kalcium mellett A-, B1-, B2-, B12- és D-vitamint is tartalmaz. Ezenkívül ásványi anyagokban is gazdag. A tejfogyasztás egyre csökken, pedig nemcsak a csontépítésben van támogató szerepe, de a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. A napi átlag másfél deciliter helyett fél liter tej vagy tejtermék lenne az ajánlott mennyiség.

    A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

    A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

    Vizelet inkontinencia férfiaknál - Teendők a megelőzésért

    A férfiak körében előforduló vizelet inkontinencia hátterében állhat szervi ok, valamilyen betegség vagy beavatkozás, ugyanakkor fakadhat helytelen életmódbeli sajátosságokból is. Az sem igaz, hogy az inkontinencia az öregedés feltétlen velejárója lenne a férfiaknál. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy az inkontinencia kellemetlen tüneteit elkerüljük?

    Inkontinencia: a férfiakat is gyakran érinti

    A vizelet inkontinencia nem más, mint a vizelet véletlenszerű, akaratlan ürítése. Nem betegség, hanem egy mélyebben meghúzódó, egészségügyi probléma tünete.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA