Rendszeresen szedett gyógyszerek és az inkontinencia - Mire figyeljünk?

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész frissítve:

Az inkontinencia egy olyan állapot, mely során az ember nem tudja tartani a vizeletet, és akaratától függetlenül vizeletvesztés jelentkezik. Amennyiben Ön is az inkontinencia tüneteit tapasztalja saját magán, érdemes tisztában lennie azzal, hogy egyes gyógyszerek összefüggésbe hozhatók a betegség kellemetlen tüneteivel.

Több gyógyszerről is bebizonyosodott, hogy inkontinencia (mint mellékhatás) kiváltó oka lehet, egyesek pedig a már fennálló vizelettartási probléma súlyosbodását okozhatják.

A gyógyszerekre nem egyformán reagál minden ember szervezete, egyes személyeknél ugyanaz a gyógyszer súlyosbíthatja az inkontinenciát, míg másoknál semmilyen vizelettartási panasz nem jelentkezik az alkalmazása mellett.

Amennyiben Önnél is jelentkeznek az inkontinencia tünetei, akkor részletesen számoljon be orvosának a tünetekről, illetve a receptre és a recept nélkül kapható gyógyszerekről, amelyeket rendszeresen szed.

Íme azon gyógyszercsoportok (a teljesség igénye nélkül), melyek leggyakrabban hozhatóak összefüggésbe az inkontinencia tüneteivel:

Magas vérnyomás kezelésében használt bizonyos szerek

Az úgynevezett alfa-adrenerg-receptor-antagonisták az erek tágításán keresztül hatnak a vérnyomás csökkentésében. Nőkben ezek a gyógyszerek a húgyhólyag izomzatának elernyedését is kiváltják, így köhögés vagy tüsszentés hatására a vizelet elcseppenhet.

Amennyiben Ön nő, és alfa-adrenerg-receptor-antagonistát szed és emellett az inkontinencia tüneteit tapasztalja, konzultáljon a gyógyszert elrendelő szakorvossal, hiszen számos más lehetőség is van még a vérnyomás csökkentésére.

Férfiakban ezen hatástani csoport alkalmas a prosztatamegnagyobbodás kezelésére, azáltal, hogy ellazítja a hólyagnyak izmait, ezáltal a vizeletelfolyási akadály megszűnik.

Vizelési napló
A napló segítségével orvosát olyan információkhoz juttathatja, melyek közelebb viszik a tünetek okához, és így a megfelelő kezelés kiválasztásához. Töltse le a vizelési naplót ide kattintva

Bizonyos antidepresszánsok

Némely antidepresszáns segít az inkontinencia tüneteinek leküzdésében, ezzel szemben néhány vizsont kifejezetten rontja a meglévő tüneteket.

Ez utóbbiak ronthatják a húgyhólyag kontraktilitását, ezáltal a túlfolyásos inkontinencia tüneteit súlyosbítják, mely esetében eleve az elégtelen hólyagkiürülés okozza a problémát.

Egyéb antidepresszánsok csökkenthetik a vizelésiinger-érzetet.

Diuretikumok

Hétköznapi néven vízhajtóknak is nevezzük ezt a hatástani csoportot. A diuretikumok a vesét nagyobb mennyiségű vizelet előállítására késztetik. Ez azt jelenti, hogy gyakrabban kell vizelési ingerre számítani. Ha diuretikumra van szüksége, ez sok estben nem küszöbölhető ki egyéb szerekkel, viszont érdemes a beteg figyelmét felhívni arra, hogy fordítson nagyobb figyelmet a javasolt inkontinenciakezelési és -megelőzési javallatokra.

Például végezzen Kegel-gyakorlatokat, melyek a medencefenéki izmokat erősítik, hiszen ezek gyengülése stresszinkontinenciában nyilvánulhat meg. Ezen gyakorlatok elsajátításában segíthet belgyógyász vagy nőgyógyász is, és a gyakorlatok bármikor elvégezhetőek, például vezetés, tévénézés vagy ülőmunka során is.

Ha az inkontinencia leginkább éjszaka jelentkező tünetek formájában nyilvánul meg, akkor javasolt a diuretikumot reggel bevennie.

Altatók

Az inkontinenciában szenvedő betegeknek csupán kis százaléka küzd ágybavizeléssel, de az altatók ezeket a tüneteket nagyban fokozhatják azáltal, hogy a vizelési inger hatására nem ébred fel a beteg.

A témával foglalkozó szakemberek inkább a természetes gyógymódokat javasolják a betegeknek álmatlanság kezelésére, például a rendszeres fizikai aktivitást, illetve az alvási rituálék bevezetését és betartását.

Dr. Csuth Ágnes, családorvosDr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Aktualizálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Boros Miklós, Dr. Lesznyák Judit
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.