Az inkontinencia kezelése - A Kegel-gyakorlat

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágns, családorvos frissítve:

A Kegel-gyakorlat az inkontinencia kezelésére szolgáló módszer. Arnold Kegel 1952-ben elsők között publikált a pubococcygeus (PC) női izomcsoport jelentőségéről. Ez az alhasi izomcsoport felelős a hüvely és húgycső körüli, valamint méh- és gátkörnyéki szervek felfüggesztéséért, feszességéért.

Ha ezek az izmok gyengék, vagy tudatosan nem képes valaki megfeszíteni és elernyeszteni őket, különböző szexuális, vizelési, szülési, stb. nehézségeket tapasztalhat.

Vizelési napló
A napló segítségével orvosát olyan információkhoz juttatja, mely közelebb visz a tünetek okához, és így a megfelelő kezelés kiválasztásához.

A vizelési napló letöltése

A Kegel-gyakorlatok lépései

1. Vizeletürítés közben - Próbálja meg vizeletét úgy kiengedni, hogy PC izmait összeszorítva, pár másodpercre abbahagyja a vizelést. Majd a szorításon engedve folytatja.

Pár másodperc után újra függessze fel a vizelést 4-5 mp-re. Egy-egy vizeletürítés közben, 4-5-ször is alkalmazhatja a szüneteltetést, fokozatosan növelve egy-egy szorításos időszakot.

2. Háton fekve, saját ujjal - Feküdjön kényelmesen a hátára, lábait, térdeit hátrahúzva. Próbálja meg PC izmait 3-4 másodpercre erősen összehúzni, majd elernyeszteni.

Kis szünet után 5-6 mp-es összeszorítást is alkalmazhat. Az elernyedés utána teljes legyen. Napjában többször is alkalmazhatja a gyakorlatsort.

Másik módszer, ha megpróbálja mutató és/vagy középső ujját óvatosan, nem túl mélyen, a hüvelyébe feldugni. Próbálgassa így a Kegel-gyakorlatokat. A szorítások erősségét, időtartamát változtassa, és figyelje ujján, milyen nyomást tapasztal.

Az inkontinencia

3. A Kegel-gyakorlatok beépítése a napi életünkbe - Először nagyon nehéznek tűnhet a gyakorlatok elvégzése, de miután ehhez hozzászokott, illessze a napirendjébe.

Minél gyakrabban végzi a Kegel-gyakorlatokat, annál erősebbek lesznek a medence izmai. A gyakorlat eredményét körülbelül 4-6 hét múlva érzékelheti.

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a Kegel-gyakorlatok végzését követő hat hét múlva is vannak vizelési problémái, forduljon orvoshoz.

Az akaratlan vizeletcsepegés hátterében egyéb egészségügyi probléma is meghúzódhat. A hólyag kezelése fölötti kontroll elvesztését kezelni kell, különben komoly hosszú távú következményei lehetnek.

Tovább Kegel-gyakorlatok - A férfi vizelet inkontinencia kezelése

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., ordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.