Kari Bo és a Corewellness program

WEBBeteg
megjelent:

Kari Bo az oszlói Norvég Sporttudományi Iskola professzora. Tornagyakorlatok fejlesztésével és fizioterápiával foglalkozik. (x)

20 éven keresztül kutatta a gátizomgyengeséget, és olyan gyakorlatokat fejlesztett ki nők számára, melyek segítségével úrrá lehetnek ezen a problémán.

A fő kutatási és szakterülete a medencefenék funkciói és diszfunkciói, a sporttudomány és a női egészség. Számos tudományos lapban rendszeresen publikál az inkontinencia terápiájáról, módszertanról, fitnessről és a női egészségről.

Több könyv és videó is kapcsolódik a nevéhez, intenzíven foglalkozik az inkontinencia konzervatív terápiájával is. Kari Bo emellett módszertant oktat, valamint a PHD képzésért felelős bizottság vezetője a Norvég Sporttudományi Egyetemen, ezenkívül pedig kiemelt tagja a Norvég Kutatási Intézet klinikai kutatásokért felelős programbizottságának. Kari Boről úgy tartják, ő az első számú nemzetközi szakértője a gatizomtornának, ill. világszerte az egyik legnépszerűbb előadó ebben a témában.

A gátizomtorna hatásai

A medencefenéki izmok edzésének elismert szakértőjeként arra vállalkozott, hogy népszerűsíti, és megismerteti az embereket a gátizomtorna áldásos hatásaival. Kari Bo szerint: “Kevés időt és erőfeszítést igényel, hogy elmagyarázzam a nőknek, mi is a gátizmok szerepe, hogy miért nem szabad elhanyagolni, és hogyan kell edzeni ezeket, hogy megakadályozhassák a jövőbeli problémákat vagy csökkentsék az aktuális tüneteiket.”

A gátizomtornát az európaszerte népszerű Corewellness programon keresztül tanítja meg a hölgyeknek, így segít nekik megtartani a testük feletti kontrollt. Gyakorlatai kiválóak, gyorsak és egyszerűek, elsajátíthatóak minden életkorban és edzettségi állapotban.

A program rendszeres alkalmazása növeli az általános kondíciót, stabilitást, javítja a testtartást, a has feszességét, ill. növeli a szexuális komfortot és örömöt. Rendkívül fontos hozadéka, hogy bizonyítottan - mintegy 70 %-ban képes csökkenteni a stressz inkontinencia tüneteit.

A medencefenék szerepe

Az egészséges medencefenék a törzsünk körül elhelyezkedő izmok alapját képezi. Segít a testtartás kontrollljában, megadja a hasizmok feszességét, megtámasztja a belső szerveket, valamint a jó egészség alapjául szolgál. Ennek ellenére a nők többsége tudomást sem vesz erről az izomcsoportról, és százból mindössze egy edzi őket.

Bár a nők többnyire tisztában vannak a megfelelően karban tartott medencefenék jelentőségével, mely többek között a vizelettartásért és a szexuális funkciókért is felelős, a nem megfelelő tájékoztatás és a csekély információ a probléma alapja.

Ha a medencefenék izmai nem funkcionálnak megfelelően, akkor többféle tünetegyüttest tapasztalhatunk, a nők többségének esetében ez természetesen a vizelettartás képességének hiánya, mely elsősorban olyan fizikai erőkifejtés hatására fordul elő, mint a tüsszentés, nevetés vagy torna.

Vizelési napló
A napló segítségével orvosát olyan információkhoz juttatja, mely közelebb visz a tünetek okához, és így a megfelelő kezelés kiválasztásához. A vizelési napló letöltése

Minden korosztály számára hasznos gyakorlatok

Négy nőből egy tapasztal hólyag gyengeséget, ám ezt olyan természetes jelenségként kezeli mint a szénenáthát. Sok nő az élet természetes velejárójaként tekint erre a problémára, de nem szabad belenyugodni - mondja Kari Bo -, hiszen a gátizomtorna bizonyított, gyors és egyszerű módja annak, hogy visszaszerezzük testünk feletti kontrollt. A gátizomtorna olyan gyakorlatokat foglal magában, melyek a medencefenékre koncentrálnak, valamint a hasüregi izmokra.

Ezek a gyakorlatok különböző pózokban végzendőek és a medencefenék izmainak különféle modú összehúzását ösztönzik. A medencefenék területe azért igényel speciális mozgásformát, mert az általános tornagyakorlatok nem segítenek ezen izmok erősítésében.

Ezek az izmok - akárcsak az összes többi - fókuszált edzést követelnek meg erősítésük, valamint tónusuk és stabilitásuk javításának érdekében.

Minden életkorú és erőnlétű nő profitálhat ezekből a gyakorlatokból, mint általános wellness és erőnlét javító tornából.

Speciálisan ajánlott várandós hölgyeknek, akik a szülésre készülnek, illetve szülés után szeretnének regenerálódni, valamint menopauzális időszakban lévő hölgyeknek, vagy azoknak, akik műtét után vannak.

Mindenkire jó hatással lesz, akinek gyenge a hólyagja, rendszeres alkalmazás mellett drámai javulás tapasztalható a gátizmok megfelelő működésének tekintetében.

Az inkontinenciáról

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.