Miért nem érdemes egészségügyi betétet használni az inkontinencia kezelésére?

szerző: Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A vizelet inkontinencia sokkal gyakoribb probléma, mint azt sokan gondolják. Sajnos az érintettek többsége ennek ellenére szégyelli állapotát, pedig sok más egészségügyi problémához hasonlóan ez is kezelhető, kordában tartható.

A szégyenérzet okán az inkontinenciával járó panaszok enyhítését sokan hajlamosak házi módszerekkel, maguk kézbe venni, pedig nem ez a jó megoldás. Az egyik leggyakoribb hiba inkontinens betegek esetén a nem megfelelő betéthasználat.

Az érintettek közül elsősorban a nők gondolják úgy, hogy sokkal kevésbé kínos, ha egy drogériában egy hétköznapi, magas nedvszívó képességű egészségügyi betétet vásárolnak meg, mint hogy olyan termék kerüljön a kosárba, amely kifejezetten vizelettartási problémára nyújt megoldást. Az igazság az, hogy a helytelen termékválasztás sajnos tovább ronthat a helyzeten.

Tovább Inkontinencia - Eszközök, amelyek segíthetnek

Okok, amiért az egészségügyi betét rossz választás inkontinencia esetén

A hagyományos egészségügyi betéteket a menstruációs vérzés felfogására tervezték, így kinézetben ugyan igen hasonlóak az inkontinencia termékekhez, mégsem tudják ugyanazt nyújtani a használóinak.

Az alábbi három tényezőt érdemes számításba venni a termékválasztás során:

  1. Nedvszívó képesség: a menstruációs betétek kifejezetten a vérzés idejére ajánlottak. A vér teljesen más állagú, a vizeletnél sűrűbb, így az egészségügyi betétek nem képesek mindkettőt egyformán kordában tartani. Az egészségügyi betétek általában vékonyabbak, mint az inkontinencia termékek, így sem a szivárgást, sem pedig az állandó nedvességérzetet nem tudják oly módon kontrollálni, mint a vizelettartási problémákra ajánlott betétek. Előbbiek használata tehát nem kívánt vizeletszivárgást okozhat, ráadásul az inkontinens betegek aktív életmódját is ellehetetlenítik nem megfelelő illeszkedésük miatt, így az életminőséget is negatívan befolyásolják.
  2. Védelem a szagok ellen: az inkontinencia betétek sajátossága, hogy különleges kialakításuknak köszönhetően képesek a vizeletszivárgással járó kellemetlen szagokat semlegesíteni. Mivel mélyen magukba zárják a folyadékot, és szagmegkötő rendszert tartalmaznak, az inkontinencia betétek használata mellett nem kell aggódni a szagok miatt. Ezzel sem tudják felvenni a versenyt az egészségügyi betétek.
  3. Bőrvédelem: az inkontinencia betétek és nadrágpelenkák más tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az egészségügyi betétek. Nedvszívó magjuk sokkal több folyadék elnyelésére képes, így a bőrt nem áztatják el, tehát megfelelő használat mellett a bőr felázásától, az irritációtól sem kell tartani.

Mint látjuk, jelentős különbségek mutatkoznak a két betéttípus között. A helytelen termékválasztás tehát azt eredményezheti, hogy szégyenérzettel és az inkontinencia tüneteivel küzdő érintettek számára még megterhelőbbé válik az állapotuk. Mindez nem csupán fizikai panaszokat (pl. bőrirritáció) okozhat, hanem lelkileg is nagy terhet ró a betegekre.

Ha továbbra is feszélyezetten érzi magát azzal kapcsolatban, hogy megvásárolja az Ön állapotának megfelelő nedvszívó termékeket, fontolja meg az online vásárlást, amely diszkrét, mégis célravezető.

Tovább Mi is az a vizelet inkontinencia?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
M. J., újságíró; nafc.org
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.