• Nincs megoldás, ha nem beszélünk róla!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az akaratlan vizeletvesztéssel százezrek küzdenek nap mint nap, mégis kevesen kérnek segítséget. Hogy ennek mi az oka? Főként az, hogy az inkontinencia még a 21. században is tabunak számít. Nem merünk beszélni róla. Pedig nem kell más, mint egy cseppnyi önbizalom!

    Októberben immár negyedszer rendezi meg az Országos Alapellátási Intézet, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara az SCA Hygiene Products Kft. támogatásával a Cseppnyi Önbizalom Betegedukációs programot.

    Amit tudni kell az inkontinenciáról

    Az inkontinencia nem betegség, hanem egy mélyebben gyökerező egészségügyi probléma tünete. Azonban kezelés nélkül elszigeteltséget, állandó szégyenérzetet, s akár depressziót is okozhat. Sokan a megbélyegzéstől való félelmükben nem fordulnak orvoshoz, pedig az inkontinencia jól kezelhető, s az esetek jelentős részében gyógyítható. Amit tudni kell az inkontinenciáról>>

    Ilyenkor lehetőség van konzultálni a részt vevő háziorvosokkal és asszisztenseikkel, akik tanácsokkal, állapotfelméréssel várják az érintetteket és érdeklődőket. Ne csak akkor látogasson el a rendelőbe, ha érintett, ugyanis a rizikófaktorok és a tünetek ismerete segít a megelőzésben is, és ha nyíltan beszélünk róla, környezetünket is bátorítjuk a megszólalásra.

    Az eddigi 550 résztvevő praxis újabb 200 háziorvossal bővült, és reméljük, az eddigi 50 ezer résztvevőhöz is további újabb ezrek csatlakoznak idén októberben. Ha ismerjük a problémát, ha nem félünk segítséget kérni, sikerülhet legyőzni a vizelettartási panaszokat övező félelmeket, és megtalálni a megoldásokat. Mert megoldások, eszközök vannak, de ezekhez előbb meg kell tanulnunk, mire figyeljünk oda!

    Nézzen körül www.cseppnyionbizalom.hu oldalunkon, ahol megtalálja a részt vevő háziorvosok listáját további hasznos információkkal együtt!

    Végezetül szeretnénk egy tesztet is figyelmébe ajánlani: tesztelje le, hogy mennyire van otthon egy olyan témában, mely közeli ismerősei közül is sokakat érinthet, illetve Önnél is előfordulhat!

    Hirdetések

    1.    Magyarországon melyik egészségügyi probléma arányaival vetekszik az inkontinencia mértéke?

    a)    szív- és érrendszeri megbetegedések
    b)    szénanátha
    c)    csontritkulás

    2.    Kiknél fordulhat elő leggyakrabban akaratlan vizeletvesztés?

    a)    csak idős betegeknél
    b)    nőknél várandósság és menopauza idején, férfiaknál prosztata megbetegedések esetén, illetve mindkét nemnél idősebb korban
    c)    csak nőknél

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    3.    Mit jelent a „stressz-inkontinencia” kifejezés?

    a)    a stresszes életmódból fakadó vizelettartási panaszok
    b)    a szorongó lelkiállapot okozta vizeletvesztés
    c)    a hasűri nyomás fokozódása (pl. tüsszentés) miatti vizelettartási panaszok

    4.    Milyen életszakaszokban fordulhat elő akaratlan vizeletvesztés a hormonális változások hatására?

    a)    menopauza és várandósság
    b)    serdülőkor
    c)    nem függ össze a hormonokkal

    5.    Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

    a)    kevesebb folyadékot fogyasztunk
    b)    csak pamut alsóneműt viselünk
    c)    gátizomtornát végzünk

    A helyes válaszok: b, b, c, a, c

    (cseppnyionbizalom.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    Általában a szokottnak megfelelő a fejlődés 1 éves korig, de ekkor megreked.

    Inkontinens beteg a családban: érzelmi és szociális szempontok

    A súlyos inkontinencia sok család életét megnehezítheti, és gyakran kényszerből olyan döntést hoznak a családtagok, hogy az érintett beteget ezért ápolási otthonba helyezik el, pedig nem minden esetben ez az egyedüli megoldás. Mégis mi váltja ki ezt az érzelmileg nehéz döntést?

    Nem csak a műtét segíthet a vizelettartási problémákon

    A vizelet inkontinencia hátterében számos probléma állhat, de bármi is a kiváltó ok, egy biztos: ahhoz, hogy a tünetek enyhüljenek, az izomzat eredeti állapotának visszaszerzésére is törekedni kell. A kismedencei izmok edzése egyáltalán nem olyan egyszerű, mint sokan gondolják, de megvan már a módszer, ami segíthet a vizelettartási problémákon - mondja Dr. Pácsa Szilvia, a Belvárosi Orvosi Centrum nőgyógyász szakorvosa.

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    Egészségügyi betét és inkontinencia termékek: mi a különbség?

    Noha az egészségügyi betétek és a nedvszívó inkontinencia termékek hasonló elven működnek, a nedvszívó képességükben, illetve a felhasználási céljukat tekintve jelentős különbségek vannak köztük.

    Tippek inkontinens betegeknek: 3 lépés az egészséges bőrért

    A vizelet inkontinencia fennállása az érintetteknél és különösen az idősebbeknél megnöveli a bőrproblémák kialakulásának kockázatát. A bőr vizelettel és széklettel történő érintkezése a bőrkárosodás egyik leggyakoribb oka.

    Élet inkontinenciával: a bőrünk egészségére is figyelni kell

    A vizeletinkontinenciától szenvedő emberek bőre különleges bánásmódot igényel mind a tisztálkodás, mind az ápolás terén. A legtöbb érintett az idősebb korosztályba tartozik, náluk a bőr regenerációs képessége már gyengébb. Ugyanez elmondható életkortól függetlenül az immungyengeségben és diabéteszben szenvedő betegekről is. Az inkontinencia az egyébként egészséges embereknél is kiemelt figyelmet és különleges gondoskodást igényel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA