Magas sarkú lábbeli - Miért ártalmas az egészségre?

WEBBeteg
megjelent:

A magas sarkú cipő viselése felesleges terhelést jelent a bokára, térdre, medencére és az egész gerincoszlopra. A talpak ízületei nem működnek megfelelően a magas sarkú cipő viselése miatt, ezért a test többi részének kell kompenzálni, ez pedig azt jelenti, hogy azokra is nagyobb terhelés jut.

A magas sarkú viselése a talpizmok elgyengüléséhez vezet, átrendezi a testsúly elhelyezkedését, azaz ellentétben azzal, ahogy normális esetben lenne, nem a sarokra vagy a láb középső részére esik a testsúly kétharmada, hanem a láb elülső részére, a harántboltozatra, ami viszont ekkora terhelést nem képes elviselni. Így az itt lévő szalagok és izmok meggyengülnek, megnyúlnak, a láb kisízületei a talajhoz nyomódnak, a láb harántíves szerkezete tönkremegy.

A terpeszláb vagy terpesztett láb a harántboltozat lesüllyedése, általában a felnőttkor lábelváltozása, leggyakrabban a magas sarkú cipők viselése okozza, ami a normálisnál nagyobb arányú terhelést jelent a láb elülső részére, valamint a lábközépcsontok fejecseire. Ekkor az ujjpárna legyezőszerűen kiszélesedik és szétterül, a láb harántboltozata pedig ellapul. Az áthelyeződött alátámasztási pontok nem kellően alápárnázottak, ezért a talp felületén fájdalmas bőrkeményedés, gyulladás alakulhat ki.

A lábközépcsontok legyezőszerű szétterpesztésének a következménye lehet lovaglóujj vagy kalapácsujj kialakulása, a harántsüllyedés bütyökképződést is okozhat. A szűk cipők szorítása tovább súlyosbítja a helyzetet a nagylábujjak ficamszerű elmozdulásához vezetve.

A magas sarkú és szűk cipők viselésének további kockázata a benőtt köröm kialakulása.

A deformitások következtében korlátozottá válik a láb mozgása, ezek állandó fájdalmat okoznak.

A magassarkú-viselés következménye lehet metatarsalgia (krónikus lábközépcsont-fájdalom) is.

Az Achilles-ín is jelentősen sérül (Achilles-ín-fájdalom), ugyanis a sarok megemelésének hatására megrövidül, és később a kinyújtása fájdalmas lehet.

A saroknak a lábfejhez viszonyított állandó magas pozíciója hosszú távon a lábszár izomzatának rövidüléséhez vezethet, amely további, a térdet is érintő problémákat okozhat.

Kellemetlen következmény lehet a térd osteoarthritise (az ízületi porcok kopásával járó krónikus gyulladásos betegség).

A szakemberek szerint a gyakran viselt és túl magas sarkú cipők krónikus gerincproblémákat okozhatnak és extrémebb esetekben csípőficam kialakulásához is vezethetnek. A magas sarkú lábbeli ugyanis megemeli a sarkat, emiatt a test gravitációs központja eltolódik. Ezt ellensúlyozandó az alsó hátszakasz meghajlik, a gerinc addigi helyzete megváltozik, nyomást gyakorolva a háti és nyaki idegekre. A magas sarkú cipő viselése közben a nyaki izmok megmerevednek, nyomják az ott lévő idegszálakat, s mindez krónikus fejfájást eredményez.

Se túl magas, se teljesen lapos!

Az öt centiméteres sarokkal rendelkező cipőkben a láb egyes területein a normálisnak mondható nyomás hétszerese érvényesül. Az orvosok a négy centinél magasabb sarkú lábbelik viselését nem ajánlják.

Ugyanakkor azt is tudnunk kell, hogy a teljesen lapos sarkú lábbelik viselése sem egészséges!

Gyereklábbelik

Fordítsunk kiemelt figyelmet arra, hogy mit viselnek gyermekeink! Már az első lábbeli megvásárlásakor és a későbbiekben is ügyeljünk a megfelelő minőségre, a cipő legyen kényelmes, és az egészség megőrzését szolgálja.

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Orvostkeresek Egészségmagazin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.