Milyen gondokat okozhat az óraátállítás?

WEBBeteg
megjelent:

Sokaknak gondot okoz a nyári időszámításra való átállás.

Az a 60 perc, amelytől megfoszt minket az óraátállítás, jelentősen megterheli szervezetünket, és kizökkent megszokott ritmusunkból.

Felmérések bizonyítják, hogy a nyári időszámításra való átállás fizikális és pszichés stresszt okoz, ami még hetekkel a téli-nyári átállás után is növeli a szívinfarktus kockázatát.

Fontos tudni! Mi a teendő szívinfarktus esetén?

A hirtelen átállás nagyban befolyásolja életritmusunkat, ugyanis ezt főként az határozza meg, hogy mennyi fény jut a szemünkbe.

Szociális jetlag

A legtöbb ember általában zárt terekben tartózkodik, ahol gyengébb a fény, mint a szabadban, és minél kevesebb a fény, annál inkább eltolódik a biológiai óra ritmusa.

Minden embernek saját, genetikailag megharázott életritmusa van. Sokan "szociális jetlag”-ben élnek, azaz nem a belső órájuk szerint. Különböző emberi kronotípusok léteznek. Az egyik típusba tartoznak azok, akiket „baglyoknak” neveznek, ők későn mennek aludni, és későn is kelnének, de mivel ez sok esetben nem valósítható meg, reggel morcosak. Velük szemben a „pacsirták” hajnalban kelnek, ezért már 21 órakor aludni térnek. E két extrém véglet közt számos átmeneti típus is létezik.

A gond az, hogy az átlagos munkaidő a korán kelőknek kedvez, akik a lakosságnak csupán kisebb hányadát teszik ki. A társadalom által felállított szigorú időkorlátok következménye, hogy a népesség többségét kitevő „baglyok” csak csekély hatékonysággal tudják hasznosítani képességeit. Persze ugyanez elmondható azokról a „pacsirtákról” is, akik késő estig kénytelenek dolgozni. Fontos még említést tenni a mindenkire egyaránt veszélyt jelentő éjszakai, illetve váltott műszakos munka okozta zavarokról és egészségügyi kockázatokról is.

A Müncheni Egyetem Kronobiológiai Központjának felmérése szerint az, akinek korábban kell kelnie, mint ahogy biológiai órája kívánná, krónikus alváshiányban szenved. Ennek bepótlására lehet, hogy a hétvége sem elegendő. Az érintettek közül sokan ezt stimulációval próbálják meg kompenzálni: Azoknak a 70-80%-a rászokik a dohányzásra, akiket erősen megvisel a szociális jetlag. A kronotípusának megfelelő életet élni a felmérésben résztvevőknek csupán 10%-a tud.

A belső óra ritmusával ellenkező életvitel folytatása alváshiányhoz vezet, ami növeli a túlsúly kockázatát, ami pedig hozzájárulhat a cukorbetegség, szívinfarktus és a rák kialakulásához. Az immunrendszer is károsodik, azok, akik éjjelente kevesebb, mint 7 órát alszanak, gyorsabban fertőződnek meg náthát okozó vírussal.

A szervezet cirkadián ritmusának felborulása depresszióhoz vezethet.

Az alváshiány miatt csökken a koncentrálóképesség és nő a balesetek kockázata.

Az óraátállítás pedig csak felerősíti a szociális jetlag jelentette problémákat.

Néhány jó tanács

Ha nincs rá mód, hogy belső órájának megfelelő időbeosztásban éljen, akkor meg kell próbálni a belső órát a nappali fényviszonyoknak megfelelően kissé a helyes irány felé igazítani. Fontos sokat a friss levegőn tartózkodni, rendszeresen sportolni és egészségesen táplálkozni. Elengedhetetlen a jó alváshigiénia. Ha alvásproblémákkal küzd vagy bármilyen egyéb panasza jelentkezik, feltétlenül forduljon orvoshoz!

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.