Milyen betegségekre utalhat a száraz bőr?

WEBBeteg
frissítve:

Bőrünk épsége nagyon fontos, mivel a környezettől elválasztja szervezetünket. Bőrünk védelmi funkciója a bőr hidratáltságával függ össze, a bőrszárazság hátterében számos ok állhat.

A száraz bőr lehet genetikailag meghatározott, de leggyakrabban a bőrt érő külső hatások okozzák, így például télen a fűtés miatti száraz levegő, illetve a hűvös, szeles idő, a melegebb hónapokban pedig a hosszan tartó napozás, továbbá évszaktól függetlenül a nem megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, valamint a hosszú ideig, meleg vízben való fürdés.

A kisbabák bőre még sérülékenyebb, mint a felnőtteké, illetve az életkor előrehaladtával a felnőttek bőre egyre szárazabbá válik, ezért időskorban gyakori probléma a bőrszárazság.

A bőrszárazságot betegség is okozhatja!

Ha kisbabánál bőrszárazságot tapasztal, feltétlenül forduljon vele mielőbb orvoshoz az okok kiderítése és a megfelelő kezelés érdekében!

Ha felnőttkorban alakul ki bőrszárazság, ami hidratáló krémek, zsíros testápolók használata, illetve télen a levegő párásítása mellett sem enyhül, akkor a háttérben lévő okokat mindenképpen keresni kell, orvoshoz kell fordulni, hogy a betegségek későbbi következményei, szövődményei megelőzhetők legyenek.

Amennyiben betegség nem igazolódik, a száraz bőr megfelelő ápolása érdekében akkor is ajánlott bőrgyógyász tanácsát kérni!

Milyen betegségekre utalhat a száraz bőr?

Csecsemőkorban

Az ok lehet a bőr barrierfunkciójának veleszületett károsodása. Ilyen például a halbőrbetegség (ichthyosis) vagy az atopiás dermatitis. Előbbinél a bőr lemezesen hámlik, utóbbinál pedig finom hámlás észlelhető.

Felnőttkorban

Egyes betegségekre éppen a száraz bőr hívja fel a figyelmet. Ilyen esetekben a diagnózis felállításában a bőrszárazság mellett egyéb tünetek is segítenek.

Pajzsmirigy-alulműködés esetén a bőrszárazság mellett köröm- és hajtöredezés, fáradékonyság, a szellemi teljesítmény hanyatlása, sápadt bőr, az anyagcsere lassulása, hízás, fogak romlása és hidegintolerancia figyelhető meg.

Cukorbetegségben a bőrszárazság mellett szájszárazság és kínzó viszketés jelentkezik. Az 1-es típusú cukorbetegek jó étvágyuk ellenére fogynak, sokat isznak és pisilnek, krónikusan fáradtak. A 2-es típusú diabéteszben szenvedőkre általában az elhízás jellemző. Mindkét típusú cukorbetegségben a bőrszárazságot egyéb bőrproblémák, nehezen gyógyuló sebek, valamint nagyobb fertőzési hajlam kíséri.

Ez a cikk is érdekelheti Hogyan kell kezelni a diabéteszes sebet?

Egyes daganatos betegségek (pl. leukémia, limfóma) tünete is lehet viszkető, száraz bőr.

A pikkelysömör, az ekcéma, a gombás bőrfertőzés, az ún. rózsahámlás (pityriasis rosea) foltokban okoznak száraz, hámló bőrterületeket. Ezek a betegségek speciális bőrgyógyászati szakellátást igényelnek.

Néhány gyógyszer (például pattanások kezelésére, allergiára, vérnyomás- vagy vérzsírcsökkentésre alkalmazott gyógyszerek) hozzájárulhatnak a bőr kiszáradásához. Ha bármely gyógyszer szedése mellett mellékhatásként bőrszárazságot észlel, értesítse róla kezelőorvosát, aki szükség esetén más gyógyszert írhat fel.

Bizonyos vitaminoknak (pl. B-vitaminok) és ásványi anyagoknak (pl. vas) a hiánya is okozhat bőrszárazságot. Ezek pótlása megfelelően összeállított étrenddel, helyes táplálkozással vagy szükség esetén B-vitamin és vaskészítmények szedésével lehetséges.

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Cikkajánló

Viszketés
A viszketés az egyik leghétköznapibb, ugyanakkor orvosi értelemben az egyik legnehezebben felderíthető jelenség, amit bőrgyógyászati, belgyógyászati betegségek, neurológiai és anyagcserezavarok, hormonális eltérések és pszichés problémák is okozhatnak.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Holnapy Gergely, Dr. Árki Ildikó
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya és Dr. Csuth Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.