• Miért fontos rendszeresen szellőztetni?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A rendszeres szellőztetés hiánya számos egészségügyi problémát vonhat maga után.

    Mi történhet, ha nem szellőztetünk rendszeresen?

    Párásodás, penészesedés

    Tevékenységeink végzése közben pára képződik: lélegzetvétel, teregetés, főzés, mosogatás során folyamatosan növeljük a lakásban lévő pára mennyiségét.

    A zárt térben képződő pára nem tud eltávozni, így lecsapódik a hidegebb felületeken. A meleg és a magas páratartalom mellett a hiányos szellőztetés kedvez a penészgombák megtelepedésének, a penészesedésnek és ezáltal a penészgomba-allergia kialakulásának.

    Nyálkahártyák kiszáradása

    A fűtés elvonja a levegő nedvességtartalmát. A fűtött levegő a nyálkahártyákat ingerli, ennek következménye a szem kiszáradása és orrvérzés is lehet.

    Bőrünk kiszáradása

    Télen csökken bőrünk ellenálló képessége. Amellett, hogy a hideg és a fagyos szél megviseli, az alacsony légnedvesség-tartalom miatt a fűtött helyiségekben könnyebben ki is szárad.

    A fűtött helyiségek száraz levegője és az alacsony páratartalmú hideg levegő gyorsan elvonja a nedvességet a bőrfelszínről. Emiatt a már eleve száraz és érzékeny bőr érdessé, repedezetté, valamint a szokottnál halványabbá válik.

    A radon feldúsulása

    A radon színtelen, szagtalan radioaktív nemesgáz, az egészségre ártalmas. A radioaktív háttérsugárzás kb. 40 százalékát a radon és bomlástermékei okozzák, ezek mindig jelen vannak a lakóhelyiségek légterében és a szabad levegőben is. A radon az épületekbe elsősorban a talajból, a talaj felől jut be. Dózisa függ a földrajzi viszonyoktól, a talaj szerkezetétől, valamint az időjárástól. A földgázban és a vízben is lehet nagyobb mennyiségű radon. Az építőanyagok is lehetnek radioaktív források, illetve az épületek (hő)szigetelése is hozzájárul a lakótérben a radon feldúsulásához.

    Az Oxfordi Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy a zárt terekben feldúsult radon tehető felelőssé a tüdőrákos esetek 9 százalékáért és az összes rákos megbetegedés 2 százalékáért, sőt, a dohányosoknál a radon 25-szörös kockázatot jelent.

    Hogyan szellőztessen?

    A penészesedés megelőzése érdekében nagyon fontos a lakótereket rendszeresen szellőztetni minden évszakban, valamint gondoskodni arról, hogy a levegő páratartalma ne legyen túl magas. A lakás légterének felfrissítése rendszeres szellőztetéssel, illetve kereszthuzattal oldható meg legjobban. A rendszeres levegőmozgás érdekében szellőztesse át friss levegővel a szobát vagy az irodát rendszeres időközönként! Lehetőleg minden második-negyedik órában szellőztessen szélesre tárt ablakok mellett, alkalmanként legalább 3 percen át. Ez sokkal hatékonyabb, mintha folyamatosan nyitva tartaná a bukóablakot.

    A meleg helyiségek levegőjét hideg szobába ne szellőztesse át!

    Fűtési szezonban a száraz, meleg levegő negatív hatásainak elkerülése érdekében ne melegítse fel túlságosan a levegőt. A fűtőtestet állítsa kisebb hőfokra, vagy ha erre nincs mód, kisebb időszakokra kapcsolja le a fűtést.

    Az épületben megfelelő mértékű szellőzéssel elérhetjük, hogy a radonkoncentráció elfogadható értéket mutasson. A szellőztetés mellett elengedhetetlenül fontos a megfelelő szigetelés a talaj felé, valamint a szigetelés alatti térben felgyűlt radon eltávolítása, erre több épületgépészeti megoldás létezik.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatarák vizsgálata

    Dr. Kónya Judit

    A diagnózis felállítását részletes kivizsgálás előzi meg. Ezekre számíthat!

    Egészségügyi alkalmasság

    WEBBeteg összeállítás

    2018-ban jelentősen változnak a jogosítvány megszerzési és meghosszabbítási feltételei.

    Ezért szellőztessen - Az otthon...

    A lakásunkban, házunkban, az irodában sokkal több veszély leselkedik ránk, mint gondolnánk. Az emberek sajnos nagyon keveset foglalkoznak a...

    A penészgomba-allergia kezelése és...

    Miért jelent komoly veszélyt a penészgomba-allergia? Miért elengedhetetlen a penészmentesítés és a megfelelő orvosi kezelés? Mit tehet a...

    A penészgomba-allergia okai és tünetei

    Penészgomba-allergia esetén a tüneteket kiváltó tulajdonképpeni allergének ezeknek a gombáknak a szaporító sejtjei, vagyis a spórái. Az...

    A magas vérnyomás és a kávéfogyasztás

    A magas vérnyomással élőket általában eltanácsolják a kávéfogyasztástól, mivel a koffeintartalmú ital növeli a pulzusszámot, s azzal...

    Szex 50 fölött

    Az 50 év feletti nők és férfiak is egyöntetűen állítják, hogy a szexuális vágy és teljesítőképesség a korral csökken. Egy tanulmány...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.