• Miért fontos rendszeresen szellőztetni?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A rendszeres szellőztetés hiánya számos egészségügyi problémát vonhat maga után.

    Mi történhet, ha nem szellőztetünk rendszeresen?

    Párásodás, penészesedés

    Tevékenységeink végzése közben pára képződik: lélegzetvétel, teregetés, főzés, mosogatás során folyamatosan növeljük a lakásban lévő pára mennyiségét.

    A zárt térben képződő pára nem tud eltávozni, így lecsapódik a hidegebb felületeken. A meleg és a magas páratartalom mellett a hiányos szellőztetés kedvez a penészgombák megtelepedésének, a penészesedésnek és ezáltal a penészgomba-allergia kialakulásának.

    Nyálkahártyák kiszáradása

    A fűtés elvonja a levegő nedvességtartalmát. A fűtött levegő a nyálkahártyákat ingerli, ennek következménye a szem kiszáradása és orrvérzés is lehet.

    Bőrünk kiszáradása

    Télen csökken bőrünk ellenálló képessége. Amellett, hogy a hideg és a fagyos szél megviseli, az alacsony légnedvesség-tartalom miatt a fűtött helyiségekben könnyebben ki is szárad.

    A fűtött helyiségek száraz levegője és az alacsony páratartalmú hideg levegő gyorsan elvonja a nedvességet a bőrfelszínről. Emiatt a már eleve száraz és érzékeny bőr érdessé, repedezetté, valamint a szokottnál halványabbá válik.

    A radon feldúsulása

    A radon színtelen, szagtalan radioaktív nemesgáz, az egészségre ártalmas. A radioaktív háttérsugárzás kb. 40 százalékát a radon és bomlástermékei okozzák, ezek mindig jelen vannak a lakóhelyiségek légterében és a szabad levegőben is. A radon az épületekbe elsősorban a talajból, a talaj felől jut be. Dózisa függ a földrajzi viszonyoktól, a talaj szerkezetétől, valamint az időjárástól. A földgázban és a vízben is lehet nagyobb mennyiségű radon. Az építőanyagok is lehetnek radioaktív források, illetve az épületek (hő)szigetelése is hozzájárul a lakótérben a radon feldúsulásához.

    Az Oxfordi Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy a zárt terekben feldúsult radon tehető felelőssé a tüdőrákos esetek 9 százalékáért és az összes rákos megbetegedés 2 százalékáért, sőt, a dohányosoknál a radon 25-szörös kockázatot jelent.

    Hogyan szellőztessen?

    A penészesedés megelőzése érdekében nagyon fontos a lakótereket rendszeresen szellőztetni minden évszakban, valamint gondoskodni arról, hogy a levegő páratartalma ne legyen túl magas. A lakás légterének felfrissítése rendszeres szellőztetéssel, illetve kereszthuzattal oldható meg legjobban. A rendszeres levegőmozgás érdekében szellőztesse át friss levegővel a szobát vagy az irodát rendszeres időközönként! Lehetőleg minden második-negyedik órában szellőztessen szélesre tárt ablakok mellett, alkalmanként legalább 3 percen át. Ez sokkal hatékonyabb, mintha folyamatosan nyitva tartaná a bukóablakot.

    A meleg helyiségek levegőjét hideg szobába ne szellőztesse át!

    Fűtési szezonban a száraz, meleg levegő negatív hatásainak elkerülése érdekében ne melegítse fel túlságosan a levegőt. A fűtőtestet állítsa kisebb hőfokra, vagy ha erre nincs mód, kisebb időszakokra kapcsolja le a fűtést.

    Az épületben megfelelő mértékű szellőzéssel elérhetjük, hogy a radonkoncentráció elfogadható értéket mutasson. A szellőztetés mellett elengedhetetlenül fontos a megfelelő szigetelés a talaj felé, valamint a szigetelés alatti térben felgyűlt radon eltávolítása, erre több épületgépészeti megoldás létezik.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fájdalmak sportolás után?

    WEBBeteg

    A masszázsfej segítségével a gélt közvetlenül a fájdalmas területre lehet felvinni. (x)

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    A penészgomba-allergia kezelése és megelőzése

    Miért jelent komoly veszélyt a penészgomba-allergia? Miért elengedhetetlen a penészmentesítés és a megfelelő orvosi kezelés? Mit tehet a penészesedés megelőzése érdekében? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a penészgomba-allergia kezelésével és megelőzésével kapcsolatban.

    Fűtési szezon és szobalevegő - Mire figyeljünk télen?

    Ősszel és télen, főleg a kinti mínuszok miatt jóval több időt töltünk fűtött helyiségekben otthon és a munkahelyen. A teljes beltéri környezet, de ezen belül is kiemelten a szoba hőmérséklete, a szobalevegő páratartalma nagymértékben befolyásolják a szobalevegő minőségét, illetve közérzetünket, egészségünket. (x)

    Mit tehet a lakás penészesedésének megelőzése érdekében?

    Hogyan kerülheti el, hogy otthonában megtelepedjenek a penészgombák?

    Penész a lakásban - Nem biztos, hogy tud róla!

    A mennyezeten, az ablakok vagy a bejárati ajtó sarkaiban megbúvó penész könnyen észrevehető, és igyekszünk is mihamarabb megszabadulni tőle. Ha azonban látszólag minden ok nélkül, hosszabb ideje tartó orrdugulás, köhögés gyötri a lakásban, ideje benéznie a szekrények, falvédők mögé!

    Betegséget is okozhat az otthon!

    Azoknál az embereknél, akik túl sok időt töltenek bezárva az otthonukba, és nem tudnak elég időt a szabad levegőn lenni, gyakran jelentkeznek mentális zavarok, mint például a depresszió. A szellőztetés is fontos, hisz a friss levegő is kedélyjavító, de a mozgásnak köztudottan depressziómegelőző hatása van.

    Egészséges padlózat!

    Akár padlószőnyeg, akár műanyagpadló esetén oda kell figyelni a terméken elhelyezett minősítésre. A legtöbb műanyagpadló ugyanis évekig káros anyagokat párologtat ki a levegőbe. Ezzel szemben az európai normáknak megfelelő és ellenőrzött forrásból származó padlóburkolatok sok esetben semmilyen káros anyagot nem bocsátanak ki magukból. A teszt egyszerű, ha erős műanyagszaga van a szőnyegnek, vagy padlóburkolatnak, az annak a jele, hogy a terméknek van műanyag-kipárolgása, ami károsíthatja a tüdőt és az egész szervezetet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.