• Biztonsági tanácsok szánkózáshoz

    Szerző:
    WEBBeteg

    Hasznos tanácsok szánkózni készülőknek.

    Télen, ha elég hó hullik hozzá, az egyik legnépszerűbb kikapcsolódás a szánkózás. Azonban ha szánkózni megyünk vagy csak a gyerekeinket visszük el a havas lejtőkhöz, érdemes átgondolnunk pár dolgot a biztonság kapcsán.

    Szánkózás közben sok olyan sérülést szerezhetünk, ami később megkeserítheti a napjainkat a munkahelyen vagy az iskolában. Ennek elkerülése érdekében tartsuk be a biztonságra vonatkozó szabályokat!

    Szánkózni csak biztonságos csúszópályán szabad!

    Maradjunk távol az utaktól! Ez az első és legfontosabb szabály. Sokan csak leszánkóznak az első, útjukba akadó dombról, de ha a lejtő alján egy úttestre sodródik a szánkó, az bizony bajt okozhat. Havas, vizes, jeges, latyakos úton az autók is nehezebben fékeznek. Szánkózáshoz válasszunk nyugodt helyet, ami a forgalomtól távol van!

    Nézzük meg, mi van a lejtő alján!

    Lesiklás előtt nagyon fontos meggyőződnünk arról, hogy a kiszemelt pályán vagy a lejtő alján nincs-e valami akadály (például egy fa, egy kerítés stb.). Egy felgyorsult szánkóval roppant fájdalmas és veszélyes bárminek nekimenni. Csak akkor szabad lesiklani, ha sem a pályán, sem a lejtő alján nincs semmilyen akadály.

    Legyünk körültekintőek!

    Ha éppen nem lesiklunk, vagy nem is szánkózunk, csak épp arra járunk, a domboldalakon akkor is figyeljünk mindkét irányba, hiszen a szánkó általi gázolás is súlyos sérüléseket tud okozni.

    Óvjuk a kezeinket!

    Mindenképpen viseljünk kesztyűt szánkózáskor, a hó alatt és a hóban ugyanis sok dolog felhorzsolhatja a kezünket, ha véletlenül elesnénk.

    Használjunk megfelelő szánkót!

    Ne használjunk házilag készített szánkót! Ne csússzunk le nejlonszatyron, se gumiabroncsban ülve! Ezek az eszközök irányíthatatlanok, használatuk veszélyes, ráadásul a nejlonszatyron való lesiklás már önmagában súlyos és nagyon fájdalmas sérüléseket okozhat. Tehát mindenképpen igazi szánkóval szánkózzunk, ezek nem túl drágák, ráadásul amellett, hogy (a szabályok betartása mellett) biztonságosabbak, legtöbbször gyorsabbak is a házi variációknál.

    Tanítsuk meg gyermekeinknek is a szánkózásra vonatkozó biztonsági szabályokat!

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Legutóbb frissült:
    Címkék: Tél, Hó,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    A szív útja

    Tóth András, újságíró

    A szív útját nyomon követő 11 perces filmjéről Nyárai Gerzsonnal beszélgettünk.

    A tél végére kritikus a lakosság D-vitamin szintje - Miért veszélyes?

    A D-vitamin-hiány veszélyeire figyelmeztetnek az orvosok. A magyarok több mint kétharmada szenved D-vitamin-hiányban tél végére.

    Stresszes időszak télen? Így hat az immunrendszerünkre

    A hideg időjárás és a rövid, borús nappalok bárkit könnyen lehangolttá tehetnek. A mindennapokban átélt stressz pedig további kihívást jelent immunrendszerünk számára.

    Száraz a bőre? Hogyan ápoljuk télen bőrünket?

    Télen a bőrünk ellenálló képessége csökken. A hideg és a fagyos szél is megviseli, ugyanakkor az alacsony légnedvesség-tartalom miatt a fűtött helyiségekben is könnyebben kiszárad.

    Így maradhat egészséges és fitt a téli hónapokban is

    Aki betart néhány egyszerű szabályt, a hideg évszakban is problémamentesen megőrizheti egészségét, fitt és karcsú maradhat. Ehhez adunk öt tippet.

    10 tanács szülőknek: Vigyázzon gyermekei egészségére télen is!

    Minden szülő szeretné megóvni gyermeke egészségét a téli hónapokban is, ám ez nem mindig egyszerű feladat. A nappalok rövidek, hideg van. Könnyen el lehet kapni a náthát. Ebben az időszakban sokan köhögnek, tüsszögnek. Mit tehet Ön szülőként, hogy gyermekét megvédje a betegségektől? Adunk néhány tanácsot, hogy megkönnyítsük a dolgát.

    Fagyási sérülés - Mit tegyen és mit ne?

    Száraz hidegben, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körüli, különösen gyakoriak a fagyási sérülések.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.